A baloldalon továbbra sincs megújulás
Orbán dallasi beszéde Európában és itthon is nagy visszhangot váltott ki
Nem tudott az ellenzék politikai hasznot húzni az elmélyülő energiaválságból és a háborús inflációból – jelentette ki lapunknak Nagy Ervin politikai elemző a hét történéseit értékelve. Úgy véli, a baloldalt a tanácstalanság és az általános bénultság jellemzi hónapokkal a választások után is.
2022. augusztus 8. 10:17

Kossuth téri tömegek Facebook

Márki-Zay Péter visszatérése, illetve törpe szervezetének, a Mindenki Magyarországért Mozgalomnak a felébresztése felkorbácsolta az indulatokat – mondta lapunknak Nagy Ervin politológus a hét eseményeit értékelve.

A XXI. Század Intézet elemzője hozzátette, a politikai alibizésbe és pótcselekvésbe, a parttalan „orbánozásba” beleragadt, tanácstalan baloldali pártok bosszúsan fogadták, hogy a balliberális sajtó túlértékeli és a címlapon szerepelteti a hódmezővásárhelyi polgármestert, aki ráadásul országjárásba kezdett nem titkolt szándéka – egy új párt megalapítása – érdekében.

Ebből kifolyólag robbant ki a baloldal újbóli integrálására készülő Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció és Márki-Zay Péter között az eddigi leghangosabb ellenzéki belháború.

Nagy Ervin felidézte, Márki-Zay a 2006-os rendőrterrort emlegette fel, Gréczy Zsolt pedig a „Fidesz alvó ügynökének” nevezte a hódmezővásárhelyi polgármestert. Mindez a leghangosabb és legélesebb konfliktus a történelmi kudarcot vallott, mára darabjaira hullott, ám valamilyen formában együttműködésre készülő szivárványkoalíció főszereplői között.

Az elemző megjegyezte, hiába próbálja Márki-Zay Péter a megújulás látszatát kelteni azzal, hogy Gyurcsányt támadja, a 2010 előtti kormányzás során elkövetett hibákat és a 2006-os rendőrterror bűneit a választások előtt is ismernie kellett, így hiteltelen most előállni vele.

Hisz a választópolgár joggal kérdez rá arra, ha így gondolja a közös miniszterelnök-jelölt, akkor miért működtek együtt az országgyűlési választáson.       

Szombaton az is kiderült – folytatta Nagy Ervin –, hogy ha Márki-Zay Péter szervezőként, főszereplőként próbálja utcára szólítani a választópolgárokat, akkor még kevesebben vesznek részt a tüntetéseken. A hétvégén gyakorlatilag több volt a szónok, mint a résztvevő, ami egyértelmű politikai blama – mutatott rá.

Ennek oka, hogy Márki-Zay elutasítottsága továbbra is magas, egyre inkább az látszik, hogy ugyanolyan tehertétellé vált az ellenzéknek, mint maga Gyurcsány Ferenc. Mondhatni azt, hogy a balliberális ellenzéki pártok ma már – a DK elnökéhez hasonlóan – sem kiköpni, sem pedig lenyelni nem tudják a hódmezővásárhelyi messiást.

A politológus úgy véli, a baloldalon továbbra sincs megújulás, ahogy a történelmi kudarccal végződött választás utáni tanácstalanság és az általános bénultság is tovább nőtt.

Hiába igyekeznek a globális válság, a háborús infláció és a nyugat-európai elhibázott, öngyilkos szankciós politika miatt elmélyült energiaválság hazai következményeit meglovagolni, a nehézségekből politikai hasznot húzni, saját hiteltelenségük és ötlettelenségük miatt erre képtelenek.

Miközben a kormány konkrét lépések tesz a válság ellen, az ellenzék protest magatartása vagy az ismét előkerült baloldali demagógia, azaz a kormányzat szociális intézkedéseire való ráígérés sem lehet hiteles. Kicsi ugyanis az ellenzék politikai tőkéje, hisz sem a rezsicsökkentést, sem a családtámogatást, ahogy az elmúlt tizenkét évben elért adócsökkentést sem támogatták, és a parlamentben is rendre ezekkel szemben szavaztak – tette hozzá.   

Nagy Ervin szerint a hazai ellenzéki szavazótábor nem tud eltartani ennyi baloldali pártot, ezzel a vezető politikusok is tisztában vannak, és azt is pontosan tudják, hogy több kell a parttalan protest magatartásnál ahhoz, hogy visszanyerjék a választópolgárok bizalmát.

