Hazánknak szól Fürjes olimpiai testületi kinevezése
Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.
Utoljára frissítve: 2022. október 1. 14:32
2022. szeptember 30. 15:13

Fürjes Balázs – olimpia.hu

Fürjes Balázs szerint elsősorban Magyarországnak, illetve Magyarország eredményeinek a nemzetközi sportéletben és sportdiplomáciában szól az, hogy bekerült a 2032-es, Brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba.

"Megtisztelő felkérés, de ez nem személyesen nekem szól. Az elismerés szól annak, hogy Schmitt Pál személyében mienk a legtapasztaltabb NOB-tag, aki mindent és mindenkit ismer a sport világában. Szól a rengeteg újgenerációs, nagyon jól sikerült sportlétesítmény-fejlesztésnek és az elmúlt hét-nyolc év sikeres rendezéseinek" - nyilatkozta a közmédiának Fürjes Balázs, aki a 2023-as, budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke és a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnökségének tagja.
   
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a világ csodájára jár a Duna Arénának, a Puskás Arénának, a Groupama Arénának és az atlétikai központnak, ugyanis sorra jönnek az olimpiára készülő városok, és kérik a terveket, illetve megnézik a létesítményeket. Példaként említette, hogy amikor felépült a Duna Aréna, akkor Tokió, Párizs és Los Angeles "egymásnak adta a kulcsot", de azóta hasonló a helyzet a Puskás Aréna és az MVM Dome esetében is.
   
"A Nemzetközi Olimpiai Bizottság legnagyobb kincse a nyári olimpiai játékok, így a NOB-on belül a legfontosabb bizottságok között mindig ott van a soron következő nyári olimpiát előkészítő testület" - világított rá a sportdiplomáciai sikerre Fürjes Balázs, aki jelezte, hogy a testületbe Európából is alig került be sportvezető, Közép-Európát pedig egyedüliként képviseli.
   
Fürjes Balázs arról számolt be, hogy november végén ül össze először a bizottság. Thomas Bach NOB-elnökkel folytatott beszélgetése alapján úgy vélte, elsősorban városfejlesztési és várostervezési nagy projektekben, valamint nagyobb sportesemények megszervezésében szerzett tapasztalataira számítanak, így várhatóan ezen a területen lesznek feladatai.
   
"A Magyar Olimpiai Bizottság alapszabályban rögzített feladata, hogy szem előtt tartsa, lehetőleg egyszer valóra váljon ez az álom. Az álom valóra váltásához a tudás, a tapasztalat és az ismeretek fontos muníciót jelentenek. Egy Budapest méretű város olimpiai előkészületeiben vehetek részt, számunkra ez a leghasznosabb tapasztalat. Ha eljön az idő és nyílik erre esély, akkor lehet ezt hasznosítani" - fogalmazott egy esetleges budapesti olimpiával kapcsolatban Fürjes.
   
Fürjes Balázs pénteki kinevezésével harmadik magyarként kapott szerepet a NOB-ban: Gyurta Dániel a sportolói bizottság tagja, Schmitt Pál - aki 1995 és 1999 között alelnökként tevékenykedett - pedig tiszteletbeli tag.
 

Sportdiplomáciai siker

Fürjes Balázs bekerült a 2032-es brisbane-i olimpiát előkészítő és koordináló bizottságba - derült ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki hírleveléből.

A 2023-as atlétikai világbajnokság szervezőbizottságának társelnökét, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnökségének tagját, egyben a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárát Thomas Bach NOB-elnök kérte fel a feladatra - írta az index.hu. A honlapnak Fürjes Balázs elmondta, a "munkával rengeteget lehet tanulni, ráadásul Brisbane Budapest méretű város, a tapasztalat nagyon releváns lehet."
   
A koordinációs bizottság feladatai között szerepel, hogy a rendezőkkel szorosan együttműködve felügyelje az előkészületeket, értékelje a rendezéssel kapcsolatban felmerülő kockázatokat és folyamatosan tájékoztassa a NOB-ot a fejleményekről.
   
A bizottságot Kirsty Coventry, Zimbabwe sportminisztere, korábbi olimpiai és világbajnok úszó vezeti.
   
Fürjes Balázs ezzel harmadik magyarként kapott szerepet a NOB-ban, Gyurta Dániel a sportolói bizottság tagja, Schmitt Pál - aki 1995 és 1999 között alelnökként tevékenykedett - pedig tiszteletbeli tag.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó