A kormányfő CPAC-en elhangzott beszéde közéleti téma lett
Rod Dreher amerikai író-filozófus szerint az amerikai konzervatívok sokat tanulhatnak Orbán Viktortól.
2022. augusztus 7. 17:37

Orbán Viktor miniszterelnök munkaebéden vesz részt az Amerikai Konzervatív Unió (CPAC) vezetőségi tagjaival a CPAC nyári konferenciájának megnyitója előtt Dallasban 2022. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

„Orbán Viktor CPAC-en elhangzott beszéde a közéleti diskurzus egyik fő tárgyává vált az Egyesült Államokban” – írta Facebook-oldalán Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója. Hozzátette: nagyon sokan írták meg véleményüket, gondolataikat és vontak le következtetéseket a magyar miniszterelnök által elmondottak alapján. Orbán Balázs Rod Dreher amerikai író-filozófus, a The American Conservative amerikai folyóirat főmunkatársának és Magyarország barátjának írását emelte ki, amely szerinte két fő tanulságot tartalmazott:

Fel kell ismerni, hogy nem a megszokott politika idejét éljük, hanem azt, amikor a nyugati civilizáció túlélése a tét – és mi, akik hálásak vagyunk a nyugati civilizációért, annak számos hibája ellenére, vesztésre állunk.

Hajlandónak kell lennünk arra, amit a liberálisok tesznek: az állam erejét a saját céljaink elérésére kell használni. A liberalizmus nem semleges; ez egy fikció. Orbán Viktor pedig megértette ezt. Az amerikai jobboldalnak feltétlenül meg kell tanulnia ezt a leckét, és alkalmaznia kell, mivel az egyetlen politikai intézmény, amelyben a jobboldalnak ma érdemi befolyása van az Egyesült Államokban, az az állam. Mára az amerikai hadsereg is woke lett, komoly bajban vagyunk.

Rod Dreher szerint Orbán Viktor miniszterelnök beszéde hatalmas sikert aratott a Dallasban megrendezett eseményen – ezt bizonyította a magyar családpolitikáról szóló beszédét követő tapsvihar. A filozófus kiemelte, hogy amikor a kormányfő arról beszélt „az anya nő, az apa férfi, a gyermekeinket pedig hagyják békén”, a hallgatóság éljenezve, állva tapsolt.

Véleménycikkében Rod Dreher a baloldali kritikákkal szemben is megvédte Orbán Viktort.

Felidézte például, hogy az AP hírügynökség autokratának nevezte a magyar miniszterelnököt, noha szabad és tisztességes választások útján került egymás után már negyedik alkalommal a magyar kormány élére.

Míg az AP riportere kifogásolja, hogy hazánkat Orbán Viktor pártja, a Fidesz egyedül kormányozza, Rod Dreher hangsúlyozza, ez nem egyedi eset: az Egyesült Királyságot a Konzervatív Párt is egyedül vezeti.

Tudják, miért? Mert mindkét esetben ezek a pártok szerezték a legtöbb szavazatot a választásokon. A parlamenti demokráciában ez azt jelenti, hogy ez a párt alkotja a kormányt– írja az amerikai író-filozófus.

 

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó