Régi „izmussal” kísérletezik a szélsőbal
A politikai idiotizmus, az idióta politikusok erőlködése nem új keletű jelenség a világban. A történelemben számtalan példa található Néró császártól Sztálinon, Hitleren, Károlyi Mihályon át napjaink egyik-másik EU-s vezetőjéig. Mára sajnos eluralkodott a világban a politikai idiotizmus – véli Somogyi János.
2022. augusztus 19. 09:50

„Márki-Zay szerint, ha Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc összejátszásról van szó, akkor nemcsak a mostani választási kampányban találunk erre példákat" – írja a sajtó. Dr. Somogyi János ügyvédnek, politikai publicitának tett föl kérdéseket a Gondola.

– Ügyvéd úr, az utóbbi 33 évben a hazai belpolitikában sokféle izmus versengett, ezen idő szerint egyre erőtelesebben bukik felszínre közülük az idiotizmus. Noha gyakran mosolyoghatnánk, mégis, háborúterhes időkben ez kockázatot jelent. Mekkorát?

– A politikai idiotizmus, az idióta politikusok erőlködése nem új keletű jelenség a világban. A történelemben számtalan példa található Néró császártól Sztálinon, Hitleren, Károlyi Mihályon át napjaink egyik-másik EU-s vezetőjéig. Mára sajnos eluralkodott a világban a politikai idiotizmus, illetve az idióta politikusok száma csúcsra emelkedett. Olyannyira, hogy az úgynevezett civilizált Nyugaton akkora teret nyert a természetes valósággal, a normalitással, a józan ésszel szemben, ami már az egész emberiségre is veszélyt jelent. Unalmas már a demens USA-elnököt emlegetni, vagy a „sötétzöld” német minisztereket (például Habeck alkancellárt, aki hányingert kap, ha a hazaszeretet szót meghallja), vagy az EU-s Timmermans urat, aki a szennyes ruhát mosás helyett szellőztetéssel tisztítaná, s a többit. Ezekhez képest a mi kelekótyáink, Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Hadházy Ákos és a többiek, akik csak önimádó, zavaros fejű, pitiáner karrieristák, akik képtelenek felismerni, hogy politikai szerepjátékuk ideje lejárt és már semmi helyük nincs a magyar politikai közéletben, sőt a további jelenlétük ártalmas az országnak és nevetséges az emberek szemében. Gyurcsány Ferenc kicsit más. Ő is egy mentálisan böszme, önimádó figura, de tőről metszett bolsevik, cippolai ördögi cinizmussal, jellemmel. Ő szórakozásból politizál, élvezi, hogy ő a király a minden tehetség híján lévő népes ellenzéki táborban. Pénze annyi, mint a pelyva, nem arra hajt, hanem hogy topon legyen. A magyar politikai közéletre egyaránt ártalmasak, mert embereket tévesztenek meg, mert zavart keltenek, mert rombolják az ország nemzetközi megítélését.

– Egy szélsőséges politikus több mint másfél évtizede a televízióban bejelentette, hogy ő rendszeresen bérmálkozik. Ennek ellenére ez a szerzet még mindig a parlamentben ül, és hatalmas fizetést húz. „Ez benne van a demokráciában" – mondják a bárgyú politológusok. Miért nincs benne?

– „A demokrácia a legrosszabb kormányzati forma, de még nem találtak ki jobbat” – mondta Churchill, a legendás brit miniszterelnök. (Valaki pedig azt mondta, hogy a diktatúra a legjobb kormányzati forma, de sajnos nincsenek intelligens diktátorok.) Szóval a demokráciába sok minden belefér. A hivatásos politikusnak még mentelmi joga is van, vagyis büntetlenül rágalmazhat, hazudhat mindenféle közéleti témában és ezzel okozhat esetenként jelentős károkat is az országnak. Elég talán a jelenlegi parlamenti képviselők egyik-másik kijelentésére, vagy az Európai Unióban a minden kérdésben Magyarország érdekei ellen szavazó magyar ellenzéki képviselőkre emlékeztetni.

Egy szélsőséges közszereplőt most felkértek arra, hogy az állampárt utódát vezesse. A szerzet infantilis módon kéreti magát, továbbá bejelentette, hogy ragaszkodik a piros szegfű és az állampárti név megtartásához. Elhatalmasodott-e annyira az idiotizmus az adott politikai tértben, hogy ennek a gyerekes trükknek bedőlnek, és az egykor megbukott politikust újra maguk fölé emelik?

– Az MSZP ideje lejárt. Akár Mesterházy Attilával, akár nélküle. Ez már akkor eldőlt, amikor Gyurcsány Ferenc otthagyta őket és létrehozta a DK-t (Dobrev Klára…? Mert egyébként se nem Demokratikus, se nem Koalíció a pártalakulat ), ami mára felfalta az MSZP-t. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a mindig talpra eső Újhelyi István sem vállalta az MSZP elnökjelöltséget, sőt kétségbeesve keresi a lehetőségét, hogy 2024-től továbbra is EU-s képviselő lehessen, de vajon milyen mezben? Valójában már semmilyen jelentősége nincs annak, hogy ki lesz az agonizáló MSZP új, egyben utolsó elnöke (társelnöke).

Molnár Pál

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó