Rég nem látott dicsérő szavak Orbánról a vezető amerikai lap hasábjain
„A magyar miniszterelnök nem egy Trump-hasonmás, hanem a populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni” – írta a Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. augusztus 21. 14:03

Orbán Viktor miniszterelnök a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésű, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán az a vezető, akit a populista-nacionalisták Trumpban szerettek volna látni – számolt be a Mandiner a Wall Street Journal cikkéről. A vezető amerikai lap újságírója, Matthew Continetti részletesen írt a magyar kormányfőről és a dallasi CPAC-konferenciáról.

A szerző szerint Orbán Viktor magabiztosan, elégedetten állt az augusztus elején megtartott dallasi konferencia színpadára, elvégre ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

„A konferencia megerősítette a helyét a jobboldal elitmezőnyében”  – szögezték le.

Continetti szerint Orbán megragadta azokat a kérdéseket a beszédében, melyek leginkább lelkesítik a konzervatív tábort. Állítása szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem a kontinentális Európától vár útmutatást. Így fordulhat elő, hogy Orbán egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző megemlíti, hogy az Orbán Viktor módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák – beleértve a múlt hónapban tett vitatott kijelentését, miszerint „nem akarunk kevert fajú néppé válni” – nem csorbították vonzerejét. Épp ellenkezőleg.

Sokakat vonz Orbán ideológiája és stílusa, ami miatt rendszeresen bírálják a magyarországi progresszív civil szervezetek, valamint a mostani demokrata vezetés és az amerikai lapok, holott ez a sikerének bizonyítéka – közölte Continetti.

A szerző kiemelte, ritkán fordul elő, hogy egy külföldi ország vezetője – méghozzá egy Kentucky méretű országé – ilyen intenzív amerikai vizsgálat tárgyává váljon.

Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból.

Azért is, mert Orbán Viktor pályafutása megmutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a XXI. század első évtizedeiben – jelenti ki.

A szerző szerint Orbán Viktor jól példázza annak a jobboldalnak a harcias szellemét és megvető hozzáállását, amely kulturálisan lekicsinyítettnek, elszigeteltnek, megfosztottnak és a nyugati civilizációt belülről aláásó erők ostroma alatt állónak látja magát.

„Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni” – írja.

A cikk most megjelent nyomtatásban is, íme a teljes változat:

Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)

Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)

Fotó: The Wall Street Journal (Képernyőkép)

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

MNO - mandiner.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
 • Farkas Dániel lett a Fidelitas elnöke
  A Fidelitas XIX. tisztújító kongresszusa Farkas Dánielt választotta meg elnöknek szombaton - közölte a szervezet a közösségi oldalán.
MTI Hírfelhasználó