Méltán lehetünk büszkék Benyovszky Móricra
Benyovszky Móricra méltán lehetünk büszkék mi, magyarok, Magyarország nemzetiségei, és büszkék lehetnek rá a lengyelek is - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 18. századi magyar világutazóról elnevezett köztér avatásán pénteken Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban.
2022. szeptember 23. 19:39

Katarzyna Ratajzcak-Sowa, Lengyelország magyarországi nagykövethelyettese beszédet mond a Benyovszky Móricról, a 18. századi magyar világutazóról elnevezett köztér avatásán Budapest VIII. kerületében, a Józsefvárosban 2022. szeptember 23-án. Az újonnan felavatott Benyovszky Móric tér az Orczy út és Diószeghy Sámuel utca által határolt területen található, ahol tavaly decemberben állították fel a magyar világutazó, hajós és katona szobrát. MTI/Máthé Zoltán

Benyovszky Móricra méltán lehetünk büszkék mi, magyarok, Magyarország nemzetiségei, és büszkék lehetnek rá a lengyelek is - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a 18. századi magyar világutazóról elnevezett köztér avatásán pénteken Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban.

Potápi Árpád János hangsúlyozta, hogy Benyovszky Móric volt az egyik leghíresebb magyar utazó, aki négy kontinenst érintett és több ország történelmébe is beírta nevét.
   
Az államtitkár szerint a 21. századi rohanó és identitásvesztett világban elengedhetetlen, hogy a múlt alaposabb megismerésével erősítsük történelmi emlékezetünket. Ennek szerves részét képezi Benyovszky és nem mindennapi életútja - mondta.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy sikerrel bemutatott Benyovszky, a szabadság szerelmese című musicalt néhány nap múlva az újvidéki magyar színház művészeinek köszönhetően a határon túl is megismerheti a közönség.
   
Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nemzeti évfordulók bizottsága 2011-ben a kiemelt nemzeti évfordulók sorába vette Benyovszky Móric születésének és halálának kerek évfordulóit, ennek szellemében szervezték tavaly a Benyovszky jubileumi emlékévet.
   
Az eseményeknek köszönhetően széles körben válhatott újra ismertté Benyovszky élete és kalandos története, tavaly decemberben avatták fel Benyovszky Móric portrészobrát a mostantól a nevét viselő köztér területén - tette hozzá.
   
Takács Bence a honvédelmi minisztert képviselve kiemelte Benyovszky elhivatottságát, amivel a haza szolgálata érdekében katonának tanult. Később négy uralkodót és három nemzetet szolgált, négy világrész több országának történetébe írta bele a nevét és tetteit: végig katona maradt és katonaként lett népszerű - hangoztatta.
   
Rámutatott arra, hogy a hazának bátor, elszánt és mindenre felkészült katonákra minden időben szüksége van. Azt mondta, ebben a sok bizonytalansággal tarkított évtizedben Magyarország számára elengedhetetlen, hogy újra nemzeti és újra szuverén hadserege legyen.
   
"Haza csak addig van és lesz, amíg van, aki megvédje, és amíg lesznek olyan tettrekész bátrak, akik, mint Benyovszky, a katonai hivatásra igent mondanak" - jelentette ki.

Katarzyna Ratajzcak-Sowa, Lengyelország magyarországi nagykövethelyettese azt mondta, a köztéravatással a magyar és lengyel nemesre, a kamcsatkai száműzöttre, a szökevényre és utazóra, Madagaszkár királyára és a széleskörben olvasott emlékiratok szerzőjére emlékezünk. Azt mondta, a pénteki naptól Budapest ismét gazdagodik egy lengyel vonatkozású térrel, ami reményei szerint hozzájárul a fiatalok történelmi eligazodásához.

Csáki Imre alezredes, címertörténész szerint Benyovszky Móric példakép katonai és polgári értelemben is a jövő generáció számára. Hozzátette, a Benyovszky tér köztudatba ágyázása egyúttal a közösségi tájékoztatást is szolgálja.

"Magánlevelezéséből ízig-vérig katonás, őseit, származását és becsületét nagyra tartó, büszke főtiszt, tábornok jelleme rajzolódik ki, aki méltó példaképül szolgálhat a mai nemzedéknek nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medencében is" - hangoztatta.

Erőss Gábor, Józsefváros kultúráért és emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestere közölte: a kerület büszke Benyovszky Móricra, akinek emlékét itt utca, emlékház, és immár tér és szobor is őrzi.

Benyovszkyt, a felvidéki nemest és utazót a magyarok és a lengyelek, de a franciák és a madagaszkáriak is magukénak érzik - mondta.

"Küzdött az oroszok ellen a lengyel szabadságért, aztán a sajátjáért, így a 18. században az első és leghíresebb "Gulágról" szökött rab volt" - fogalmazott.

Rámutatott arra, hogy az oroszok ma ismét háborúznak, ezúttal a szomszédos Ukrajnában, Tajvan szigete fenyegetettségben él, Madagaszkárt pedig a klímaváltozás miatt felváltva sújtja az aszály és az egymást követő pusztító ciklonok.

Az újonnan felavatott Benyovszky Móric tér az Orczy út és Diószeghy Sámuel utca által határolt területen található, ahol tavaly decemberben állították fel a magyar világutazó, hajós és katona szobrát.  

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Negyvenéves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
  Budapest, Brüsszel, Prága, Stockholm, Ottawa, Toronto – csak néhány világváros, ahol koncerteztek már a Székelyföld „kis kulturális nagyköveteiként” is emlegetett Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai. Legendás karnagyuk Haáz Sándor.
 • Morawiecki reagált von der Leyenre: Ez diktátum!
  „Ha a dolgok nehéz irányba mennek – és most Magyarországról és Lengyelországról beszélek –, megvannak az eszközeink” – fogalmazott szélsőségesen az Európai Bizottság elnöke, von der Leyen.
 • A sport fontos egy ütőképes hadsereghez
  A sport "elképzelhetetlenül fontos" egy erős, ütőképes hadsereg létrehozásához - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap a 17. alkalommal megrendezett NATO-futás rajtja előtt Budapesten.
MTI Hírfelhasználó