A Gál Ferenc Egyetem tanévnyitója Szegeden
A Trianon utáni időszak neves kultúrférfiúja, Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter hamvai a Szegedi Dóm altemplomában nyugszanak. Az egyetemi tanévnyitó alkalmával előtte tisztelegtek mai hívei.
Utoljára frissítve: 2022. szeptember 14. 21:39
2022. szeptember 14. 19:19

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (k), Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök (b) és Dux László (j) rektor koszorút helyez el Klebelsberg Kunó síremlékénél a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitója előtt a Szegedi Dóm altemplomában 2022. szeptember 14-én. MTI/Ujvári Sándor

 

 

A Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitója a Szegedi Dómban.

A katolikus egyetemek lényege a világ titkainak kutatása a kinyilatkoztatás bölcsességének fényében - idézte II. János Pál pápát a miniszterelnök-helyettes a Gál Ferenc Egyetem (GFE) a szegedi székesegyházban rendezett tanévnyitó ünnepi szentmiséjét követően.

Az egyetemek feladata az igazság keresése, felfedezése és közvetítése - mondta a politikus. Hangsúlyozta, a világ, az ember és az Isten titkait csonkítatlanul, a maguk teljességében kell kutatni, ahogy azt a katolikus egyetemek teszik.
   
Semjén Zsolt kifejtette, a Gál Ferenc Egyetem olyan tudást nyújt, amely egyaránt hasznára van az egyes embernek és a társadalomnak. A politikus szerint ez különösen fontos egy olyan korban, ahol - különösen az Egyesült Államok egyetemeiről kiindulva - olyan "neopogány és kifejezetten barbár" ideológia nyer teret, amely megtagadja mindazt az értéket, amit az emberiség létrehozott.
   
A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, különösen örül annak, hogy oly sok határon túli magyar tanul a Gál Ferenc Egyetemen. Az intézmény így sokak számára lehetővé teszi, hogy anyanyelvükön tanulhassanak, így a hétköznapi nyelv mellett az egységes szakmai nyelv is tovább él a teljes magyarság körében.
   
Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök felidézte, idén ünnepli szegedi működésének századik évét a Szegedi Tudományegyetem, és egy évszázada érkezett a városba a Gál Ferenc Egyetem elődje, a katolikus teológia is Temesvárról. Klebelsberg Kunó száz éve lett kultuszminiszter, ő és Glattfelder Gyula püspök sokat dolgoztak a többi közt a szegedi felsőoktatásért.
   
Dux László rektor kifejtette, a GFE küldetése a Szeged-Csanádi Egyházmegye, Délkelet-Magyarország és tágabb értelemben az egész Kárpát-medence biztos keresztény erkölcsi alapokon álló, szakmáját magas szinten, felelősséggel művelő értelmiségének képzése és továbbképzése.
   
A GFE fenntartója a Szeged-Csanádi egyházmegye. A felsőoktatási intézményben négy kar és két intézet működik: Szegeden a Teológiai Kar, valamint az Egészségnevelési és Sportintézet, Szarvason a Pedagógiai Kar, Gyulán az Egészség- és Szociális Tudományi Kar, Békéscsabán a Gazdasági Kar, Mezőtúron a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Intézet. Az egyetem két köznevelési intézetet is fenntart: a szarvasi Gyakorló Óvoda és Általános Iskolát, illetve a mezőgazdasági képzés bázisiskolájaként a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. Békési székhellyel egy felnőttképzési központ is működik a GFE részeként.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond a Gál Ferenc Egyetem központi tanévnyitóján a Szegedi Dómban 2022. szeptember 14-én.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó