Katka hibrid rezsimje
2022. szeptember 13. 01:43

Fotó: Facebook

Messze van a demokráciától az az ország, ahol rendőrök visznek el egy ellenzéki aktivistát, mert közösségi oldalán kritizálja a kormányt.ű

„Az Európai Parlament először készül hivatalosan határozatba foglalni: Magyarország nem teljesértékű demokrácia többé.

Szomorú mérföldkőhöz érkeztünk. Csütörtökön szavaz az EP plenáris ülése egy a magyar jogállamiság helyzetéről szóló átfogó értékelésről, amelyben először fogja Magyarországot demokrácia helyett így kategorizálni: »a választási önkényuralom hibrid rezsimje.«

Egyre többen mondják ki: messze van a demokráciától az az ország, ahol rendőrök visznek el egy ellenzéki aktivistát, mert közösségi oldalán kritizálja a kormányt. Ahol fideszes szájkosár kerül független hírportálokra. Ahol orosz mintára melegellenes törvényt hoznak. Ahol erőszakkal akadályoznak meg egy népszavazást. Ahol aláássák a bíróságok és az ügyészség függetlenségét. Ahol ellehetetlenítik a tanárok sztrájkját. És folytathatnánk.

Neves nemzetközi demokráciakutató intézetek, a Göteburgi Egyetem vagy a Freedom House már évekkel ezelőtt kiírták Magyarországot a demokráciák sorából, és most az EP is erre készül: nem kertel többé, hanem néven nevezi a problémát. Persze tudjuk, mi lesz a kormány és a lakájmédia válasza: a jelentés elfogult, az EP-t pedig fel kéne oszlatni. Soros, migráns, dzsender.

Nem tudják viszont megmásítani a tényt, hogy 450 millió uniós állampolgár közvetlenül megválasztott parlamentje, az Európai Unió társjogalkotója erre az értékelésre jutott. Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül.”

Cseh Katalin: Akárhonnan nézzük, Orbán Viktor és rendszere Európa szégyenpadján ül

mandiner.hu - facebook
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó