Közösségeink erősítése segít a béke őrzésében
Nemzetiségi, vallási és civil közösségeink megerősítésével, valamint a nemzet egységének megőrzésével tehetünk azért, hogy távol tartsuk magunktól a háborút és a diktatúrát - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyi sváb nemzetiség ifjúsági és közösségi házának szombati átadó ünnepségén, Újhartyánban.
2022. október 22. 21:08

Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát (k) köszöntik a sváb nemzetiségi ifjúsági és közösségi ház ünnepélyes átadásán Újhartyánban 2022. október 22-én. A Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre a kormány 18 millió forintos támogatásával közösségi teret hozott létre a település legrégebbi német nemzetiségi épületében, a Kőrösi-házban. MTI/Lakatos Péter

Nemzetiségi, vallási és civil közösségeink megerősítésével, valamint a nemzet egységének megőrzésével tehetünk azért, hogy távol tartsuk magunktól a háborút és a diktatúrát - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyi sváb nemzetiség ifjúsági és közösségi házának szombati átadó ünnepségén, Újhartyánban.

Soltész Miklós kiemelte: egy nappal az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt fontos kimondanunk, hogy "soha többé ne térjen vissza ez az időszak". A fiatalok már nem ismerik, de az idősebbek még tudják, milyen volt kuláklistára kerülni, kitelepítést, málenkij robotra elhurcoltatást elszenvedni.
   
A ma élők feladata és felelőssége mindezt elutasítani, távol tartani és közösségeinken keresztül megerősíteni magunkat - húzta alá, jelezve: ezt tette a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre is, amikor a kormány 18 millió forintos támogatásával közösségi teret teremtett magának, illetve az itt élőknek a település legrégebbi német nemzetiségi épületében: a Kőrösi-házban.
   
Köszöntőjében az államtitkár elmondta: a szervezet saját forrásaiból és a kormányzati segítségből eddig az ingatlan megvásárlására és a felújítás első ütemének megvalósítására futotta, a folytatáshoz pedig továbbra is számíthatnak a kabinet együttműködésére.
   
Szólt arról is, hogy a nemzetiségeket szolgáló pályázati lehetőségek közül a 450 millió forintos civil és a 500 millió forintos kulturális keret már elérhető, míg a nemzetiségi táborokra fordítható 350 milliós forrásra jövő héttől lehet benyújtani a támogatási igényeket.
 

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó