Egy klímakutató vallomásai
Amint Steve Koonin amerikai fizikus 2022. augusztus 8-én a La Verita olasz napilapban kifejtette, a világ többi része nem fogja követni az Európai Uniót, hacsak nem ment el a józan eszük. És arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2050-es EU-célkitűzés akkor és csakis akkor tud teljesülni, ha Európa gazdasága teljesen összeomlik – idézi a tudósi megnyilatkozást Szarka László Csaba professzor.
2022. augusztus 26. 15:50

Szarka László Csaba professzor – MTA

„Tévhit azt vélni, hogy azok a szimulációs modellek, amelyekből hiányoznak a valós éghajlati rendszerben fontos nemlineáris folyamatok, az éghajlatváltozásnak akár előjelét, akár irányát helyesen meg tudnák jósolni" – rögzíti Nakamura Mototaka japán klímamodellező kutató Egy klímakutató vallomásai című könyvében. A művet Szarka László Csaba geofizikus, tudományos kutató, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja fordította magyarra. Őt kérdezte a Gondola.

– Professzor úr, ismerve az Ön munkásságát, sejtjük, hogy japán kollégája művének olvastakor nagyrészt megerősítésre lelt, ám melyek voltak a meglepő újdonságok?

– A geofizikusok már akkor is tisztában voltak a modell és valóság problémakörével, amikor a klímamodellezés épp csak hogy elkezdődött. Ez utóbbiról sokáig nem fért a fejembe, hogy hogyan lesz az alapmodellből, azaz a forgó Földet egyenlőtlenül érő napsugárzás légköri-hidrológiai következményeinek matematikai-fizikai leírásából CO2-alapú klímamodell. Hát úgy, hogy a számítástechnikai korlátok miatt a valós természeti folyamatokat képzelt folyamatokkal helyettesítik. Ezt a lépést paraméterezésnek hívják. Nakamura mikiegér-ábrázolásnak nevezi. 2019-ben futólag találkoztam a könyv ismertetőjével.

amazon.com

Majd miután Christopher Essex matematika-professzor segítségével rájöttem a magyarázatra, kíváncsivá tett, hogy hogyan látja ugyanezeket a kérdéseket a világhírű japán-amerikai kutató. Nos, megerősítette rossz sejtésemet: a cél sokkal inkább a modell-működőképesség látszatának fenntartása, mint a tudományos megismerés…

– Nakamura Mototaka mérhető toleranciával szól a klímahisztéria szélsőségeseiről, utóbbiak taktikája az agyonhallgatás, majd a tam-tam dob megverése, és a címkézés, kirekesztés. Idehaza mekkora az esély a tudománytagadókkal szemben?

– Nakamura Mototaka igen tisztességesen szól arról, hogy a megismerési és megértési folyamatban igenis a megvan a modellezésnek a maga helye. Egy dologra azonban tilos a klímamodellt használni: előrejelzésre. Úgyhogy jobban tennénk, ha több mérésre és kevesebb modellezésre támaszkodnánk! A CLINTEL (Klímaintelligencia), amelynek tagja és magyarországi követe vagyok, mind erősebben hallatja a hangját. Ha nyílt és korrekt viták lehetnének, könnyen átszakadna a gát.

– Európa népessége meg sem közelíti az egymilliárdot, területe az összes földterület egy-tizenötöde. Az Európai Unió még kisebb, mégis, egy extremitás itt akarja megvédeni a teljes földgolyót a széndioxid-kibocsátástól. A japán tudós könyve hogyan segít bennünket abban, hogy szellemi csapást mérjünk kontinensünk sanyargatóira?

– Amint Steve Koonin amerikai fizikus 2022. augusztus 8-én a La Verita olasz napilapban kifejtette, a világ többi része nem fogja követni az Európai Uniót, hacsak nem ment el a józan eszük. És arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2050-es EU-célkitűzés akkor és csakis akkor tud teljesülni, ha Európa gazdasága teljesen összeomlik. Mintha pont ezen munkálkodnának, nem?... A tagországi kormányok kezét a Párizsi Megállapodás gúzsba köti, de ahogyan a valóság durvul, talán egyre több országban felismerik, mire megy ki a játék. A japán kutató könyvét (terjedelmét tekintve füzetét) nem csak kutatóknak és szakembereknek, hanem minden természettudományi érdeklődésű olvasónak tisztelettel ajánlom.

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó