Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót
Európa energiaválsága fokozódik. Az áram ára Európa két kulcsfontosságú piacán is több mint 25 százalékkal emelkedett pénteken – írta a Bloomberg. Az európai áram ára először lépte át az 1000 eurót.
2022. augusztus 29. 16:19

A súlyos válság sújtotta Németországban és Franciaországban az áramárak szinte naponta új rekordokat döntenek. Ez annak köszönhető, hogy Oroszország beszűkítette a földgázellátást, Franciaország pedig folyamatosan esik vissza az atomerőművek energiatermelése. Az árak emelkedése azután folytatódott, hogy az Électricite de France SA állami villamos energia közműszolgáltató bejelentette, hogy több atomerőműve a vártnál később fog újra üzembe állni. Franciaország hagyományosan Európa egyik legnagyobb nettó villamos energia exportőre, de mivel az éves nukleáris termelés az elmúlt több mint három évtized legrosszabb teljesítménye elé néz, ez a státusza már a múlté.

Az Électricité de France (EDF) reaktorai az RTE hálózatüzemeltető pénteki adatai szerint 42 százalékkal, csupán csökkentett teljesítménnyel üzemelnek. Ha nem sikerül megfékezni a válságot, az ellátás kiesése miatt ezen a télen áramkimaradások és hideg otthonok alakulhatnak ki, amelynek következtében egyre reálisabb a társadalmi zavargások kitörése.

Az európai politikusok már mintegy 280 milliárd eurót – közel 115 ezer milliárd forintot – különítettek el a vállalkozások és a fogyasztók számára a megugró energiaárak okozta fájdalmak enyhítésére, de a támogatás eltörpülhet a válság tényleges nagyságrendje mellett. A magas energiaárak arra kényszeríthetik az iparágakat, hogy bezárják a létesítményeket vagy csökkentsék a termelést. A műtrágyagyártók világszerte messze a kapacitásuk alatt teljesítenek. A Bloomberg szakértője szerint az inflációs nyomás ahogy tovább emelkedik, egyre több ipari ágazati dolgozót kezdenek majd elbocsátani. „A vállalatok leállítják a termelést, mivel nehezen tudnak lépést tartani az emelkedő költségekkel” – mondta a Bloomberg londoni elemzője.

Az Európai Unió rendkívüli ülést hívott össze az energiaügyi miniszterekkel, hogy megvitassák az egész blokkra kiterjedő megoldásokat. Egyértelmű: a drágulás erősíti az inflációt, és veszélyezteti a háztartásokat és a vállalkozásokat az egész kontinensen. „Az árak olyan magasan vannak a piac kudarca miatt, hogy azt senki sem tudja megfizetni” – mondta pénteken Petr Fiala cseh miniszterelnök. Európa-szerte a kormányok drasztikus lépéseket tettek az energiafelhasználás korlátozására.

Az Egyesült Királyságban a háztartási számlák októberben várhatóan megugranak, miután feloldották a költségekre vonatkozó felső határt. Az emelkedő árak várhatóan emberek millióit kényszerítik majd arra, hogy visszafogják a fogyasztást.

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó