Politikai nyomásgyakorlás az EU-források blokkolása
Egyértelmű politikai nyomásgyakorlás, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Lengyelországnak járó uniós forrásokat - jelentette ki Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.
2022. október 18. 09:52

gev-versicherung.de

Egyértelmű politikai nyomásgyakorlás, hogy az Európai Bizottság visszatartja a Lengyelországnak járó uniós forrásokat - jelentette ki Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn közölte, hogy Lengyelország sem a helyreállítási, sem a kohéziós alaphoz nem férhet hozzá, amíg Varsó nem teljesíti a bíróságok függetlenségével kapcsolatos összes brüsszeli feltételt.
   
Kiszelly Zoltán azt mondta, Brüsszel célja, hogy megbuktassa a jobboldali szuverenista lengyel kormányt és egy Brüsszel-barát, az európai integráció mellett jobban elkötelezett kormányt ültessen a helyére. Brüsszel arra akarja rávenni a lengyel kormányt, hogy vonja vissza Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter, az egyik kisebb kormánykoalíciós párt elnökének az igazságügyi reform során megfogalmazott javaslatait, azt remélve, hogy ez majd a kormánykoalíció felbontásához vezet - közölte.
   
Azt is gondolhatják, hogy ha Lengyelország nem kap pénzt, akkor a lengyel nép fogja elzavarni a kormányt. Brüsszel tehát arra játszik, hogy előrehozott választások legyenek Lengyelországban, amit reményeik szerint a Donald Tusk-féle szövetség nyerne meg - tette hozzá.
   
Kiszelly Zoltán megjegyezte: a döntés hátterében állhat az is, hogy a lengyel kormány 110 milliárd eurót tervez költeni fegyverekre és a lengyel hadsereg bővítésére. Ha ez megtörténne, a lengyel hadsereg sokkal erősebb lenne, mint a német. Berlinben és Brüsszelben tehát azt is gondolhatják, hogy ha a lengyelek nem kapják meg az uniós pénzeket, akkor nem lesznek képesek létrehozni Európa egyik legnagyobb hadseregét - magyarázta.
   
Kiszelly Zoltán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt is mondta, hogy a Magyarországnak és Lengyelországnak az újjáépítési alapból járó pénzekre már "bejelentkeztek" a franciák, az olaszok, a spanyolok és a portugálok, akik "adósságban úsznak", ezért nagyon nehezen tudnak csak hitelt felvenni.
   
Emellett - folytatta - Brüsszel újabb hitelcsomagok felvételére is készül, és míg az unió által korábbi felvett hitelért minden tagország a részesedésével arányosan felelt, az újabb tervezett hiteleknél - amelyeket az orosz energiáról való leválásra, a rezsicsökkentés finanszírozására, az európai hadsereg felépítésére és Ukrajna újjáépítésére akarnak felvenni - azt szeretné Brüsszel elérni, hogy minden tagország egyetemlegesen legyen felelős, tehát nemcsak a saját pénzéért, hanem a többi országéért is.

Kiszelly Zoltán – archív
   
Azt, hogy Magyarország egyedüli EU-tagként élt a konstruktív tartózkodás lehetőségével hétfőn, az ukrán hadsereg számára indított európai uniós kiképző misszióról szóló szavazásnál, a politikai szakértő úgy értékelte: Magyarország nagyon következetes álláspontot képvisel, nem támogatja a háború elhúzását.

Ráadásul az unió hadviselő féllé válik, ha ukrán katonákat képez ki a saját területén.

Ez tehát nagyon veszélyes játék - tette hozzá.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Golyófogó helyett – jövendőmondó...
  Valóban, amikor ő és társai színre léptek, az országban még itt állomásoztak a megszálló szovjet csapatok, és neki magának voltak is személyes tapasztalatai arról, milyen következményei vannak annak, ha valaki ellenáll, vagy megpróbálja lebontani azt az embertelen korszakot, melyet a kommunista Magyarország időszakának nevezünk – fogalmaz Bakos Katalin.
 • Energiaforrások: ne kerüljünk cseberből vederbe
  Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján pénteken.
 • A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!
  "Ursula von der Leyen és Manfred Weber megerősítenék az EU határvédelmét. Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!" - fogalmazott Orbán Viktor kormányfő.
MTI Hírfelhasználó