Habsburg Ottóra emlékeztek bécsi nagykövetségünkön
Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár többi között arról beszélt, hogy a régiók szubszidiaritása ma is fontos elv, és Habsburg Ottónak határozott nézetei lennének arra vonatkozóan, hogy ma az EU-ban melyek azok a területek, ahol közösen kellene fellépni.
2022. november 24. 22:17

Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a Habsburg Ottó európai politikus, közíró születésének 110. évfordulója alkalmából, a Habsburg Ottó Alapítvány és a Pannonhalmi Főapátság által rendezett pódiumbeszélgetésen 2022. november 24-én. MTI/Filep István

Habsburg Ottó szellemiségét idézték fel csütörtök este Magyarország bécsi nagykövetségén.

A pódiumbeszélgetést, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett, az európai politikus, közíró születésének 110. évfordulója alkalmából rendezte a Habsburg Ottó Alapítvány a Pannonhalmi Főapátsággal.
   
Az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen a Habsburg Ottó és Magyarország által is képviselt, Európa keresztény szellemi gyökerein alapuló politikai filozófia megismertetése kapott kiemelt szerepet.
   
Gulyás Gergely a pódiumbeszélgetésen egyebek mellett arról beszélt: a 27 tagú Európai Unióban (EU) természetes, hogy a tagállamok máshogy gondolkodnak, mert a nemzeteknek más-más a történelmük, ugyanakkor az EU szövetségként fontos.
   
Az egyensúlyt a föderalizmus és a nacionalizmus között az EU alapszerződéseiben kellene megtalálni - vélekedett.
   
A miniszter kitért arra is, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az ukrán nép megsegítéséért.
   
Wolfgang Schüssel korábbi osztrák szövetségi kancellár többi között arról beszélt, hogy a régiók szubszidiaritása ma is fontos elv, és Habsburg Ottónak határozott nézetei lennének arra vonatkozóan, hogy ma az EU-ban melyek azok a területek, ahol közösen kellene fellépni. Ilyen a környezet védelme, a biztonságpolitika, vagy a globális gazdasági kihívások - vélekedett.
   
A rendezvényen a Habsburg Ottó Alapítvány által összeállított, névadójának életét bemutató kiállítás is megtekinthető volt.

MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A kormány 11 pontos akcióterve
  A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van - hangsúlyozta a gazdaságfejlesztési miniszter szerdán.
 • Moszkva komoly ajánlat esetén kész a tárgyalásra
  "Ha most komoly javaslat érkezik arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megállítani ezt a konfliktust úgy, hogy közben teljesüljenek a mi teljesen jogos követeléseink, természetesen készek leszünk tárgyalni" - mondta Lavrov a Jevgenyij Primakov néhai miniszterelnök és külügyminiszter emlékének szentelt fórumon.
 • Elutasította az Alkotmánybíróság az ellenzéki indítványt
  Az Alkotmánybíróság a határozatában megállapította: "nem alaptörvényellenesek azok a rendelkezések, amelyek meghatározzák a még elégséges szolgáltatások pontos tartalmát a köznevelési intézményekben megtartott sztrájk esetén".
MTI Hírfelhasználó