A világ 250 legjobb egyeteme között a Semmelweis
A világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került a Semmelweis Egyetem (SE) a Times Higher Education (THE) világrangsora szerint.
2022. október 12. 22:06

Az egyetem Elméleti Orvostudományi Központja – wikipedia

A világ 250 legjobb felsőoktatási intézménye közé került a Semmelweis Egyetem (SE) a Times Higher Education (THE) világrangsora szerint.

 

SEMMELWEIS EGYETEM Arculati kézikönyv

semmelweis.hu

A Semmelweis Egyetem szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy magyar egyetem először szerepel a világrangsor 250-es mezőnyében. Az intézmény a tavaly közzétett, 250-300. tartományba sorolt helyén tudott javítani, és a most nyilvánosságra hozott, 2023-as világrangsorban már az első 250 között tartják nyilván - fűzték hozzá.

 

Times Higher Education home | Times Higher Education (THE)

timeshighereducation.com
   

A világrangsor készítői hagyományosan öt terület - oktatási környezet, kutatás, idézettség, az üzleti partnerektől származó kutatás-fejlesztési bevételeket magukban foglaló ipari bevételek és nemzetközi orientáció - mutatói alapján mérik az intézményeket. Az SE a legtöbb indikátorban javítani tudott, legjelentősebbet az idézettség és a kutatás terén. Az Európai Unió tagállamai között a Semmelweis Egyetem a 64. helyen áll, jellemzően német, francia és belga egyetemek előzik meg a listán - tudatta az intézmény.
   
A közleményben Merkely Bélát, az egyetem rektorát idézve azt írták: a Semmelweis Egyetem Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézménye, amely leginkább a tudományos teljesítményének, a világszinten is elismert oktatási minőségének, a nemzetközi vérkeringésben való részvételének, nagy arányú külföldi hallgatói létszámának, valamint a Covid-járványban való kiemelt szerepvállalásának köszönheti kimagasló eredményét a felsőoktatási rangsorokban. "Elődeink nyomdokain járunk, az elmúlt négy évben pedig rendkívül intenzív munkát végeztünk, amelyet az eredményeink is tükröznek. Immár a nyugat-európai egyetemek komoly versenytársának számítunk, célunk, hogy bekerüljünk a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye és Európa top 5 gyógyító szakegyeteme közé" - fogalmazott a rektor.
   
Az SE az elmúlt négy évben folyamatosan javított pozícióján a THE világranglistáján: 2019-ben még a 491. helyre sorolták, majd 2020-ban a 457., 2021-ben pedig a 426. helyre lépett elő. A 2022-es listán már a 277. volt, innen lépett előre most a 236. helyre - ismertette az egyetem.
   
A listára 11 hazai felsőoktatási intézmény került fel.

File:Oxford-University-Circlet.svg - Wikipedia
   

Az Oxfordi Egyetem jelvénye: „Az Úr az én fényem" – wikipedia

 

Az összesített rangsor élén az Oxford, a Harvard, valamint harmadik helyen, holtversenyben a Stanford és a Cambridge szerepel - olvasható a közleményben.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó