Szakrális fővárosunk régi kincsei felragyognak
Esztergom valóban hazánk első fővárosa volt, de világi fővárosként csak egy ideig. Egyházi szempontból azonban máig is fővárosunk – rögzíti a tényt dr. Legeza László.
Utoljára frissítve: 2022. augusztus 30. 16:40
2022. augusztus 30. 13:20

Kép: szegedma.hu

„A meglévő kulturális értékek és a lakosság kapcsolata élő-e, mi hiányzik ehhez?" – ezt a kérdést is vizsgálja az Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről című most megjelent, Prokopp Mária professor emerita által szerkesztett kötet. A városháza által kiadott mű technikai szerkesztője dr. Legeza László mérnök. Őt kérdezte a Gondola.

– Szerkesztő úr, mit tehet hozzá hazánk első fővárosának jövőjéhez az, hogy több mint félszáz értelmiségit felsorakoztató csapat alkotott könyvet az európai rangú szakrális központról?

– Esztergom valóban hazánk első fővárosa volt, de világi fővárosként csak egy ideig. Egyházi szempontból azonban máig is fővárosunk, és bár a török időkben az esztergomi érsek sokáig, ideiglenesen a Felvidékre kényszerült áthelyezni székhelyét, ennek ellenére folytonosnak kell tekinteni Esztergom egyházi központját a több mint ezeréves keresztény Magyarországon. A magyar Szent Koronát II. Szilveszter pápa (999–1003) küldte Szent Istvánnak, és a pápa távollétében az esztergomi érsek koronázta őt királlyá. Ettől kezdve királyainkat – néhány kivételtől eltekintve – Esztergom érseke koronázta meg. A kommunizmus idején Mindszenty bíborost, hercegprímást, esztergomi érseket bebörtönözték ugyan, de a város egyházi elsőségét ez nem vonhatta kétségbe. Annyi azonban megtörtént, hogy a kommunista országvezetőség 1948 és 1989 között a városnak nem adott fejlesztési forrásokat, az épületeket, templomokat hagyták pusztulni, a világháborúban felrobbantott hídját nem építették újjá, s ipart sem telepítettek a magyar keresztények fővárosába. A megszálló orosz hadsereg megtelepedett a város határában. Kulturálisan is szándékosan hagyták pusztulni a várost, bár néhány művész és költő felvette velük az esélytelenek harcát. 1989-ben nagy változást élhettünk meg, ami joggal reményt ébresztett az esztergomiakban városuk felvirágoztatásában. Ez részben meg is történt, hiszen az orosz hadsereg kivonult, a Suzuki hatalmas gyárat épített, a várban megkezdődtek a régészeti feltárások és a vár felújítása, több templom megújult, sőt hazánk legnagyobb székesegyházának alapos felújítása is folyamatban van. De még bőven akad feladat, hiszen az elhanyagolás fél évszázada alatt számos érték rongálódott meg vagy ment tönkre.

 

Új kutatások Esztergom Megyei Jogú Város építészeti értékeiről

konyvbagoly.hu

– Az építészeti kincsek további felújítása és a művelődési életbe való bekapcsolása hogyan segítheti, hogy Esztergom, sőt a vármegye lakossága a polgári értékrendhez még teljesebben közelítsen?

– Esztergom, a vármegye, Magyarország, és az egész Kárpát-medence lakosságának polgári értékrendje kialakulásában meghatározó elem a kereszténység, a keresztény kultúra. Ez így van akkor is, ha valaki nem tartja magát kereszténynek. Mindenki kénytelen igazodni a keresztény erkölcs kétezer éves tanításához, hiszen Európa is ehhez igazodott, s ez volt a forrása az európai szokásoknak, jognak. A XX. század tragédiái megtörték ezt a rendet, és napjainkban már nyíltan szembehelyezkednek vele. Más földrészekről olyan ideológiák terjednek, melyek nemcsak a keresztény tanítással, de a józan emberi ésszel is ellentétesek. Szerencsére hazánk ellenáll, ami kiváltja egyesek gyűlöletét, de nem szabad feladni, küzdenünk kell.

Esztergom-(Ferences) Szent Anna Templomigazgatóság - Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

A Ferences-templom – esztergomi-ersekseg.hu

Prokopp Mária professzor asszony példát mutat nekünk mint esztergomi születésű, esztergomi polgári család tagja, hihetetlen energiával küzd városáért, a polgári, keresztény értékrendért. Precízen megtervezte az Esztergom építészeti emlékeit összefoglaló, ismertető kötetet, és rábírta a megfelelő szakembereket, hogy önzetlenül megírják tanulmányaikat. Lelkesedése átáradt a szerzőkre, és mindenkire, akik közreműködtünk a könyv megjelenésében.

 

 

Jó Pásztor-kápolna – Sinka Teréz felvétele

– Esztergomért nemcsak az esztergomiak lelkesednek. A kötet hogyan szolgálhatja, hogy a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig élő magyar közösségek, sőt a Csíkszeredától Chicagóig, San Franciscótól Szabófalváig élő magyarjaink hazánk szakrális központjaként tekintsenek a Duna-parti városra?

– A keresztény Magyarországot jogilag csak Szent István király megkoronázásától, illetve a tíz magyar egyházmegye megalapításától számolhatjuk. Gyakorlatilag azonban ezt több évtizeddel megelőzte népünk kereszténnyé válásának folyamata. Már a vándorlásaink során kapcsolatba kerültünk keresztény népekkel, kereskedőkkel, akiktől megismerhettük Jézus Krisztus tanítását. Ekkor azonban még nem volt papságunk, pap nélkül pedig nincs Eucharisztia, kereszténység.

A Macskalépcső – barangolocsalad.net

Az első hittérítőket fejedelmeink hívták hazánkba Keletről és Nyugatról, az ő megérkezésüktől van papságunk. Szent István egyházszervezési munkája eredményeképpen minden tíz falu templomot épített, és elterjedt a kereszténység a Lajtától a Berecki-havasokig, a Dunajectől a Tengermellékig. És mindnek a szakrális központja Esztergom volt!

Dr. Legeza László.

De központja lett a török kiűzése után hazánkba telepített keresztény sváboknak, a velünk élő szláv lakosság zömének, sőt központja maradt az elmúlt másfél évszázadban Magyarországot elhagyni kényszerült honfitársainknak is. Reményeink szerint Prokopp Mária professzor asszony új könyve hozzásegíti Esztergomot ahhoz, hogy egy rövid megtorpanás után a város ismét elfoglalja a régi és méltó helyét hazánk és a kereszténység történetében!

Molnár Pál

 

Felújították az esztergomi Dobó Katalin gimnáziumot

Elkészült az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium teljes körű energetikai felújítása 805 millió forintos beruházással - tájékoztatta a város polgármestere kedden az MTI-t.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) elmondta, az épületet a pincétől a tetőig - mintegy tízezer négyzetméternyi felületen - hőszigetelték, 236 ablakot, illetve ajtót cseréltek ki, szabályozható fűtési rendszert hoztak létre és a tetőre napelemes rendszert telepítettek.
   
A gimnázium felújítása 685 millió forint európai uniós támogatásból és 120 millió forint hazai forrásból valósult meg.
   
Az 580 gyereket oktató Dobó Katalin Gimnázium az esztergomi régió egyik meghatározó oktatási intézménye. Jelenleg a város egyetlen állami fenntartású gimnáziuma, nyolc és öt évfolyamos oktatással. A tanulók többsége a városból és az esztergomi járás településeiről érkezik, kiegészülve néhány közeli, Pest megyei településsel.
 

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Géppisztolyos migránsbandák randalíroztak
  Okmányok nélküli fiatal férfiak sokadik országon átgázolva, felfegyverkezve és a fegyvereket használva, erőszakosan próbálnak meg betörni az Európai Unióba. Ez súlyos bűncselekmény – szögezi le Bakondi György.
 • Magyarország nem hagyja magát
  Európát többfajta kihívás éri egyidejűleg, az ukrajnai háború és a nyomában járó gazdasági válság, az illegális és egyre erőszakosabb migráció, valamint a nyugati neomarxista ideológia terjedése – sorolta Orbán Viktor.
 • Novák Katalin Kijevben
  A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett.
MTI Hírfelhasználó