Karácsony politikai értelemben elárulta hazánkat
A Századvég jogi szakértője szerint ugyanakkor nemcsak a főpolgármester, hanem az egész baloldal évek óta szembe megy hazánk érdekeivel.
2022. augusztus 11. 00:44

Karácsony Gergely főpolgármester. Fotó: (Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

Bár hazaárulás vádjával az elmúlt tíz évben senkit sem ítéltek el, a hazaáruló, nemzetáruló kifejezést heves politikai vitákban is használják azon személyekre, akikről úgy gondolják, hogy nem a választópolgáraik érdekében járnak el – mondta ifj. Lomnici Zoltán lapunknak Karácsony Gergely nemrég nyilvánosságra került nyilatkozatáról. A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: nemcsak a főpolgármester, hanem az egész baloldal évek óta szembe megy hazánk érdekeivel.

Karácsony Gergely magyar érdekekkel való szembehelyezkedése nem új keletű – jelentette ki a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Ismert: a főpolgármesterről a napokban kiszivárgott egy videó, amelyen azt hitte, hogy a kijevi polgármesterrel, Vitalij Klicskóval tárgyal. A felvételen Karácsony többek között arról beszélt, drukkol annak, hogy az Európai Bizottság uniós pénzekkel zsarolja hazánkat, amennyiben nem támogatjuk mi is a szankciókat.

A Századvég jogi szakértője emlékeztetett: Karácsony Gergely 2020-ban a varsói polgármesterrel, valamint összesen 249 magyar és lengyel önkormányzattal karöltve levélben fordult az Európai Unió vezetőihez, hogy az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, és felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését. – Ezzel nagyrészt az volt a célja, hogy ha és amennyiben az EU és Magyarország nem tud a helyreállítási alapból járó összegekről megállapodni, úgy azt közvetlenül az önkormányzatok is megkaphassák – mondta.

Az alkotmányjogász ugyanakkor emlékeztetett arra is, amikor 2018-ban a hazai balliberális ellenzék EP-képviselői – a magyar baloldal egyértelmű támogatása mellett – megszavazták az úgynevezett Sargentini-jelentést, azaz az Euró­pai Parlament által Magyarországnak címzett, indoklással ellátott politikai ultimátum elfogadását. 

– Ez már kimerítette a hazával szembeni politikai árulás tágabban vehető fogalmát. Az eset jogi oldalát nézve ez akkor mégis beleférhetett a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába – tette hozzá.

Arról, hogy Karácsony Gergely magatartásával kapcsolatban többen konkrét hazaárulást emlegetnek, ifj. Lomnici Zoltán azt mondta: a magyar büntető törvénykönyv szerint csak magyar állampolgár, szándékosan és Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából tudja elkövetni a hazaárulást azáltal, hogy külföldi kormánnyal a kapcsolatot felveszi vagy fenntartja.

– A bűnügyi statisztikai rendszer szerint az állam elleni bűncselekményekhez tartozó hazaárulás vádjával az elmúlt tíz évben senkit sem ítéltek el. Ugyanakkor a hazaáruló, nemzetáruló kifejezést heves politikai vitákban is használják azon személyekre, akikről úgy gondolják, hogy nem a választópolgáraik, hazájuk polgárai érdekében járnak el – mondta az alkotmányjogász, aki szerint az elmúlt évek fejleményei azt mutatják, hogy a Magyarország érdekeivel szemben megengedhetőnek vélt politikai eszközök is változnak.

 – Ennek egyik markáns esete, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatához kötődő Civil Liberties Union for Europe nevű szervezet vezetője, Dénes Balázs korábban egy bizalmas beszélgetésen bevallotta: arra biztatta a német külügyet, hogy az itteni német cégeken keresztül magyarok munkahelyeivel zsarolja a demokratikusan megválasztott magyar kormányt  – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

 

MNO
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó