Navracsics: „Amit vállaltunk, azt meg is tartjuk”
Továbbra is rendben haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a kondicionalitási mechanizmusról – hangsúlyozta lapunknak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Szerinte a politikai szempontok bár befolyásolni fogják, de nem írják felül a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatos későbbi döntéseket – mondja Navracsics Tibor.
Utoljára frissítve: 2022. szeptember 28. 21:03
2022. szeptember 28. 08:06

Navracsics Tibor – Európai Parlament

Továbbra is rendben haladnak a tárgyalások az Európai Bizottsággal a kondicionalitási mechanizmusról – hangsúlyozta lapunknak Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Szerinte a politikai szempontok bár befolyásolni fogják, de nem írják felül a Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatos későbbi döntéseket. A miniszter beszélt annak részleteiről is, hogy jövőre Veszprém lesz Európa kulturális fővárosa.

– A politikai szempontok befolyásolni fogják, de nem írják felül a kondicionalitási eljárással kapcsolatos döntéseket – hangsúlyozta a Maggyar Nemzetnek a területfejlesztési miniszter, aki optimistán nyilatkozott, miután pár napja tárgyalt Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosával. Mint ismert, az Európai Bizottság hivatalosan április 27-én indította meg Magyarországgal szemben a jogállamisági (vagyis kondicionalitási) mechanizmust. Ezzel kapcsolatban több hónapja folytak tárgyalások Magyarország és Brüsszel között. 

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a pártpolitikai tényezőket kapcsoljuk ki a tárgyalásokból, és ne azzal foglalkozzunk, hogy egyes biztosok mivel riogatnak

– emelte ki a miniszter. Hozzátette: arra kérték a bizottságot, hogy nevezzenek meg egzakt pontokat, amelyek alapján a vállalások teljesítése megkezdődhet.

Folyamatos egyeztetések

Legutóbb egy hete jelentette be azt a miniszter, hogy tizenhét vállalást tett a magyar kormány az Európai Bizottságnak, ezzel lezárult egy több hónapig tartó nagyon intenzív és nagyon konstruktív folyamat. Navracsics Tibor lapunknak kiemelte: a menetrend szerint haladnak a tárgyalások a vállalások esetében. Részletezte, hogy múlt héten azután utazott el Brüsszelbe, miután az EB elkészítette azt a döntési javaslatot, miszerint elfogadásra ajánlotta a magyar vállalásokat. – Ezek után ültünk le Johannes Hahnnal, hogy a további menetrendről egyeztessünk – tette hozzá a miniszter. Navracsics Tibor kiemelte, hogy a megbeszélésen kiderült: az eddigi ütemtervek is rendben vannak, ugyanakkor a már előkészített anyagokról is beszéltek. Mint mondta, az integritási hatóság november 19-ig megkezdi a működését. A tizenhét vállalás közül ez az egyik legfontosabb: a hatóság alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget. Navracsics Tibor hangsúlyozta: november 19-e után vissza is vonhatja a bizottság a javaslatot a források visszatartásáról vagy a tanács elé terjeszthetik az ügyet.

A kondicionalitási eljárással kapcsolatban egyébként az Európai Bizottságnak nincs arra joga, hogy szankciókat alkalmazzon egy tagállammal szemben, hanem csak javaslatot tehet az Európai Tanácsnak. – Úgy látom, hogy eredményesen haladtunk előre. Azzal, hogy lezártuk a vitákat, új problémával nem találkoztunk, így pedig új vállalásokat nem támaszthat a bizottság – emelte ki a miniszter.

Rendelkezésre álló források

Több hír jelent meg az elmúlt napokban arról, hogy hány százalékban érintik a Magyarországnak járó uniós forrásokat a kilátásba helyezett felfüggesztések. A miniszter kifejtette, hogy a hétéves költségvetési keret három operatív programjában tett kötelezettségvállalások 65 százalékát érintik, és nem igazak azok a hírek, miszerint ez a Magyarországnak járó összes uniós forrásra vonatkozna. Ez a javaslatban szereplő összeg csupán a Magyarországnak járó összes uniós pénz 15 százaléka.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az erről szóló határozati javaslattal azért nem foglalkoznak, mert teljesen biztosak benne, hogy amit vállalt a magyar kormány, azt meg is tartja, és hazánk megkapja a forrásokat.

– Ennek többek között egyik garanciája az, hogy hétfőn kezdtük el a parlamentben a kondicionalitási eljárással kapcsolatos törvényjavaslatok tárgyalását – hangsúlyozta Navracsics Tibor. A miniszter kiemelte ugyanakkor azt is, hogy a Magyarországnak járó források jelenleg is rendelkezésre állnak, mivel a magyar költségvetés előfinanszírozza azokat. – Ezeket fogjuk majd behelyettesíteni az uniós forrásokkal, ugyanis azzal számolunk, hogy amint aláírjuk a 

Európa kulturális fővárosa

Jövőre más tekintetben is ránk figyel Európa, ugyanis Veszprém lesz 2023-ban Európa kulturális fővárosa. Navracsics Tibor több szállal kötődik a térséghez, amelynek országgyűlési képviselője. Lapunk kérdésére kifejtette, hogy igyekszik minden héten egy napot ott tölteni, bár – mint mondta – az ő szerepe itt már sokkal kisebb. Hangsúlyozta: a feladata az volt, hogy megteremtse annak jogi és pénzügyi feltételeit, hogy Veszprém elnyerje a címet, de aktuális kérdésekben nem vesz részt, már csak a háttérben lát el segítő feladatokat. A miniszter a kormányzati feladatokkal kapcsolatos kérdésre úgy reagált: 2010 óta kormánytagként vagy az Európai Bizottságban dolgozott, így nem volt távol a kormányzástól. – Igaz, most miniszterként a tét sokkal magasabb, ebből adódóan sok kihívásra számítok – tette hozzá Navracsics Tibor.

Harangozó Éva

magyarnemzet.hu
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó