Magyarország történetének tizenhatodik népszámlálása kezdődik meg október elsején
Október elsején kezdődik Magyarország történetének 16. népszámlálása, melyen a korábbiaktól eltérően már nem lesz papír alapú kitöltés. A lakosság online és kérdező biztosok segítségével tableten töltheti ki a kérdőívet. A népszámláláson való részvétel kötelező, az itt begyűjtött adatok segítik a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítését – hangzott el az M1 Híradójában.
2022. szeptember 19. 15:18

A számlálóbiztosok azonosítókat fognak felmutatni, amikor valakit személyesen, otthonában keresnek fel. Ezzel igazolják, hogy engedéllyel, hivatalos ügyben járnak el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szakemberei azonban arra számítanak, hogy az emberek többsége online tölti ki a népszámlálási kérdőívet. Erre október 1-től 16-ig lesz lehetőség. A Népszámlálás2022.hu internetes oldalon azzal a kóddal lehet majd belépni, amelyet szeptember végén levélben postáznak. A kérdőív kitöltése körülbelül fél órát vesz majd igénybe. 2011-ben még az emberek többsége a számlálóbiztosok segítségével töltött. Erre most is lesz lehetőség, október 17 és 20-a között. Az adatokból kiderülnek majd a családi viszonyok, például hányan élnek családban és hányan egyedülállók.

A kérdőív kitér majd a lakáskörülményekre is. Az energiahatékonyság miatt ezek most különösen fontos adatok, amelyekből látni lehet milyen fűtési lehetőségek vannak. A válaszok a lakáskorszerűsítési programokat fogják segíteni. A Híradóban látható felvételek 1960-ban készültek az akkori népszámlálásról. Azóta láthatóan megváltoztak az életkörülmények, így a kérdések is. Ma már arra is kell válaszolni, hogy használnak-e napelemet, vagy napkollektort és arra, hogy mennyire jártasak az internethasználatban.

A népszámlálás Magyarország legnagyobb, a teljes magyar társadalom legfontosabb jellemzőit felmérő adatgyűjtése. Pontos és részletes képet ad a népesség nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről. Az egyházak számára fontos visszacsatolást jelent a népszámlás, megtudhatják, hányan tartoznak hitközösségükbe. „Magyarországon van lehetőségünk megélni a hitünket és most a népszámlálásban erről is kérdést kapunk. Mi azt hangsúlyozzuk, hogy a népszámlálással egyfajta hitvallással adjunk számot, hogy hová tartozunk. Az Istenhez tartozunk” – fogalmazott Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye érseke.

A friss adatok alapot adnak a jövőben gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. Láthatóvá válnak általa a társadalom kisebb csoportjai is, például a fogyatékossággal élők. A népszámlálás az egyetlen olyan lakossági adatgyűjtés, amelyen kötelező a részvétel, ezt az uniós szabályozással összhangban lévő törvény írja elő. Minden adatot, ami a népszámlálási kérdőívekre kerül, csak statisztikai célokra használnak fel. A KSH adattárába az információk név nélkül kerülnek be.

„A kérdőívek lezárásakor az adatok közvetlenül a KSH titkosított szerverére kerülnek és külön kezeljük, külön szerverre adatbázisba kerülnek a nevek a kérdőívnek az egyéb adataitól és a feldolgozást követően mindenféle kapcsolatot az adatok és nevek között meg kell szüntetnünk” – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal főosztályvezetője. Az idei lesz Magyarországon a 16. népszámlálás, erről valamennyi, vagyis 4 millió háztartás kap értesítést. A felmérésen országszerte 28 ezer számlálóbiztos fog dolgozni. A Központi Statisztikai Hivatal még a következő napokban is számít a jelentkezésükre.

M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Magyar-olasz „döntő" a csoportgyőzelemért
  A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn este amolyan csoportdöntővel zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben éllovasként a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában.
 • A dokumentum hamis, a történet igaz
  Kérdés, hogy Európa valóban olyan gyenge, hogy nem tudja létfontosságú érdekeit biztosítani. Vagy csak vezetői olyan gyengék, hogy idegen hatalmak érdekeit szolgálják – fogalmaz Lóránt Károly.
 • Piliscsaba: Hazai nemzetiségek konyhaművészete
  A nemzetiségek példát jelentenek, mert őrzik a hagyományaikat, szokásaikat minden területen, a kultúrában és a konyaművészetben is, erősítik országunkat, társadalmunkat - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a szombaton kezdődött Magyarországi nemzetiségek szakácsművészeti bemutatóján és szüreti felvonulásán Piliscsabán.
MTI Hírfelhasználó