Őszi Aracs – történelmi titkok feltárásra várva
Legkevésbé az igazság számít ebben a fölbolydult, tébolyult világban, amelyet látszólag demens vénemberek irányítanak, miközben a valóságban pedig elvetemült gazemberek a háttérből – fogalmaz Bata János.
2022. szeptember 22. 09:17

A folyóirat 2022. augusztus 20. keltezéssel megjelent címlapja – aracs.org.rs

„Az üzletekből felvásárolták a villanymelegítőket, akik megtehetik, kandallókat építtetnek, a gáztüzelésű kazánokat vegyes vagy fatüzelésűre cserélik” – adja hírül az Aracs folyóirat őszi száma. Bata János főszerkesztőt, Európa-érmes újságírót kérdezte a Gondola.

Főszerkesztő úr, lapjában Kárpátaljáról írja Hascák Mária: „Senki sem kíváncsi a politikára, mindenki azt várja, hogy a téli fagyok majd véget vessenek ennek az embert próbáló forró nyárban is rideg időszaknak." Miért fontos, hogy az atlanti fegyveripart kiszolgáló háború elszenvedői a köznapi, emberi valóságukban is láthatóvá váljanak a nyilvánosságban?

– Mert igazán az ő életük a fontos. Azoké, akikre a mindenkori hatalmasságok legföljebb csak számadatként tekintenek. Ők azok, akik leginkább megszenvedik a háborút, a kiszolgáltatottak, azok, akiknek az élete soha nem is számított, pedig ők is valakinek a szülei, a gyermekei, a testvérei, a szerettei vagy éppen az ellenségei. Emberek. Ők azok, akiket a jobbnál jobb sajtófotók érdekében mutogatni lehet, gyakran fölcserélve őket a háborúzó felek oldalain, mert az sem számít! Legkevésbé az igazság számít ebben a fölbolydult, tébolyult világban, amelyet látszólag demens vénemberek irányítanak, miközben a valóságban pedig elvetemült gazemberek a háttérből. A mi feladatunk az, hogy a legelesettebbeken, a leginkább segítségre szorulókon segítsünk, akár a szavak és a nyilvánosság erejével.

– Papp Árpád szabadkai néprajzkutató azt részletezi Bajcsy Zitának adott interjújában, hogy egy déli határszakaszt miképp rajzolták meg Párizsban 1918-19-20-ban a Nyugat szélsőséges hungarofóbjai együtt a zsákmányszerzőkkel. Ezeket a részleteket miért kell az újabb és újabb nemzedékekkel megismertetni a jövőben is?

– Minden XX. és XXI. századi bajunk Trianonban kezdődött, onnan ered. Amíg a trianoni traumát nem orvosoljuk, addig a lelki békénket sem lelhetjük. Mindaddig ott van bennünk a megválaszolhatatlan kérdés: hogy lehet az, hogy a II. világháború kirobbanásáért a legfőbb bűnösnek tartott, kettéosztott Németország immáron évtizedek óta újra egy, a téves trianoni döntésekkel létrehozott, fönntarthatatlan államalakulatok, mint Jugoszlávia, Csehszlovákia, a Szovjetunió, már régóta nem léteznek, csak éppen Magyarország helyzete változatlan? Egészen friss, vagy inkább: fölfrissített hír, miszerint Lengyelország szeretné mihamarabb elvégezni a határkiigazítást Csehországgal, aminek egyik fél sem látja akadályát. A szerbek nem titkolt szándéka a jelenleg három részre szakadt szerb területek egyesítése, az albánoké meg az albán területeké, vagyis Koszovó hozzácsatolása Albániához. Mindeközben a katalánok, az írek, a skótok is önállóságra törekednek…

– „Oly községünk, melyben szőlő ne volna, nincsen. A legjelentékenyebb szőlőterületek a perjámosi, nagyszentmiklósi és nagykikindai járásokban vannak” – idéz egy 1912-es forrást Gyémánt Richárd az Egy igazi „Torontalicum”: A krokán muskotály és ami mögötte van című tanulmányában. A hajdan virágzó torontáli magyar szőlőkultúrát miért kell napfényre emelni?

– Egyrészt azért, mert eddig árnyékban volt, másrészt pedig azért, mert a torontáli magyar szőlőkultúra is a miénk, mindannyiunké. A jó gazda is arról ismerszik, hogy megőrzi mindazt, ami az övé, s ha lehet még gyarapítja is azt!

Molnár Pál
 

gondola
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó