Döbrentei Kornél Hit és Hűség-díja
Összekötő erő az anyanyelv, annak dimenziói, ezáltal az erkölcsi, politikai kiállás és térnyerés. A szó szoros értelmében azonos nyelvet, azonos dimenziókat élünk meg. Efféleképpen is testvérek vagyunk – fogalmaz Döbrentei Kornél.
2022. november 20. 09:47

Döbrentei Kornél a Pesti Magyar Színházban, a díjátadó rendezvényen – mma-tv.hu 

Hit és Hűség – Sinkovits Imre emlékezete díjat kapott Döbrentei Kornél költő. Őt kérdeztük.

– Mester, a Pesti Magyar Színházban tartott díjátadó ünnepség helye is fölidézte a színészóriás Sinkovits Imrét. Önnek miért jelent ez, a Vele való spirituális találkozás különleges örömet?

– Minden nagyképűség nélkül mondhatom: „a hasonló a hasonlónak örül”. Similis simili gaudet. A latin kifejezés természete teszi ma is egyetemes érvényűvé ezt a kifejezést, mely egyfajta összetartozást jelképez. Nem véletlen tehát, hogy korunkban ritka alkalom, ha a hasonló a hasonlóval találkozik. Bár többször fordulna elő, majd azt követné a sokadik. Sinkovitscsal nálunk ez véletlenszerűen megadatott, mint Latinovitscsal, Bánffy Gyuri bácsival, vagy később Szersén Gyuszival is. Összekötő erő az anyanyelv, annak, dimenziói, ezáltal az erkölcsi, politikai kiállás és térnyerés. A szó szoros értelmében azonos nyelvet, azonos dimenziókat élünk meg. Efféleképpen is testvérek vagyunk. Megegyező fehérjeállomány és vérszövetség tagjai. Vállalható a törzsszövetség kifejezés is. Ebben minden benne van, ami fontos és közös vagyis hogy összetartson az öröm, a fájdalom, a közös dics, vagy kudarc, akár elüvöltve is egy hangskálán összeköt. Emellett kitartani: HIT és vállalt HŰSÉG. Már csak ezért is sokat nyom a latban, tehát elég súlyos a kitüntető díjszobor.

A szó szoros értelmében, mint már említettem, azonos nyelvet beszélünk, afféle rebellis félét. Ettől már a megértés is könnyebb, hát még történelmi dimenzióban, amiféle a vers is. A hajdani, „őskori Vasárnapi Újságban” – ez a Rádióban volt úgy a 80-as évek közepétől a 90-es évek elejéig, vagy tán azon is túl, Sinkovits gyakran mondta el némely kiemelkedőnek számító versem.

Az ötvenedik születésnapomra barátaim által megjelentett kötetben, ez mint „ősbemutató a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában jelent meg . Azóta is egyedülálló. Tetézte mindezt a személyes magától értetődő, jó kapcsolat, az egymást félszavakból értés. Egyéb helyzetekben is találkoztunk, nyilvánosan is cserélhettünk eszmét, azonos hanglejtéssel az utolsó efféle nagy találkozásunk, amikor nem az Ő nagy darabjait néztem meg: Balkáni gerle… s a többi. Különleges nagy összetalálkozás a nagyváradi színházban történt, többek közt Szörényi Leventével együtt.

Főtiszteletű Tőkés László meghívottjaiként együtt léphettünk fel a romániai forradalom 10. évfordulójának megünneplése alkalmából. Ott és akkor másokat nem hívott meg. Vajh miért?

Ezekkel az alantas erőkkel szemben az egyetlen bevált fegyver a HIT és a HŰSÉG. Ez ellen nem képesek hosszú távon sem gondolkodni, sem cselekedni. A bukott angyalokat e két meghatározó megsemmisíti. Mivel nem fogadják el a két magatartás lényegét, nincs szerük sem a megsemmisítésre, sem a lejáratásra. Védtelenek. Ez az emberré válás folyamán a „hozadéköröm”.

– Mai szabadságharcunkat a korrupt brüsszeli garnitúra és az itthoni Szamuely-düh harapófogójának öblében vívjuk. Mekkora erő ezekkel szemben a hit és a hűség?

– A kérdés mélyen húsbavágó. Vélem, példa nélküli korunk történelmében az a most már jogerőre emelt folyamat, amely országunk balfelét jellemzi, sajnálatosan már jelképezi. A gátlástalan hazaárulás, amely minden országberendezkedésen túl: halálbüntetéssel járt… Nos, Szamuelyék óta megszűnt, érvényét vesztette. Ez a nemzetárulás csimborasszója. Pénzért elkövetett nemzetmegtagadás. És folyamatos! Szamuelyék óta mindig képviselte magát ez a hitványság, sőt mintha Rákosi, Kádár óta még jobban erőre kapott vóna ez a tendencia, említhetném például a magyarokra lovas rendőröket küldőket is. Igen elment velük a ló, nekik már az is mindegy, fordítva ülnek rajta, vagy előre szőrén. Párdon: szőrmentén! Marx abban nem tévedett nagyot, hogy „kísértet járja be Európát, a kommunizmus kísértete.” Főként azt az Európát, amelynek nagy részét nem szállták meg az oroszok, a maguk különösen szörnyű módján. Fogalmuk sincs, mit mesélnének erről a lengyelek, akik érezhették az akkori Nyugat máig felejthetetlen impotenciáját és árulását. Röviden: jellemtelenségét.

Kevésbé választékosan, a mindmáig ellenszenvesen kufárkodó USA képmutató, üzletszerű kéjelgését, csekély történelmi múltjának szánalmas „demokráciaexportját”. Csak ne jutna eszembe – látván ezt a véres színjátékot Kijev és Moszkva között – 1956 eladását, elüzletelését. Mi lehet a különbség?

Nyilván: számos. Más a világpolitikai érdekhelyzet, tán a vezetők személye is más, mint ahogyan az amerikai elnöké is, mint ahogyan az amerikai nép habitusa is. Magyarán a világhelyzet, amely a magyarságot valóban szabadságharcra mozgósítja. Sokaknak nem tetszik; annyi tetszhalál után csak felemelte, fel akarja emelni a fejét, ráadásul példamutató módon. Valószínű, Istennek ez a terve velünk.

A magyarral a nagy Istennek megvan a terve. Mit tehetünk mi, hogy ne csalódjon bennünk a Teremtő?

– Valószínű, hogy ki kell tartanunk a Himnusz mellett, hogy ne csalódjon a Teremtő. Bár lassan Néki is cselekednie kéne érdekünkben, hogy mi se csalódjunk. Ez a balsors mintha kicsit hosszúra sikeredett volna. Természetesen ez csak rövid, ember szempontú meglátás. Mit tehetünk? Rendíthetetlenül ápoljuk elevenen ható erényeinket, és ami a legnehezebb: igyekezzünk végre valahára

ÖSSZEFOGNI!

ÉS NE CSAK A SZÁJALÁS SZINTJÉN: ne kopjon el vagy ne kophasson el körünkben a HIT és a HŰSÉG érvénye. Induljunk ki abból, hogy ritkán, de néhányszor hatékonyan világmegváltón sikerült.

Molnár Pál

gondola
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-Nyugat-Balkán csúcs
  Az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozója Tiranában 2022. december 6-án.
 • Pénzügyi zsarolással próbálkozó EU-szélsőség
  Varga Mihály miniszter az Ukrajna támogatását szolgáló közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvétellel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország ehhez nem hajlandó hozzájárulni. "Rossz tapasztalataink vannak a közös hitelfelvétellel, például a koronavírus-járvány alatt hozott ilyen típusú uniós döntés nem segített Magyarországnak, hogy hozzájusson a forrásokhoz" - tette hozzá.
 • Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás
  Egyre hatékonyabb az áldozatirányítás, és a csökkenő bűnügyi számok mellett is egyre több áldozatot érnek el - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ budapesti konferenciáján kedden.
MTI Hírfelhasználó