Esik a gáz ára, már átlépett egy kritikus határt is
Az enyhe idő, a teli gáztárolók és az uniós döntések is szerepet játszhatnak az árak esésében a holland gáztőzsdén.
2022. október 24. 16:11

A novemberi határidős TTF gázkontraktus ára már 94,5 euróra szakadt, lényegében ugyanoda, ahonnan június közepén elindult az árugrás amiatt, hogy az oroszok még durvábban korlátozni kezdték az Északi Áramlat 1-en keresztül Németországba küldött gáz mennyiségét – írja a Portfolio. A mostani árszint azt jelenti, hogy több mint hetven százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. Közben az áramtőzsdéken is folytatódik a gázárakkal párhuzamosan az esés: a német jövő évi zsinórtermék ára például 4,4 százalékkal 366 euróra, a francia megfelelője 2 százalékkal 525 euróra esett megawattóránként.

A gazdasági portál szerint több ok is áll a gázárak esése mögött:

az európai gáztárolók már közel maximális telítettségen vannak, így az idei télen biztosított lehet a kontinens ellátása. Uniós szinten 93 százalékos a telítettség, és még tovább emelkedik.
a magas árak miatt nyomott az ipari és szolgáltatói felhasználás.
a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinensen.
Európának sikerült új forrásokból biztosítania a gázellátás egy részét.
a csütörtöki EU-csúcson fontos gázpiaci döntések születtek, melyek alapján kétféle gázársapka is jöhet. Emellett a közös gázbeszerzés és a vészhelyzeti gázkisegítés alapszabályait is eldöntötték a tagállamok.

Az 50 százalékos magyar fogyasztásarányos tárolói töltöttség Ausztria (93%) és Szlovákia (64%) adata után a harmadik legmagasabb.

Infostart
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó