Fenyő-gyilkosság: volt egy „fehér könyv", de eltűnt
A Fenyő János meggyilkoltatásának vádjával Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló tárgyaláson e héten két napon is Kovács Lajos nyugalmazott ezredes volt a főszereplő. A gyilkosság nyomozásának egykori vezetője egy sor új információt is megosztott tanúvallomásában.
2022. szeptember 30. 23:10

Kovács Lajos – magyarnemzet.hu

Újabb tanú, Kovács Lajos ezredes cáfolta Kuncze Gábor volt MSZP–SZDSZ-es belügyminisztert a Fenyő János meggyilkoltatása miatt zajló tárgyaláson a Fővárosi Törvényszéken. Az SZDSZ volt elnöke korábban tanúként nem sok mindenre emlékezett az 1990-es évekből, arról meg hallani sem akart, hogy Fenyő Jánostól megkapta volna a „fehér könyv”-ként emlegetett, 120 oldalas dossziét, amiben Gyárfás Tamásra vonatkozó terhelő iratok lettek volna.

A Fenyő János meggyilkoltatásának vádjával Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen zajló tárgyaláson e héten két napon is Kovács Lajos nyugalmazott ezredes volt a főszereplő. A gyilkosság nyomozásának egykori vezetője egy sor új információt is megosztott tanúvallomásában.

Az egyik ilyen Fenyő úgynevezett »fehér könyvével« volt kapcsolatban. A »fehér könyv« korábbi vallomások szerint 120 oldalas, amúgy sárga borítójú dosszié volt, amiben Gyárfás Tamásra vonatkozó, terhelőnek szánt információk voltak.

Perczel Tamás, Fenyő bizalmasa Brády Zoltán 2004-ben készült dokumentumfilmjében azt állította: Horn Gyula szocialista miniszterelnök és Kuncze Gábor SZDSZ-es belügyminiszter is tudott Fenyő és Gyárfás médiapiaci háborújáról. Perczel azt állította: Fenyő rendőri és titkosszolgálati segítséggel adatokat gyűjtött Gyárfás állítólagos gazdasági visszaéléseiről, és összeállított egy, a jogsértésekre utaló, 120 oldalas dossziét. Perczel szerint erről beszámolt az akkori belügyminiszternek is, aki elkérte az iratokat, ám az ügyben mégsem történt semmi. Hatvan nap eltelte után a médiacézár egyik rendőrségi informátora jelezte, hogy a dokumentum végül eljutott a Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) – 2016 tavaszán elhunyt – vezetőjéhez, Kiss Ernőhöz is, azonban az anyagból addigra eltűnt legalább húsz oldal – emlékezett Perczel Tamás.

Kovács Lajos ezredes azt mondta erről a Fővárosi Törvényszéken: a „fehér könyv” volt az eredménye, hogy Fenyő János gyűjtette munkatársaival a Gyárfás Tamásra vonatkozó dehonesztáló adatokat.

A dossziét Fenyő eljuttatta a belügyminiszterhez, aki kiszignálta azt Kiss Ernőnek. A KBI vezetője megígérte Kunczénak, hogy utánanéz, és gazdaságvédelmi nyomozókat küldött Kaposvárra, hogy tájékozódjanak Gyárfás ottani ügyéről.

A volt főnyomozó ezzel a kijelentésével egyértelműen cáfolta a volt liberális belügyminisztert, aki a perben tanúskodva korábban hallani sem akart semmiről.

Kuncze tagadta, hogy közvetve vagy közvetett módon bármilyen dossziét átvett volna Fenyőtől vagy esetleg a médiamogul megbízottjától. Azt elismerte: tudott arról, hogy Fenyő és Gyárfás között konfliktus van, de arról állítólag nem tudott, hogy Horn Gyula miniszterelnök megpróbálta kibékíteni a feleket. Az SZDSZ volt elnöke kijelentette: egyáltalán nem érdekelte a konfliktus. Azt is közölte: egyik fél sem kérte tőle, hogy tegyen bármilyen lépést az ügyben.

Csakhogy a néhai Perczel Tamás és Kovács Lajos másként tudta, illetve tudja ezt. Fenyő jó barátja, Friderikusz Sándor tanúként pedig szintén beszélt a »fehér könyvről«.

Póta Péter bíró olvasta fel Friderikusz nyomozás során tett vallomását. Eszerint 1996 decemberében a Másképpen beszélgetek című műsor végén – amelyben Kuncze Gábor volt a vendég – Fenyő odament Kunczéhoz, és a kezébe akarta adni a dossziét, de a belügyminiszter elutasította. Friderikusz ezt a tanúvallomásában a tárgyaláson is elmondta, hozzátéve: Kuncze határozottan utasította el az irathalmaz átvételét. Friderikusz azt nem tudta, hogy mi van a dossziéban. A tanúvallomások szerint Fenyő később a sofőrjén keresztül is megpróbálta eljuttatni a dossziét, de Kuncze szerint ez sem történt meg.

Az ominózus »fehér könyvnek« nyoma veszett. A Kiss Ernőnél landolt dossziéból húsz oldalnyi hiányzott. Arról nincs hitelt érdemlő információ, hogy az eltűnt húsz oldal netán Princz Gáborról szólt volna. Mindenesetre Kiss Ernő azzal állította le Kovács Lajosékat a Postabank vezére utáni nyomozásról, hogy »hagyjátok békén Princzet«.

A vádirat abból indul ki, hogy bár 1996 végére Gyárfás Tamás és a Nap TV-t átmenetileg megszerző Fenyő megegyeztek és látszólag kibékültek, a tévé visszakerült Gyárfás fennhatósága alá, ám a háború tovább zajlott kettejük között. A vád szerint ezért is ölette meg aztán Gyárfás Portik Tamás bevonásával az üzleti ellenségét. 

Szemán László János

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó