Az újvidéki Európa Kollégium bástya
Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.
2022. szeptember 29. 23:48

A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság által közreadott képen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond az Európa Kollégiumba felvételt nyert elsőéves hallgatók ünnepélyes fogadásán Újvidéken 2022. szeptember 29-én. MTI/Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság/Szakács Tamás

Az újvidéki Európa Kollégium szerves része, bástyája a vajdasági magyarságnak, és általa lehetővé vált, hogy a diákok magyar környezetben éljék a mindennapjaikat - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Újvidéken, ahol az Európa Kollégium elsőéves hallgatóinak a fogadásán vett részt.

A magyar szakkollégiumba nyolcadik alkalommal költözhettek be elsőévesek, az intézményt 2015-ben nyitották meg. A csütörtöki ünnepi rendezvényen elhangzott, hogy évről évre egyre több diák jelentkezik az Európa Kollégiumba, az idén 113 elsős kapott itt helyet. A kollégiumban mintegy négyszáz férőhely van. A magyar szakkollégium célja, hogy a magyar fiatalok magyar közösségben legyenek, tudják magukat képezni, magyar tudást szerezzenek, és ezt a tudást a szülőföldjükön adják tovább.
   
Potápi Árpád János rámutatott, hogy a kollégiumban olyan 21. századi körülményeket biztosítanak az egyetemistáknak, amelyek lehetővé teszik a mindennapi életet és a bennlakást, de ennél sokkal többet is. "Az Európa Kollégium, az újvidéki magyarságnak a szellemi, a tudományos és a művészeti központja is egyben, de nyugodtan mondhatjuk azt, hogy általában véve a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb bástyája" - húzta alá. Hozzátette: feltehetőleg azok, akik Újvidéken tanulnak, és az Európa Kollégiumban laknak, később visszatérnek a saját vajdasági közösségükbe, és azt a közösséget gazdagítják a tudásukkal és munkájukkal.
   
A nemzetpolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy az utóbbi tíz évben a magyar kormány hozzájárulásával megerősítették a magyar oktatást, a kulturális élet színtereit, az egyházi közösségeket, a médiát és a sportot, illetve a magyar politikai intézményrendszert is a Kárpát-medencében.
   
Potápi Árpád János kitért arra is, hogy október elsején Szerbiában is népszámlálást tartanak, és arra kért mindenkit, hogy bátran vállalja magyar identitását, magyar nemzetiségét, mert a magyar nemzeti kisebbség létszámától is függ az, hogy milyen támogatásban részesülhet ez a közösség. Hozzátette, november 13-án pedig nemzeti tanácsi választás lesz, ezzel összefüggésben mindenkit arra biztatott, hogy iratkozzon fel a külön választói névjegyzékre, és menjen el szavazni.
   
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, a növekvő diákszám azt is bizonyítja, hogy "talán, ha lassan is, de sikerül a trendeket megváltoztatni, és az egyetemi hallgatók nagyobb száma tanul majd az Újvidéki Egyetem különböző szakjain". Az Európa Kollégium a magyar identitásmegőrzés szempontjából is példaértékű intézmény - húzta alá.
   
Az elmúlt évtizedekben sok diák külföldön, főleg Magyarországon szerzett egyetemi oklevelet, és ők csak nagyon ritka esetben tértek vissza a szülőföldjükre. Pásztor István rámutatott, hogy a vajdasági magyaroknak az az érdekük, hogy a fiatalok itthon maradjanak, szülőföldjükön éljenek és boldoguljanak.
   
Az Európa Kollégium ötlete 2005-ben született meg, 2008-ban helyezték el az intézmény alapkövét, majd vajdasági tartományi és anyaországi forrásokból kezdték el az építkezést, és 2015-ben fejezték be a munkálatokat. Vajdaság legnagyobb városában, Újvidéken korábban szétszórva éltek a magyar egyetemisták, ez a kollégium egy fedél alá gyűjti őket, hogy ne más nyelvi környezetben kelljen élniük.

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó