Horn Gyulához hasonlóan térne vissza a DK vezére
A bukott kormányfő mindenáron megőrizné vezető szerepét a baloldalon.
2022. augusztus 24. 10:57

Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

– Vezettem kormányt, voltam sok hazai és nemzetközi tanácskozáson. Tudom, hogy mi mit jelent, mennyit ér – írta nemrégiben közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke ezzel arra utalt, hogy a baloldalon kivívott, ám meggyengülni látszó helyzetét szeretné megerősíteni – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző. Szerinte Gyurcsány arra játszik, hogy átvegye a vezető ellenzéki szerepet, és előkészítse visszatérését a hatalomba.

Gyurcsány Ferenc, bukott kormányfő, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke mostanában szinte minden Facebook-bejegyzését azzal zárja, hogy pártjával készül, legutóbb pedig arról értekezett, hogy az ellenzéki oldalon ő az egyedüli, aki volt már kormányon. „Néztem, hallgattam kollégáimat. Vezettem kormányt, voltam sok hazai és nemzetközi tanácskozáson. Tudom, hogy mi mit jelent, mennyit ér” – fogalmazott. 

– A baloldalon jelenleg hat parlamenti párt és néhány parlamenten kívüli tömörülés található, amelyek között jelenleg a DK a legerősebb a parlamenti frakciók méretének és a baloldali pártok népszerűségének szempontjából. Gyurcsány Ferenc a mostani tevékenységével ennek a vezető pozíciónak a megőrzésére törekszik  – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Szerinte annyi változott, hogy régebben 15–20 százalék körüli népszerűségnek örvendett a balliberális formáció, most pedig a 10–15 százalékos tartományban mozognak. Felhívta a figyelmet, az exminiszterelnöknek a jelen helyzet megtartása a fontos, mert azzal számol, hogy ősszel a háborús infláció miatt elégedetlenség várható, amit a DK szeretne meglovagolni. 

– Gyurcsány a „készüléssel” a DK-t szeretné ebben a vezető pozícióban tartani  – jegyezte meg. Példaként említette Dávid Ferenc képviselőt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának DK-s alelnökét, aki országjárásról, aláírásgyűjtésről, rendezvényekről beszélt a készülődéssel összefüggésben, míg Kálmán Olga, a párt frakciószóvivője szerint a készülés azt jelenti, hogy őszre az emberekre odafigyelő kormánya legyen az országnak.

Az elemző azt is kifejtette, hogy Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője néhány nappal ezelőtti bejegyzése, amely szerint pártja az egyetlen, amely növelni tudta népszerűségét, a Momentum és a Gyurcsány-párt közti vitára adott reakció. A vita arról szól, hogy a budapesti kerületeket fel akarják egymást közt osztani – egészítette ki a politológus. Úgy vélte, a DK két évvel ezelőtti eredményéhez képest meggyengült, és a párt legnagyobb taszítóereje maga Gyurcsány Ferenc, aki előre menekül, hogy megússza a saját maga körüli vitát. 

Kiszelly szerint a „Ne féljetek Gyurcsányok lenni” és „Több Gyurcsányra van szükség” szlogenekkel meghatározta, hogy azt az ellenzékváltó hangulatot kell elkerülniük, ami a baloldalon a negyedik kétharmados választási vereség után úrrá lett. Kiemelte: a másik fontos üzenet, úgy megtartani a DK szerepét a baloldalon belül, hogy az ellenzékváltás vagy Gyurcsány elküldése ne jelenjen meg. 

A többi párttal fenntartott viszonyt illetően az elemző kijelentette, Gyurcsánynak azért kell aktuális helyzetét megtartania, mert így a kisebb pártoknak fel tud ajánlani befutó helyeket, amelyekért cserébe engedményeket kérhet tőlük az önkormányzati választásnál. Szerinte mindez azt célozza, ha 2024-re a DK lesz a legerősebb, akkor integrálni tudja a nála kisebb baloldali pártokat. Rámutatott, Donáth Anna és a Momentum egyértelműen az ellenzékváltásra játszik, de eddig minden próbálkozónak beletört a bicskája a Gyurcsánnyal való leszámolásba. Kiszelly úgy vélte, a DK az MSZP-t és a Jobbikot akarja integrálni, míg a Momentum az LMP-t és a Párbeszédet. 

A politológus szerint a baloldalon Gyurcsány akar a vezető maradni, de Donáthék egy Gyurcsány nélküli DK-t képzelnek el, és a DK ezt az ellenzékváltó hangulatot akarja kommunikációs szinten megelőzni. 

Hozzátette, abban mindenki egyetért, hogy Gyurcsánnyal nem tudnak nyerni, csak ezt a pártelnök nem fogadhatja el, mert akkor vissza kellene vonulnia a politikából. Az elemző kijelentette, Gyurcsány nem a pénz miatt politizál, hanem vissza akar térni – az 1994-ben megválasztott Horn Gyulához hasonlóan –, és politikai elégtételt akar venni. Azt viszont nem akarja elfogadni, hogy ezen átlátnak az ellenzéki szavazók, ezért is szavaztak rá idén kevesebben, mint négy éve. Ha Gyurcsány mégis visszalépne, még mindig ott a felesége, de feltehetően azt gondolja Dobrev Kláráról, hogy még nem annyira profi. Kiszelly azzal a hasonlattal élt, hogy ez olyan, mintha egy boltban Gyurcsány lenne a raktárban, Dobrev pedig az üzletben. A DK vezére magát nagyon rutinos politikusként látja, csak azt nem fogadja el, hogy a kormányzati teljesítménye, az őszödi beszéd és a rendőrterror miatt többé már nem kormányképes – zárta gondolatait a politológus.

 

 

MNO
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó