A jóakaratú közösségek építője – Ars Sacra
Az Ars Sacra Fesztivál a kisebb településeken is közösséget épít, össznemzeti szinten pedig mindenki a saját lakóhelyén egy szívvel, ugyanabban a programsorozatban, egy időben vesz részt azonos értékek mentén, így megérezzük, hogy közösségben vagyunk egymással – fogalmaz Dragonits Márta.
2022. szeptember 17. 23:43

Érdeklődők a XVI. Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó Nyitott templomok napja alkalmából megnyitott érseki magánkápolnában az Egri Érseki Palotában 2022. szeptember 17-én. MTI/Komka Péter

Négyszáz programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel várják 80 településen a közönséget a XVI. Ars Sacra Fesztivál 9 napja alatt országszerte. A 2022. szeptember 17-25. közt zajló rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit. Dragonits Mártát, az Ars Sacra Alapítvány elnökét kérdezte a Gondola.

– Elnök asszony, Önök a rendezvényt „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!" mottóval rendezik meg. A Szépet, az Igazat, a Jót állítják fénybe. Mekkora vonzerőnek érzékeli ma ezeket az értékeket?

– Az örök értékek akár népszerűek, akár nem, örök értékek maradnak, és az Ars Sacra Fesztivál célja, hogy felszínre hozza ezeket a kultúra mélyén meglévő, életünkbe fényt hozó értékeket. A művészet megérinti az emberek szívét, a megnyílt szívek be tudják fogadni a Szépet, az Igazat, a Jót, amire nagyon nagy vágy él az emberekben.

– A négy ökumenikus Keresztkoncert mindegyikén egy-egy mű, Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményeinek ősbemutatója színesíti a műsort. Hogyan segíti új alkotások megszületését az Ars Sacra?

– Toroczkay Ilona, a kiemelt programok szervezője kérte fel a művészeket, hogy kortárs darabokkal is fellépjenek. Mi a felkérés erejéig kapcsolódunk be a művészek inspirációjába.

 

A XVI. Ars Sacra Fesztivál alkalmából megnyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. szeptember 16-án. Szeptember 17-én kezdődik a XVI. Ars Sacra Fesztivál, amelynek 9 napja alatt országszerte mintegy 400 programmal, köztük zenei, irodalmi és képzőművészeti eseményekkel, 80 településen várják a közönséget. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit. MTI/Bruzák Noémi

– A programokhoz három erdélyi város is csatlakozott: Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. Miért fontos, hogy a határok feletti nemzetegyesítést segítsék szakrális értékeink?

– Azt gondolom, hogy a lelkek felemelését, és a nemzet spirituális egységét elősegíti az Ars Sacra Fesztivál. Az Egység Lelke dolgozik mindenkiben, aki részt vesz, akár szervezőként, akár művészként, vagy résztvevőként. Az Ars Sacra Fesztivál a kisebb településeken is közösséget épít, össznemzeti szinten pedig mindenki a saját lakóhelyén egy szívvel, ugyanabban a programsorozatban, egy időben vesz részt azonos értékek mentén, így megérezzük, hogy közösségben vagyunk egymással. A kereszt függőleges szára a transzcendenssel és önmagunk mélyével, vízszintes szára pedig egymással köt össze.

Molnár Pál

gondola
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó