Bővül a fizetős parkolózónák területe Budapesten
Négy újabb budapesti kerület vezet be fizetős parkolást a Hős utcától a Rózsadombon túl – közli a Napi.hu. Mint írják, egyelőre nem jelentették be a kerületek, hogy ezeken a helyeken fizetni kell, sőt a fővárosi önkormányzat új parkolási rendszert bemutató térképén sem szerepelnek.
2022. augusztus 10. 11:18

(Fotó: Bach Máté)

Teljesen átalakítja a parkolási rendszert a fővárosi önkormányzat 2022. szeptember 5-től – hívta fel a figyelmet a Napi.hu. 

Az autósoknak újdonság lesz helyenként a 600 forintos óradíj, vagy az, hogy néhol este 10 óráig is fizetni kell a parkolásért, de az igazán nagy változás a parkolóövezetek területében lesz. Budán a II. és a XI. kerület, Pesten pedig Kőbánya és Zugló is kiterjeszti a fizetős parkolóövezetét

 – a Budapest.hu oldalon korábban megjelent egy színes térkép a szeptembertől érvényes parkolási zónákról, de például az újbudai, újonnan fizetőssé vált területek nem szerepelnek rajta, ahogy a többi sem. Az is félrevezető lehet a térképen, hogy a XII. kerületben csak B és C zónát jelölnek, de – mint azt a hegyvidéki parkolást üzemeltető Fáber Kft.-től megtudta a lap – lesz A zóna is a kerületben. Az A zónás parkolóhelyeken este 10 óráig kell fizetni, és 600 forint az óradíj, ami jelentősen eltér a jelenleg a XII. kerületben megszokott parkolási rendtől. A Napi. hu cikkéből kiderült az is: több kerületben sérelmezik a lakók, hogy P+R-nek használják a házuk előtti területet, de van, ahol a fővárosi önkormányzat nem enged fizetős zónát létesíteni. A lap kerületenként utánajárt, mire számíthatnak az autósok.

Kedvezőtlen változások

 • a II. kerületben november elsejétől bővülhet a fizetős övezet. A polgármesteri hivatal parkolási osztályának vezetője, Nagy Zsuzsanna a lapnak elmondta, hogy Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor–Lotz Károly utca–Pasaréti út–Gábor Áron utca által határolt területen kell majd fizetni a parkolásért, illetve a Rózsadombtól kívülre eső részen a Gábor Áron utca–Pusztaszeri út–Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal. A zónát hasonló szélességben szeretnék kiterjeszteni, mint a szomszédos Óbudán, ezért a Szépvölgyi út 52–66. előtti terület is a bővítés része lesz.
 • A II. kerületi önkormányzat a C, tehát a 300 forintos zónába javasolja az újonnan fizetőssé vált területeket, olcsóbb zóna létesítését nem tervezik. Az új rendelet szerint pedig a parkolás már reggel 8 órától fizetőssé válik, a kerületben jelenleg érvényes szabályoknál fél órával korábban.

Hozzátették: A II. kerület szeptemberben terjeszti be a fenti terveit a közgyűlés elé, a bevezetés időpontja tehát rajtuk múlik.

 • Óbudán a jelenlegi 350 forintos parkolási zónákban 450 forintot kell fizetni szeptember 5-től, azokban az övezetekben pedig, ahol most 265, vagy 175 forint egy óra parkolás, 300 forint lesz. A jelenlegi 175 forintos zónákban még korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, de szeptembertől ez is változik: három óra lesz a maximális parkolási idő. Az Óbudára látogatók megszokhatták, hogy a jelenlegi 350 forintos zónákban este 6-ig kell fizetni a parkolásért, ez változik este 8 órára. Új területet nem szeretnének bevonni a fizetős övezetbe a III. kerületben – mondta el a Napi.hu-nak Óbuda-Békásmegyer önkormányzata.
 • Az újbudaiaknak ez idáig ingyenes volt a parkolás, azonban júliustól a Műegyetem környéke és az Infopark, augusztustól pedig a Bartók Béla út és a Karolina út környéke is fizetős zónává alakul. Decembertől a kelenföldi vasútállomás környékén is bővítik ezt a területet: itt az Őrmezőt is beleértve szintén megszűnik az ingyenparkolás lehetősége a P+R parkolókon kívül.

 

A Műegyetem környéke, a Bartók Béla út és a Karolina út környéke, valamint a Gellérthegy környékén fekvő területek a B és C zónába tartoznak majd: a B zónás területeken már a 18 és 20 óra között is fizetni kell a parkolásért. Az Infopark környéke, valamint Kelenföld és Őrmező a D zónába tartozik majd: ezeken a területeken korlátlan ideig ott lehet hagyni az autót, 8 és 18 óra között 200 forintos óradíjért – mondta az Újbudai Parkolásüzemeltető Nonprofit Kft. a lapnak.

Célt értek a dühös lakók

Az angyalföldiek és az oda látogatók már több mint négy éve megszokhatták, hogy a kerület összes parkolóhelye fizetős. A konfliktust inkább az okozza, hogy az ott lakók még így sem tudnak leparkolni a saját házuk elé, ezért a legtelítettebb helyeken az önkormányzat kizárólagos lakossági parkolóhelyeket alakított ki. Az újlipótvárosi parkolóhelyek harminc százalékán, körülbelül 1900 helyen mindennap 18 és 7 óra között csak a lakossági parkolási engedéllyel rendelkezők tehetik le az autót. Reggel 7 és 18 óra itt is leparkolhatja bárki az autóját, ez azonban csak az első órában lesz olcsó mulatság – fogalmazott a változásokról a lap. 

Szeptembertől ugyanis Újlipótváros is A zónás lesz: 8 és 18 óra között 600 forintot kell fizetni óránként.

A többi, szintén sűrűn lakott területre annak fényében fogják megvizsgálni a kizárólagos lakossági parkolás lehetőségét, hogy az augusztus 1-jétől bevezetett újlipótvárosi rendszer beváltja-e a hozzá fűzött reményeket – mondta a Napi.hu-nak a XIII. kerületi közszolgáltató Zrt.

De mint megtudták: hamarosan Zuglóban is kiterjeszthetik a szinte a kerület széléig a fizetős parkolást. Az Örs Vezér terénél már most 265 forintba kerül ott hagyni az autót, emiatt pedig a Pillangó parkot és környékét használják P+R parkolóként az átutazók, amiből az ott lakóknak már elegük van. Ezért a zuglói önkormányzat a Fogarasi út–Nagy Lajos király útja–Kerepesi út által bezárt háromszög területét teljesen fizetőssé teszi ősztől: ők már a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyását is megkapták ehhez, a bevezetés időpontját azonban nem közölték.

A zuglói zóna belső része a B típusba tartozik majd, tehát reggel 8-tól este 8-ig kell számolni a 450 forintos óradíjjal. A külső rész – beleértve az Örs vezér terét és a Fogarasi út–Nagy Lajos király útja–Kerepesi út környékét – az olcsóbb, C zóna lesz, ott 8 és 18 óra között 300 forintot kell fizetni óránként.

A zuglói kerületvezetés arra készül, hogy az új zóna hatására a Vezér utca és a Rákos-patak környékére torlódik a sok parkoló autó, az ott élők pedig szintén nyomást fognak gyakorolni az önkormányzatra, és később kiterjesztik a fizetős parkolózónát. A zuglói önkormányzat már most szorgalmazza a fizetős parkolás bevezetését a Vezér utcánál és a Rákos-patak környékén is, de ezt még nem beszélték meg a Fővárosi Közgyűléssel – ismertették információik alapján.

Továbbmentek volna

A fizetős parkolóövezet leglátványosabb terjeszkedése a kőbányai autósokat érinti. A X. kerületben eddig csak a Gyakorló utcai lakótelep környékén és a Üllői út melletti lakótelepnél kellett fizetni két kisebb területen. A kőbányai alpolgármester, Mustó Géza azonban a Napi.hu-nak elmondta, hogy fizetős lesz

– a Kőrösi Csoma Sándor út mentén több terület,

– a Bajcsy-Zsilinszky kórház tágabb környezete,

– a teljes Gyárdűlő (az Üllői út, a Népliget mellett futó vasútvonal, a Kőbányai út és a Száva utca által határolt terület)

és a Laposdűlő teljes területe (a Hungária körút–Kőbányai út–Pongrácz út háromszögben mindenhol, beleértve a Hős utcát is.)

A kőbányai önkormányzat ennél is továbbment volna, de a Gyömrői út mentén nem jelölhetett ki fizetős parkolózónákat. A kerület vezetése szerint a Bosch és a Richter fejlesztései a környéken, valamint a kőbánya-kispesti metró- és vasútállomás forgalma miatt kellene fizetnie az oda parkoló autósoknak, de hiába panaszkodtak sokan a környéken élők közül, ott továbbra is ingyenes.

Az Üllői út mentén fekvő parkolási zónában jelenleg 175 forintot kell fizetni óránként, szeptembertől 200 forintra módosul az óradíj.

 

MNO - napi.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin Bagdadban
  Novák Katalin személyében első alkalommal látogatott magyar köztársasági elnök Irakba - közölte a Sándor-palota az MTI-vel.
 • Vakond a titkosszolgálatok világában
  Nem fogadhatjuk el, hogy az amerikai titkosszolgálati közösség egyik nyíltan deklarált fedőszervezete, a Natio­nal Endowment for Democracy (NED) továbbra is aktívan dolgozzon a magyar belpolitika számukra kívánatos irányba befolyásolásán, megváltoztatásán. Mert miként lehet értelmezni azt, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester a mai napig ennek a szervezetnek az ösztöndíjasa? – veti fel Horváth József.
 • Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
  Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön, a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.
MTI Hírfelhasználó