Nemzeti érdek katonáink jelenléte a Balkánon
A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a Balkánon magyar katonák vannak - erről beszélt a koszovói KFOR-misszió (koszovói békefenntartó erők) kapcsán a helyszínen tartózkodó Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közmédiának kedden.
2022. szeptember 13. 17:19

Miniszter parancsnokok között Koszovóban – MTI/Szakál Szebáld

A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt jelentőségű, hogy a Balkánon magyar katonák vannak - erről beszélt a koszovói KFOR-misszió (koszovói békefenntartó erők) kapcsán a helyszínen tartózkodó Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a közmédiának kedden.

A Nyugat-Balkán stabilitása meghatározza az egész régió és benne Magyarország biztonságát. Fontos, hogy a NATO legnagyobb szárazföldi missziójának egy éven át magyar parancsnoka volt. A magyar katonák kiválóan teljesítették a szolgálatot, ez nagy siker helyi és nemzetközi vonatkozásban is - mondta a miniszter.
   
Koszovóban a helyzet nyugodt, de tele van a 20 évvel ezelőtti háború, népirtás emlékeivel. Az emberekben élő sebek miatt van feszültség, ezért nagy a misszió felelőssége, figyelni kell az eseményeket, hogy így is biztosítsuk az emberek biztonságát - tette hozzá.
   
Rövidesen parancsnokváltás lesz a misszió élén, de a helyettes magyar lesz. Fontos, hogy a "magyar katonai kiválóság" jelen legyen a KFOR-misszióban. Ez segít abban, hogy a magyar katonai képességeket éberen tartsuk és a Magyar Honvédség fokozza készenlétét - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
   
Hozzátette: a katonáktól többet, elkötelezett szolgálatot várunk, "de a magyar kormány ehhez hozzátesz minden támogatást, ami szükséges".
   
A magyar katonák illetményét megemeljük minden állománykategóriában legalább 26 százalékkal, egyéni felszerelésüket pedig véglegesítjük. Jövő év közepére minden magyar katona modern, jó minőségű, biztonságos, kényelmes egyéni felszerelést fog kapni - mondta a honvédelmi miniszter a közmédiának Koszovóban.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Itália is a konzervatív erőkre számít
  A jövendő olasz kormány összes pártjával régi és jó kapcsolatot ápol a magyar kormány, ezért nem lesz nehéz együttműködni olyan kérdésekben, mint az illegális bevándorlás elleni fellépés vagy a családpolitika - hangoztatta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója az MTI-nek az Olasz Konzervatívok. Európa, identitás, szabadság című konferencián, amelyen felszólalt Rómában pénteken.
 • Gazdasági válság radikális szélsőségekkel
  Az emberek félnek a közelgő téltől. Úgy, ahogy békeidőben még soha. A legnagyobb problémájuk nem a magyar és lengyel jogállamiság állítólagos hiányossága. Ezzel csak az Európai Parlament balliberális képviselőinek mindenre elszánt elitegységei vannak elfoglalva. Irigyeljük a problémáikat – írja Horváth József.
 • Orbán: hazudtak Brüsszelben az európai embereknek
  Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd - mondta a miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
MTI Hírfelhasználó