Az egyes pártokon belüli belső és a pártok közötti egyre élesebb konfliktusokon azonban nem tudnak úrrá lenni, de a mondanivalóban, a politikai vízióban, az alternatívában is tanácstalanok. Éppen ezért próbáltak rátelepedni a kata-törvény miatti – jól láthatóan marginális és egyre csendesebb – megmozdulássorozatra, kormányellenes tartalmat adni a tiltakozásnak és hosszú távon fenntartani az utcai jelenlétet.

A politikai elemző kiemelte, a baloldali pártok csődöt mondtak, nem voltak képesek mozgósítani, a tüntetők jelentős része pedig nem kért belőlük, gyakorlatilag elhatárolódtak a jelenlétüktől.

Összességében elmondható, hogy a demonstrációsorozat mára kifulladt, a baloldali pártok pedig nem tudtak belőle politikai hasznot húzni, sőt, mivel bebizonyosodott, hogy képtelenek nagyobb tömeget mozgósítani, illetve az is hogy, a tüntetők nem kérnek belőlük, így utólag elmondható, hogy többet veszítettek, mint nyertek a próbálkozásukkal.

Megítélésük tovább romlott, amit a sorra elvesztett időközi helyhatósági választások is alátámasztanak. Jelenleg nem látni azt a politikust vagy azt a pártot, amely új impulzust tudna adni a tanácstalan baloldalnak.

Ahogy várható volt, Orbán Viktor dallasi beszédének visszhangja Európában és itthon is nagy hullámokat keltett.

A sorozatos győzelmek receptjének ismertetése, az eddigi politikai erőfeszítések, azaz a sikeres bevándorláspolitikának, a gyümölcsöző családtámogatási intézkedések bemutatása óriási sikert aratott a republikánusok körében.

A stratégiai horizont kijelölésével, a geopolitikai helyzet értékeléséből fakadó konkrét cselekvési tervvel és az együttműködés lehetőségével a magyar miniszterelnök egyértelműen megnyerte a tengeren túli konzervatívok szimpátiáját, ami az európai jobboldal újra építkezését is fel fogja gyorsítani.

A miniszterelnök tengeren túli sikerével a hazai baloldal nem tudott mit kezdeni, így csupán olyan álhírekkel igyekezett kisebbíteni a siker mértékét, amivel azonnal lebuktak.

Nagy visszhangot keltett, ugyanakkor a jövőre nézve meghatározó lehet az, hogy az ellenzéki pártok az álhírek mellett rémhírterjesztésbe is kezdtek.

Mintahogy a héten nagy visszhangja volt, hogy az MSZP-s Komjáthi Imre valótlanságot állított, a jelenlegi háborús- és energia-veszélyhelyzetben álhírt terjesztett, amire a kormány gyorsan reagált. Feljelentést tett a pánikkeltő hazugság miatt, illetve megerősítette azt, hogy a hír nem igaz, így a tűzoltók és a mentők üzemanyag ellátása zavartalan és megfelelően biztosított.

A koronavírus okozta válság során tapasztalt álhírcunamira lehet számítani a baloldali pártok részéről, ami ugyan nem tudja a válságkezelés hatékonyságát csökkenteni, ám zavarokat okozhat, amire a Fidesz–KDNP-pártszövetségnek, illetve a kormánynak fel kell készülnie.

Említésre méltó végül az, hogy a déli határnál felerősödött az illegális migráció mértéke, egyre nagyobb a nyomás, amire válaszként a kormány felgyorsította a határvadászok toborzását és szolgálatba állítását.

A kormány bevándorláspolitikája továbbra is széles társadalmi támogatottsággal bír, túl mutat a Fidesz szavazótáborán, ami szintén meghatározza a jövőbeni belpolitikai viszonyokat, hisz a baloldal – hiába igyekszik árnyalni a képet – továbbra is egyértelműen kiszolgálja a nyugati bevándorláspárti politikát.

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • Megkezdődött a 15. Nemzeti Vágta
  Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Magyar Hősök Emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 60 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a jubileumi 15. Nemzeti Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.
 • A kormány célja: megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét
  A kormány kiemelt célja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, valamint a gyermekvállalás ösztönzése - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szombaton, Pápán.
MTI Hírfelhasználó