Emlékezők balról
2022. szeptember 9. 00:44

Eddie Mulholland/AFP

 

Karácsony Gergely: Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ

„II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem. Tartalommal, lélekkel, tartással töltötte meg a monarchia elavultnak tűnő intézményét. Uralkodása szolgálat volt, Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség szolgálata. Életének közel száz, uralkodásának hetven éve alatt mindig értette a kort, amelyben élt, megtalálta a hangot megannyi generációval. Churchilltől a frissen beiktatott Liz Trussig tizenöt kormányfővel dolgozott együtt, a nép akaratát mindig tiszteletben tartva. Egy apró asszonyt, egy nagyformátumú államfőt veszített Nagy-Britannia és a világ, osztozom a gyászolók fájdalmában. Isten nyugosztalja, Felség!”

Gyurcsány Ferenc: Ők azt mondják: Isten óvja a Királynőt!

„Nem tudjuk, ki rendeli életünket.

De dolgunk, ha már a miénk, hogy arra használjuk, amire rendeltetett.

II. Erzsébet brit királynő a történelmi pillanat korszakos uralkodója volt.

Nagyon messziről, innen egy másiknak tűnő világból becsültem.

Egy világ, és az általa vezetett Brit Birodalom omlott össze az ő uralkodása alatt, ő meg vezette országát egy új világba, megrendítően alázatosan, mégis magabiztosan.

Ha alattvalója lennék, megsiratnám. És így is.

Ők azt mondják:

Isten óvja a Királynőt!

Óvja!

Nemzetével együtt gyászolunk.”

Tóta W.: II. Erzsébet egy totálisan jelentéktelen alak

Nem hagyta szó nélkül Tóta W. Árpád sem, hogy csütörtökön 96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit királynő. A HVG publicistája közösségi oldalán osztotta meg három hónappal ezelőtti cikkét, melyben többek között arról ír, hogy „az ünneplésnek, ahogy magának II. Erzsébetnek, természetesen semmi felfogható értelme nincsen.”

Az újságíró szerint a most meghalt királynő hetven évvel ezelőtt lépett trónra „ez az asszony, hogy aztán hetven évig ne csináljon semmi említésre méltót”. Ezek után azt írta, „jól van az úgy, hogy II. Erzsébet egy totálisan jelentéktelen alak”.

II. Erzsébet nem sütött süteményt a briteknek, nem vigyázott a gyerekeikre, és ha netán megszólalt, akkor pont a fölöslegesen motyogó mammer színvonalát hozta” – jelentette ki, majd felhánytorgatta, hogy a briteknek milyen sokba került a királyi család eltartása.

Kijelentette, a „nagymama napjai megszámláltattak, az alapvetően szerethető Erzsébet helyébe hamarosan egy király lép, és akkor a királyság létjogosultsága újult erővel vethető fel”. III. Károly királyt – ,aki a cikk írásakor még csak herceg volt – Tóta W. egy „híresen buta és visszataszító alak”-ként jellemezte.

 

mandiner.hu - facebook
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Több mint hatszáz dzsihadistát tartanak megfigyelés alatt Belgiumban
  Több mint hatszáz, Belgiumban élő dzsihadista és szélsőséges csoportok számos tagja szerepel a terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában – jelentette hétfőn a La Libre Belgique című belga napilap, amely beszámolt arról is, hogy hétfőn folytatódik a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak pere.
 • 23 millió hazugság a nemzet ellen – 18 éve árulták el a külhoni magyarokat
  A 2004. december 5-i népszavazáson az emberek szavazhattak határon túli nemzettestvéreink sorsáról, természetesen az akkor meglévő baloldali-liberális gőzhengerrel szemben, amely nem volt rest akár hazugságokkal is akadályt gördíteni a közjogi magyar nemzetegyesítés elé. Az alacsony részvétel miatt nem lett érvényes a voksolás, melyen többségbe kerültek az elszakított területeken élők mellett leadott szavazatok. 2010-ben az Országgyűlés elsöprő többséggel megszavazta a kettős állampolgárság megkönnyítéséről szóló törvényt, ismét egyesítve jogaiban a szétszakított magyarság alkotóelemeit. Gyógyítva ezzel 2004. december 5-e sebeit.
 • Végképp lelepleződött a dollárbaloldal
  Az újabb hét új leleplezést hozott a dollárbaloldalon, egyértelművé vált, hogy nem csupán Márki-Zay Péter mozgalmát pénzelték a tengerentúlról, hanem további több mint egymilliárd forint szolgálta a pártok kampányát – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző.
MTI Hírfelhasználó