Megújult a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom
A külső felújítást követően megújult a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom belső tere is. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutatott be vasárnap.
2022. szeptember 18. 15:05

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a megújult józsefvárosi Szent József Plébánián tartott szentmise után 2022. szeptember 18-án. A külső felújítást követően megújult a plébániatemplom belső tere is. MTI/Bruzák Noémi

A külső felújítást követően megújult a józsefvárosi Szent József-plébániatemplom belső tere is. Ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutatott be vasárnap.

A szentmisét követő beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sok közösségi háza, iskolája és temploma újult meg az egy éve Magyarországon megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére. Ennek eredményeként újulhatott meg a Budapest VIII. kerületben lévő plébániatemplom.
   
"Szinte egyedülálló, ami évtizedek óta történik ezen a plébánián" - hangsúlyozta Soltész Miklós, példaként említve, hogy a plébániatemplomhoz szorosan kötődnek a hajléktalanokat gondozó Teréz anya nővérei, 1989-ben pedig itt alakult újra a kommunisták által betiltott Szociális Testvérek Társasága, amely az idősellátásban, az elesettek, rászorulók támogatásában játszik szerepet. Emellett a plébánián találtak otthonra a Karitász és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének csoportjai is. A Regnum Marianum és a cserkészet sok fiatalt vonz a plébániára. A templomban tarthatnak szentmisét anyanyelvükön a katolikus szlovákok is - mondta az államtitkár.
   
Emellett kiemelte, hogy a plébánia kulturális központ is. Kitért arra, hogy a templom belső rekonstrukciójánál megújult a "téli kápolna", felújították a hittantermeket, és kiállítóteret is kialakítottak a templomban. Soltész Miklós megköszönte mindazok munkáját, akik hozzájárultak a templom megújulásához.
   
A liturgián részt vett Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője és Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője.

A plébániatemplom 2019 tavaszán kezdődő rekonstrukciója két ütemben tartott, az első szakaszban a templom külső felújítása történt meg, ennek során egyebek mellett kicserélték a tetőt, restaurálták a homlokzaton található szobrokat, domborműveket és más díszítőelemeket, felújították a nyílászárókat és a templom lábazatát, restaurálták a templom óráit.

A belső rekonstrukcó során újjáépítették a szentélyt, új világítást, korszerű hangosítórendszert kapott a templom, emellett a fűthető télikapolna is megújult, valamint hittantermeket és kiállítóteret is kialakítottak. A külső és belső munkálatok a kivitelező információi szerint 1,8 milliárd forintből valósultak meg, ebből 1,2 milliárd volt az állami támogatás.     

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Orbán: épségben át kell vinni a hazát a túlpartra
  Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva az Úristenben, nem az áradatra, hanem mindig a partra figyelve" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten.
 • A Rejtett Portya hadgyakorlat
  A felderítő ezred katonái a napokban az október 3-án induló Strong Will 2022 nemzetközi gyakorlatra készültek fel, amit a NATO CREVAL (Combat Readiness Evaluation - harci készenlét értékelés) megmérettetés követ majd.
 • Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
  Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
MTI Hírfelhasználó