A klímahisztériánál a szegénység enyhítése fontosabb
A CLINTEL (Klímaintelligencia-csoport) arra kéri a G20 vezetőit, hogy ne a globális felmelegedés miatt aggodalmaskodjanak, hanem a globális szegénység miatt.
2022. november 16. 17:37

Az elnök – volkskrant.nl

A CLINTEL (Klímaintelligencia-csoport) arra kéri a G20 vezetőit, hogy ne a globális felmelegedés miatt
aggodalmaskodjanak, hanem a globális szegénység miatt.

Tisztelt Excellenciás Urak! – írta a húsz leggazdagabb ország vezetőinek Guus Berkhout, a CLINTEL elnöke. A november 15–16-ai indonéziai G20 értekezleten Önök olyan fontos témákat tűztek napirendre, mint a béke helyreállítása, a világgazdaság stabilizálása, és a jelenlegi klímapolitika folytatása.

Ebben a hatalmas bizonytalansággal teli időszakban a fejlődő országok elleni bűncselekmény lenne megkövetelni tőlük, hogy energiarendszerüket csakis az időszakosan elérhető szél- és napenergiára alapozzák. Ez ugyanis a bolygónkon a napi 5 dollárnál kevesebből élő hárommilliárdnyi embert még mélyebb szegénységbe taszítaná. Gazdasági fejlődés nem lehetséges megfizethető és megbízható energiaellátás nélkül.

Kérem, tegyék egyértelművé, hogy az energiatermelésben a világnak teljes mértékben ki kell használnia a megfizethető fosszilis tüzelőanyagok lehetőségeit, és tervet kell készíteni a modern atomerőművek hálózatára vonatkozóan. Bőséges és megfizethető energia révén talpra állhat a gazdaság, felvirágozhat a
tudomány, mérsékelhető a szegénység, és helyreállítható a béke.

Mindemellett teljes erőfeszítéssel kell törekedni az alkalmazkodási technológiák kidolgozása érdekében, különösen az ún. testreszabott növénytermesztés („precíziós gazdálkodás”) és a szélsőséges időjárás elleni védelem („kockázatminimalizálás”) terén. Amint azt Önök is jól tudják, ezek napjaink valódi és sürgető szükségletei.

A Nobel-díjas Ivar Giaever, a CLINTEL klímanyilatkozatának legelső aláírója mindezt a következőképpen fogalmazta meg: „Párizsban olyan párizsi megállapodásokat kellett volna kérnünk, amelyek segítenek az embereknek kilábalni a szegénységből, nem pedig olyat, amely következményeként szinte használhatatlan nap- és szélerőműparkokkal árasztjuk el őket. Ez az energiatermelés rendkívül költséges módja. Azért lehetünk ma egészségesebbek és fittebbek, mint kétszáz évvel ezelőtt, mert - a kőolajnak, a szénnek, a földgáznak és az atomenergiának köszönhetően - olcsó energia áll rendelkezésünkre. És továbbra is ezt az irányt kell folytatni. A globális felmelegedés semmiféle problémát nem jelent. Hagyjunk fel az éghajlatbefolyásolási szándékkal! Az éghajlat majd gondot visel magára.”

Ivar Giaever - Lectures | Lindau Mediatheque

Ivar Giaever – mediatheque.lindau-nobel.org

Kedves Excellenciás Urak, ezek a Clintel Önöknek szóló üzenetei.

Megismétlem: a megfizethető energia bősége révén a gazdaság talpra áll, a tudomány felvirágozhat, a szegénység visszaszorítható, és a béke is helyreállítható.

A CLINTEL nagykövetei nevében:
 

Guus Berkhout elnök
www.clintel.org

Eredeti: https://clintel.org/message-to-world-leaders-at-g20/

Fordítás: Szarka László Csaba

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Felkapcsolták a Szent Péter téri karácsonyfa fényeit
  A fénygyújtás pillanatára elállt az eső, és a tér megtelt elsősorban római családokkal és külföldiekkel.
 • Hazánk kormánya elhivatott a családtámogatás ügyében
  Magyarország kormánya elhivatott a családok támogatása ügyében, minden intézkedést úgy hoznak meg, hogy szem előtt tartják a családok érdekeit; legyen szó kisebb vagy nagyobb családokról, vagy olyanokról, akik gyermekeiket egyedül nevelik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.
 • Katolikus ifjúsági házat avattak Székelyföldön
  Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta: a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági rendezvényeinek központjává váló létesítmény megszentelt helyen, a fogyatékkal élőket táboroztató Szent Gellért Alapítvány Rehabilitációs és Rekreációs Háza szomszédságában épült.
MTI Hírfelhasználó