Gázfröccs a hazai buszgyártásnak – Ikarus
A hazai autóbuszpark megújítására irányuló, a kormányzat által is támogatott erőfeszítéseket és ebben a hazai autóbuszgyártásnak szánt kiemelt szerepet látva, a Gépjármű Szakosztály és a társrendező Magyar Autóbuszgyártók Szövetsége vállalta a Busztanácskozás programjának bővítését.
2022. október 22. 08:54

A kiállított Ikarus buszok az 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozás alkalmával rendezett konferencián.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy az Ikarus újra itt tud lenni ezen a kiállításon, és egy olyan innovatív, új termékkel jelenünk meg, amelyet ennek a rendezvénynek a keretein belül korábban még nem volt lehetőségünk megmutatni. A találkozó a hazai buszgyártás gyakorlati, fizikai mustrája, az Ikarus neve pedig egybeforrt a magyar buszgyártás történelmével és reméljük jövőjével is” – mondta el a Magyar Hírlapnak Somorai Krisztián, az Ikarus Electric Zrt. vezérigaztója az 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozás alkalmával rendezett konferencián.

Újra a magyar buszgyártás élvonalában az Ikarus

Somorai Krisztián, az Ikarus Electric Zrt. vezérigaztója – Képek: MH/Hegedüs Róbert

A hazai autóbuszpark megújítására irányuló, a kormányzat által is támogatott erőfeszítéseket és ebben a hazai autóbuszgyártásnak szánt kiemelt szerepet látva, a Gépjármű Szakosztály és a társrendező Magyar Autóbuszgyártók Szövetsége felvállalta a Busztanácskozás programjának bővítését. Ennek jegyében az 52. Autóbusz Szakértői Tanácskozást új helyszínen, Zsámbékon, a Drivingcamp próbapályán rendezték meg 2022. október 19-én.

A szakmai program középpontjában a hazai autóbuszpark megújulása, a hazai gyártók és az európai piac kínálata, valamint az elektromos hajtásra való átállás állt, beleértve az infrastruktúrával és az üzemeltetéssel szemben támasztott követelményeket is.

Somorai Krisztián a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában elmondta: „Ez egy nagyon nagy múltú rendezvény, és hatalmas öröm számunkra, hogy az Ikarus újra itt tud lenni, és egy olyan innovatív, új termékkel tud megjelenni, amelyet ennek a rendezvénynek a keretein belül korábban még nem volt lehetőségünk megmutatni. A találkozó a hazai buszgyártás gyakorlati, fizikai mustrája, az Ikarus neve pedig egybeforrt a magyar buszgyártás történelmével, és reméljük, jövőjével is. Legutóbb a hannoveri kiállításon jelentünk meg, de úgy vélem, hogy az Autóbusz Szakértői Tanácskozás még jelentősebb, hiszen magyar buszgyártóként elsősorban a magyar piacot szeretné mindenki megcélozni, itt a buszok megtekintése mindenki számára ingyenesen lehetséges. Ennél jobb lehetőség, hogy a magyar piacnak megmutassuk magunkat, nincsen.” A vezérigazgató portálunknak azt is kifejtette: „A hannoveri kiállításon óriási érdeklődés mutatkozott a buszaink iránt, a tervezetthez képest jóval nagyobb leterheltségük volt a kiállító kollégáknak.”

„A magyar gyártók egy kis családot jelképeznek, itt mindenki ismeri egymást, és ami számomra hatalmas pozitívum, hogy nagyon őszinték az előadások és a prezentációk. Ez nem egy marketingesemény, hanem szakmabeliek a szakmának prezentálnak, valós érdemi tapasztalatcsere zajlik. Ez egy páratlanul őszinte rendezvény” – fogalmazott az Ikarus Electric Zrt. vezérigaztója.

Somorai Krisztián előadásában elmondta, milyen fejlesztési projektjei futnak az Ikarusnak, és beszélt a tapasztalatokról is. Előtte bemutatta a két járművet, amellyel az Ikarus képviselte magát a rendezvényen. A tizenkét méteres, alacsony padlós, tisztán elektromos városi busz mellett demonstrálta azt a speciális Ikarus buszt, amely korábban személyszállító jármű volt, azonban a pandémia által okozott elvárásoknak megfelelve egy egyedülálló, mobil egészségügyi ellátó jármű került kialakításra. A mozgó, általános orvosi rendelő nemcsak a járvány idején használható oltásra, szűrésre, hanem a mindennapokban általános egészségügyi célokra, járóbeteg-ellátásra is alkalmas.

A két busz bemutatása után a vezérigazgató ismertette, pozitívak a visszajelzések üzemeltetői, sofőr- és utasszinten is. A gyártástechnológiához kapcsolódva két főbb projektet emelt ki Somorai Krisztián, amelyek az elmúlt években komolyabb beruházással jártak. Az egyik a kábelköteggyártási képesség, a másik a hegesztőüzem robotizált technológiával való modernizálása.

A kábelkötegek gyártása egy új üzemcsarnokban került kialakításra, amelynek köszönhetően az elektromos buszok gyártásához szükséges kábelkötegeket az Ikarus saját gyártással sokkal hatékonyabban, rugalmasabban képes előállítani, valamint külsős megrendelések fogadására is készen állnak a jövő évtől kezdődően.

Az elmúlt időszak jelentős technológiai fejlesztése a robothegesztési kapacitás kiépítése. A fejlesztés lényege, hogy a robottechnológia alkalmazásával a szabályozott hegesztési paraméterekkel azonos minőségben készülnek a rozsdamentesacélváz-szerkezet hegesztési munkafolyamatai.

A környezettudatosság és költségoptimalizálás elveit figyelembe véve, az Ikarus nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrás, a napelemmel való töltési rendszerek fejlesztésére, amely lehetővé teszi akár több elektromos jármű egyidejű feltöltését.

Viland Gabriella

magyarhirlap.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó