Startol az új tanév, becsengettek ma reggel
Ingyentankönyvek és kedvezményes gyermekétkeztetés várja a családokat
Véget ért a vakáció, két és fél hónap nyári szünet után ma reggel országszerte ismét óvodába, iskolába indultak a gyerekek. A tanév rendben indul, a tankönyvek megérkeztek, az intézményekben nem lesznek rezsigondok, a pedagógusok pedig hamarosan újabb fizetésemelést is kapnak.
2022. szeptember 1. 10:56
Gyerekek a Bajza Utcai Általános Iskolában a tanév első napjaiban Fotó: MH
 

Fontos nap érkezett el a magyar családok számára, hiszen másfél milliónál is több gyermek, illetve fiatal kezdi meg a tanévet a közoktatás vagy a felsőoktatás valamelyik évfolyamán.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tájékoztatása szerint az oktatást hagyományos, jelenléti formában szervezik meg, nincs kormányzati szándék a digitális tanrend bevezetésére, és fűtési gondokra sem számítanak a téli időszakban. Közösségi oldalán az államtitkár beszámolt arról is, hogy a napokban 13 millió tankönyvet szállítottak ki az iskolákba, amelyekért ezúttal sem kell fizetni. „A kormány számára továbbra is kiemelten fontos a családok védelme, így immár három éve a köznevelésben és a szakképzésben tanuló valamennyi diák számára ingyen biztosítja a tankönyveket” – szögezte le, hozzátéve: a háborús infláció okozta nehézségek és a papír árának jelentős emelkedése ellenére a tankönyvek jó minőségben, határidőre elkészültek.

Az új köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékről 40 kiadó 2435 különböző kiadványa, köztük számos új fejlesztésű tankönyv közül rendelhettek az iskolák.

Kitért arra is, hogy a most induló tanévben újabb három évfolyamot érint a 2020-ban megújult Nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetése, ennek megfelelően megújulnak az új, illetve átdolgozott 3., 7. és 11. évfolyamos tankönyvek.

Összesen 13 millió tankönyvet szállítottak ki az iskolákba. A kiadványokért már senkinek sem kell fizetnie Fotó: MH/Hegedüs Róbert
 

Az országos szakképzési tanévnyitó ünnepségen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter arról beszélt:

a magyar állam mindenkinek ingyenesen biztosítja két szakma és egy szakképesítés megszerzését.

Aláhúzta: csak a tanult, szakképzett ember képes gondoskodni önmagáról, szeretteiről és közösségéről.

Bár a tanév problémamentesen megkezdődött, a tanári szakszervezetek továbbra is elégedetlenkednek, és azt ígérik, folytatják az áprilisban felfüggesztett akcióikat. A hírek szerint újabb sztrájkra és polgári engedetlenségre készülnek, mert PDSZ szerint „a kormányban szándék sincs béremelésre”. A tiltakozók az elmúlt hetekben tömeges felmondásra buzdították pedagógustársaikat, pedig amit állítanak, egyszerűen nem igaz, hiszen több miniszter, államtitkár és maga a kormányfő is számos alkalommal egyértelműsítette, hogy emelni kell és fogják is az oktatásban dolgozók bérét.

A pedagógusok fizetése az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, de a bérrendezés egészen 2028-ig folytatódik Fotó: MH
 

Mint megírtuk, 2023 és 2024 elején további tíz-tízszázalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok, de ez csak az alap, ami mellé további pluszt ígér a kormány. Maruzsa Zoltán a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta:

2028-ig folytatódik az átfogó béremelési program, amelyre összesen háromezermilliárd forintot fordítanak. Ebből mintegy 400–450 milliárd forint uniós forrás lesz, a többit pedig költségvetésben különítik el.

A közoktatás összeomlásáról szóló szakszervezeti víziókat egyébként a minap a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is cáfolta.

„Erős túlzásnak érzem az ilyen világvégejóslatokat. A problémák sokkal gyorsabban kerülnek napvilágra, mint korábban. És ezeket nem is kell félresöpörni, azon kell dolgozni, hogy megoldjuk. De nagyon sok becsületes és tisztességes tanár van. Lehet lekicsinyelni a mai pedagógustársadalom eredményeit, erőfeszítéseit, de én ezt nem tenném.” – mondta Horváth Péter a HVG-nek.

Noha a rezsiárak emelkedése a kormány szerint nem fog gondot okozni az oktatási intézményekben, vannak iskolák, amelyek sajátos megoldásokkal készülnek: a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában például az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás, amivel az iskola hét napot nyer, így a decemberi, hidegebb időszakban ennyivel tovább tarthat zárva.

A ma induló tanév 2023. június 14-ig tart, az első szünetre október 29-ig kell várniuk a diákoknak.

 

 

 

 

Magyar Hírlap
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó