Hazánk a keresztény értékek egyik legfőbb őrzője
A kereszténység ma már nem alapvető érték Európában, Magyarország azonban - mint ahogy az elmúlt évszázadok során sokszor - kitart, egyik legfőbb őrzője marad a keresztény értékeknek - hangoztatta a Miniszterelnökség Területfejlesztési Minisztériuma Hivatalának parlamenti államtitkára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán szombaton, Budapesten.
2022. szeptember 17. 22:03

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keresztény felelősségünk a teremtett világban című kongresszusa az Országház Felsőházi termében 2022. szeptember 17-én. MTI/Illyés Tibor

A kereszténység ma már nem alapvető érték Európában, Magyarország azonban - mint ahogy az elmúlt évszázadok során sokszor - kitart, egyik legfőbb őrzője marad a keresztény értékeknek - hangoztatta a Miniszterelnökség Területfejlesztési Minisztériuma Hivatalának parlamenti államtitkára a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán szombaton, Budapesten.

Latorcai Csaba kiemelte: a kormány kiáll a gyermekek és a hagyományos családmodell mellett, felelősséget vállal a határon innen és túl élő közösségek jövőjéért.
   
Az államtitkár rámutatott arra, hogy a kormány az elmúlt több mint tíz év alatt biztonságot teremtett és fejlődési pályára állította az országot, a gazdasági teljesítményt úgy növelte, hogy közben a károsanyag-kibocsátást csökkentette. Erre a világon mindössze 21 ország volt képes - fűzte hozzá.
   
Középtávú céljuk, hogy az ország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön - ismertette, utalva arra, hogy ez egy igazi kereszténydemokrata vállalás. Felhívta a figyelmet arra a különbségre, hogy nem az öt legtöbbet fogyasztó ország közé kívánnak kerülni.
   
"A válságok évtizedébe léptünk, háborúval, gazdasági nehézségekkel kell szembenéznünk"; "kemény, hosszú és áldozatokkal teli időszak vár ránk" - fogalmazott. A kormány a nehézségek ellenére fenntartja a rezsicsökkentést, a családok támogatását és megőrzi a nyugdíjak értékét - fűzte hozzá.
   
Latorcai Csaba rámutatott arra, hogy a kereszténység mára a világ legüldözöttebb vallása lett, az európai keresztény kultúra ostrom alatt áll. A kontinensen egy magát progresszívnek nevező ideológiai térfoglalás zajlik, ami a normalitás értékei, az erős nemzeti identitás, a férfi és nő élethosszig tartó kapcsolatán nyugvó családok, a hit védelme ellen zajlik - fejtette ki.
   
A szuverén, egyenrangú és egymással együttműködő közösségek helyett ma egy centralizált, kézivezérlésű, saját identitással nem rendelkező, pusztán materiális alapokon álló "európai egyesült államok" erőltetése a cél, ahol a kereszténységnek nincs helye - összegezte.
   
Latorcai Csaba szerint kereszténydemokrata fordulatra, új reneszánszra van szükség az Európai Unióban, de elsősorban Nyugaton. A közösségben sokan vannak, akik a keresztény alapokra épülő sikeres Európa jövőjében hisznek - fejezte ki meggyőződését.
   
Az államtitkár megjegyezte: ahogy a szocializmusról bebizonyosodott, úgy a "liberálisnak álcázott szép új világról" is lassan kiderül, hogy a jövőtlenségbe vezet, ezzel szemben a kereszténység és az arra épülő demokrácia a jövőt kínálja.
   
Latorcai Csaba beszélt arról is, hogy a keresztény ember feladata manapság az, hogy bánjon a rá bízott javakkal felelősségteljes gazdaként, óvja szűkebb és tágabb környezetét, családját, gyermekeit éppúgy, mint a vizeit, természeti kincseit.
   
"Keresztényi kötelességünk kiállni évezredes kultúránkért, életmódunkért, ennek tudatában kell távol tartanunk az illegálisan és erőszakosan ránk törni akaró migránsokat, ugyanakkor segíteni kell felebarátainkat, akiket keresztény meggyőződésükért üldöznek és azokat az embertársainkat, akik a szomszédban dúló háború elől menekülnek" - fogalmazott az államtitkár.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
 • Felsőpulyán a nemzetpolitikai eredményekről
  A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.
 • Születésnapot ünnepelt a Lámpás'92 Alapítvány
  Közösen ünnepelte születésnapját szombaton a 30 éves Lámpás'92 Alapítvány és a 25 éves ÉTA Országos Szövetség Gödön a L'Art Fest keretében.
MTI Hírfelhasználó