A tudomány ünnepe a valóság ünnepe
A tudomány a valóság ismeretére és szeretetére nevel. A tudomány ünnepe tehát: a valóság ünnepe - fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat nyitóünnepségén Budapesten.
2022. november 3. 16:48

Az Akadémia elnöke – mta.hu/Szigeti Tamás

A tudomány a valóság ismeretére és szeretetére nevel. A tudomány ünnepe tehát: a valóság ünnepe - fogalmazott köszöntőjében Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön, a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat nyitóünnepségén Budapesten.

"Csak a tudomány által leírt valóság ismerete és az annak bázisán való közös cselekvés hozhat megoldást a szorongató globális válságokra, legyen szó a felmelegedésről, egy új vírusról vagy a társadalmi feszültségek békés kezeléséről" - emelte ki az MTA elnöke.

Kitért arra, hogy a programok nem csupán arra alkalmasak, hogy átfogó képet nyújtsanak a tudomány legújabb eredményeiről, hanem azt is bemutatják, hogy milyen széles együttműködés valósul meg a hazai tudományosság különböző szereplői között.

A Tudomány: út a világ megismeréséhez mottóval megrendezett egy hónapos programsorozat küldetésének nevezte a tudomány iránti bizalom erősítését, és a fiatal, középiskolás korosztály megszólítását. Felidézte, hogy e célok elérése érdekében a rendezvénysorozaton kívül tavaly ősszel elindult az MTA Középiskolai Alumni Programja, idén ősszel pedig középiskolai tanulmányi versenyt hirdettek a klímaváltozásról és a fenntarthatóságról. A versenyre csaknem 700 csapat jelezte részvételi szándékát - tette hozzá.

"Az egyetemes tudáskészletben markánsan benne van a magyar elme produktuma. Szent-Györgyi Albert, Neumann János, Gábor Dénes vagy Karikó Katalin korszakos felfedezései nélkül sokkal szegényebb lenne az emberiség" - emelte ki Novák Katalin köztársasági elnök köszöntőjében, amelyet KirályAndrás, a Köztársasági Elnöki Hivatal tervezésért és elemzésért felelős igazgatója olvasott fel az ünnepségen.

Mint fogalmazott, a magyar tudós különleges bölcsőbe születik, örökül kapja az egyedülálló magyar nyelvet, az abból adódó egyedi gondolkodásmódot, észjárást, inspirálja a gazdag magyar kultúra és a csodálatos Kárpát-medencei környezet. A köztársasági elnök szerint a tudományos eredményekben is ott van ez a magyar DNS, még akkor is ha a tudomány lényegéből adódóan egyetemes. Az államfő szerint éppen ennek az egyetemesnek és speciálisnak a találkozását ünnepeljük a magyar tudomány napján.

Novák Katalin kiemelte: a mostani nehéz időkben életünknek számtalan területét kell újragondolnunk, ebben segíthet a tudomány világa és eszköztára, amely fogódzót ad az útkeresésben, irányt mutat az új utak felfedezésében.

Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke felidézte, hogy a Magyar Tudomány Ünnepét immár 19. alkalommal szervezik meg, arra emlékezve, hogy Széchenyi István 1825. november 3-án birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elődjének számító Tudós Társaság megalapításához.

Beszámolt arról, hogy idén megújulnak a rendezvénysorozat tudománynépszerűsítő előadásai Tudományünnep+ néven. Az előadások a közvéleményt aktuálisan leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel dinamikus stílusban, élvezetes formában. Az első ilyen esemény csütörtökön este Rácz András történésznek az Ukrajnában dúló háborúról szóló előadása lesz. Idén a rendezvénysorozat keretében 11 alkalommal várják az érdeklődőket este 18 órai kezdettel.

A díszterem – mta.hu/Szigeti Tamás

A következő hetekben szó lesz többek között az energiaválságról, a megújuló energiaforrásokról és a klímaváltozás várható hatásairól is - sorolta.

Kitért arra is, hogy idén először vesz részt a rendezvénysorozaton önálló kiemelt programjával a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A SZIMA előadói a versfordítás új útjairól tartanak majd szimpóziumot, az MMA programjának előadásaiból pedig kiderül majd egyebek mellett, hogy milyen együttműködés valósult meg a tudomány és a művészet között a vörösiszap katasztrófa utáni újjáépítésben.

A köszöntőket követően a hagyományok szerint átadták az Eötvös József-koszorúkat, valamint az MTA tudományos díjait. A díjazottak névsora az MTA honlapján olvasható.

Ezt követően Pléh Csaba akadémikus tartott előadást A tudások feszültségei a megismerő emberben: a modern pszichológia hozzászólása a tudományos világnézet vitáihoz címmel.

Az MTA Székházában tartott tudományünnepi rendezvények ingyenesen látogathatók, de a helyek korlátozott száma miatt több programra előzetes regisztráció szükséges, amelyet a https://mta.hu/tudomanyunnep/ oldalon tehetnek meg az érdeklődők. A székházban tartott előadások többségét élőben közvetítik, az események egy része az MTA YouTube-csatornáján visszanézhető lesz.
     

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó