Az evangélikus egyház szakkollégiuma Lágymányoson
Magyarország annál erősebb lesz, minél erősebbek lesznek a közösségei és minél több közössége lesz keresztény - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, az evangélikus egyház szakkollégiumának átadásán.
2022. szeptember 16. 16:30

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke (b4) és Barthel-Rúzsa Zsolt intézményvezető (b3) lelkészek társaságában az evangélikus egyház szakkollégiuma, a lágymányosi Luther Otthon átadásán 2022. szeptember 16-án. MTI/Illyés Tibor

Magyarország annál erősebb lesz, minél erősebbek lesznek a közösségei és minél több közössége lesz keresztény - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, az evangélikus egyház szakkollégiumának átadásán.

Gulyás Gergely a Lágymányoson felépült Luther Otthon átadásán arról beszélt: az országnak olyan keresztény közösségekre van szüksége, amelyek tagjai életük példájával is bizonyítják, hogy a 21. században a kereszténység nem vált idejétmúlttá. Sőt - tette hozzá -, egy olyan világban, ahol a "lehetőségek tárháza áll előttünk", de a morális eligazodási pontokat nehezebb megtalálni, mint korábban, nagyobb szükség van az egyházra mint valaha.
   
A miniszter reményét fejezte ki, hogy a kollégium dákjai megtalálják ezeket az eligazodási pontokat, és egész életükre kiható közösségeket építenek.
   
Gulyás Gergely meglátása szerint az új szakkollégium lehetőséget ad a szakmai együttműködésre, a mélyebb párbeszédre, és hosszú távon komoly bázisa lehet az evangélikus egyháznak.
   
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke kiemelte: a szakkollégium, amely korábban a Vizafogó utcában, egy volt munkásőrlaktanyában működött, különböző egyetemekre járó világiaknak és lelkészeknek egyaránt otthont ad, hiszen az egyházban is szükség van nemcsak a lelkészekre, hanem a hitük iránt elkötelezett világi keresztényekre is.
   
Felidézte: az eredetileg 1908-ban, az Üllői úton létrehozott, a kommunista hatalom által bezáratott Luther Otthont azért alapította az egyház, hogy "csekély díjazás ellenben" a fővárosba kerülő és itt főiskolai, egyetemi tanulmányaikat végző fiatalok otthona legyen. A kollégium nemcsak étkezést, hanem közösséget is adott a kollégiumba felvehető "jó erkölcsű, szorgalmas ifjaknak" - tette hozzá.
   
Rámutatott: a Vizafogó utcai és az Üllői úti otthont megelőzően a 16. században is létezett már egy Luther-otthon: Luther Márton wittembergi otthona, ahol Luther és felesége sok diákot befogadott, köztük a Magyarországról érkező Szilveszter Jánost és Dévai Bíró Mátyást is. "Luther Márton e családias, az igére figyelő, az egyetemi és az egyházi élet összhangját megvalósító közössége példa az új Luther Otthonnak is" - fogalmazott az evangélikus püspök.
   
Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője arról beszélt, a következő évtizedek legfontosabb kihívása, hogy az egyház hidat tudjon teremteni a modern világ iránt elkötelezett fiatalok és a hagyomány között.
   
Úgy fogalmazott: "mindent meg kell tennünk azért, hogy a fiatalság megérezze, a kereszténység nem a múltból itt maradt, áporodott jelenség, hanem része modern világnak". Ehhez sokat kell tennie az egyháznak, a lelkészeknek, kellenek közös alkalmak, és kellenek olyan terek, mint a most átadott kollégium - mondta Prőhle Gergely.
   
A sajtóanyag szerint a 120 férőhelyes felsőoktatási kollégium építését a kormány 1,2 milliárd forinttal támogatta. Az épületet Benczúr László Ybl-díjas építész tervei alapján a Confector Kft. kivitelezte.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó