A magyar konzervativizmus alapja a nemzeti érdek
A magyar konzervativizmus számára a fő mozgatórugó a nemzeti érdek és ezen alapul a magyar konzervatív kormányzás - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója, azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet "John Lukacs és az amerikai konzervativizmus" címmel rendeztek hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).
2022. november 21. 23:30

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének John Lukacs és az amerikai konzervativizmus című pódiumbeszélgetésén az egyetem John Lukacs termében 2022. november 21-én. MTI/Mónus Márton

A magyar konzervativizmus számára a fő mozgatórugó a nemzeti érdek és ezen alapul a magyar konzervatív kormányzás - jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója, azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet "John Lukacs és az amerikai konzervativizmus" címmel rendeztek hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Ez azt is jelenti, hogy a magyar konzervativizmus soha nem fog megfelelni más nemzeti, vagy az angolszász konzervatív gondolkodásnak, csak a magyar hagyománynak - hangsúlyozta Orbán Balázs az amerikai-magyar történész munkásságát elemző tanácskozáson.
   
Ugyanakkor Lukács János történészi munkássága hidat képez a magyar és az angolszász konzervatív gondolkodás között - tette hozzá a politikus.
   
Elmondása szerint, a múltba tekintés általános emberi vonás, hiszen a múlt tapasztalása segít minket a jelen és a jövő megértésében.
   
Ezt a szemléletet az ellenségének tekinti a baloldali progresszív gondolkodás, hiszen a múlt vizsgálata teljes elutasítása annak a baloldali globalista programnak, ami a múlt eltörlését követeli - vélekedett. Ahogyan azt a kommunista internacionálé is megfogalmazta - fűzte hozzá.
   
Pedig - folytatta - a múlt vizsgálata, az abból származó következtetések levonása teljesen természetes emberi igény és alapvetően konzervatív vonás.
   
"Vagyis konzervatívnak lenni nem más, mint egy életmód, egy természetes emberi tulajdonság, mi magyarok pedig különösen így vagyunk ezzel" - fogalmazott.
   
A továbbiakban hangsúlyozta, hogy a nemzeti érdek érvényesülésének elengedhetetlen feltétele a stabil kormányzat, a személyes szabadság, a parlamenti szuverenitás és a nemzeti önrendelkezés.
   
Éppen ezért a nyugati sztenderdeknek a magyar politikai logika soha nem fog megfelelni, ám léteznek közös pontok, mint a történelem fontossága, a történelem ismerete iránti vágy.
   
És vannak olyan személyek, akik átjárót jelenthetnek a két világ között, Lukács János pedig ilyen híd volt a magyar és az angolszász konzervativizmus között.

Értette, hogy a Szent Istvánnal kezdődő csatlakozásunk a Nyugathoz megingathatatlan tényező és stabil elköteleződés, viszont semmiképpen sem jelenthet főhajtást, vagy behódolást - magyarázta.
   
"Tehát értette, hogy miért tartunk távolságot és miért fontoljuk meg minden lépésünket az elvakult ragaszkodás helyett. Tudta, mi a szuverén magyar gondolkodás, avagy a nemzeti önrendelkezésünk magja" - mondta a pódiumbeszélgetésen Orbán Balázs.
 

MTI
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó