Sürgető a demográfiai trendekben történő fordulat
Magyarország és Európa hosszútávú társadalmi fejlődésének és gazdasági fenntarthatóságának záloga a demográfiai trendekben történő fordulat bekövetkezése, ezt a célt kiszámítható, célzott, rugalmas családpolitikával lehet elérni - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken, a témában rendezett budapesti konferencián.
Utoljára frissítve: 2022. november 25. 14:14
2022. november 25. 12:18

Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára érkezik a Családtudományi Szövetség Párkapcsolati kultúra és demográfia című budapesti konferenciájára 2022. november 25-én. MTI/Soós Lajos

Magyarország és Európa hosszútávú társadalmi fejlődésének és gazdasági fenntarthatóságának záloga a demográfiai trendekben történő fordulat bekövetkezése, ezt a célt kiszámítható, célzott, rugalmas családpolitikával lehet elérni - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken, a témában rendezett budapesti konferencián.

A magyar családpolitika alapelve ezért az, hogy a gyerekvállalás nem hozhatja hátrányba a családokat anyagi szempontból sem, sőt előnyükre kell szolgálnia. Ennek megfelelően Magyarországon a családok kiemelt támogatást kapnak - mutatott rá Varga Judit a Családtudományi Szövetség által szervezett II. Párkapcsolati kultúra és demográfia című konferencián tartott előadásában.
   
Közölte: 2021-ben a GDP több mint 5 százaléka került a gyermeket nevelő családokhoz, és ezzel Magyarország az OECD-tagállamok között is élenjáró volt.
   
A miniszter hangsúlyozta: a családi kapcsolatok életünk alapelemei, emberi létünk mozgatórugói, legyen szó egyénről, egy nemzetről, vagy az egész emberiségről. A világban egyre terjedő individualizmus ellenére az egyes embernek a család jelenti a legfontosabb köteléket, a biztonságot, a gondoskodó közeget - mondta.
   
Varga Judit kijelentette, a világok harca közepette védjük a hagyományos értékeket: a nagy világfolyamatok a nemzeti identitást alkotó alapvető építőkockákat, a kötőanyagot, a családot, a hagyományos közösségeket, az egyházi közösségeket támadják, hiszen tudják jól, hogy ezek adják végül a nemzetet, a nemzeti alkotmányos identitásokat az Európai Unió területén is.
   
A nemzet fennmaradásának az elsődleges alapja nem a bevándorlás, vagy a más kultúrákból származó emberek betelepítése, hanem a gyermekvállalás, a család, a "saját belső erőnkben való hit" - mondta a miniszter, majd úgy folytatta: az elöregedő és megfogyatkozó Európa jövőjét csakis a családok megerősítése és széleskörű támogatása jelentheti.

Varga Judit jelezte, az egyik, Európa megreformálására vonatkozó magyar javaslat az: jó lenne az európai szerződéseket akként módosítani, hogy deklarálják az európai családok támogatását.
   
Szólt arról, miniszterként gyakran szembesül azzal, hogy Magyarország alaptörvényének értékválasztásait, különösen a hagyományos családmodell melletti elkötelezettségét és az ebből adódó szakpolitikai döntéseket kétkedve, vagy egyenesen elítélően fogadják a modernnek mondott világban. Emögött pedig alapvetően egy progresszív liberális tévképzet elterjedése áll, ugyanis hajlamosak arra, hogy a házasság és a család védelmét előtérbe helyező konzervatív politikánkat valamilyen avíttas, múltba révedő gondolatént mutassák be - mondta a miniszter, rámutatva: a konzervatív gondolkodás ezzel szemben azt jelenti, hogy az általánosan érvényes elvek mentén szeretnénk élni.
   
Varga Judit közölte: a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény újítása, a nemzeti hitvallás is azt rögzíti, hogy az együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet. Az alaptörvény a házasság intézményének védelme mellett kötelezte el magát. "A nemzet fennmaradásának letéteményeseként a családot, a társadalom legkisebb egységét tételezte" - fogalmazott.
   
Az alaptörvény alapvetéseit ért kritikákra reagálva Varga Judit kiemelte: a magyar jogrendszer nem határozza meg senki számára, hogyan éljen. A házasság és a család fogalmára épülő társadalomkritika nem irányul az egyéni emberi méltóság sérelmére, de alapvetésnek tartja, hogy a nemzet, a társadalom és az állam fennmaradásának alapja a család, amely a házasságra és a szülő-gyermek viszonyára épül - mondta.
   
Varga Judit emlékeztetett, az Alkotmánybíróság az 1990-es években kimondta, hogy a házasság intézménye "kultúránkban és jogunkban is hagyományosan férfi és nő életközössége".
   
A Európai Parlament "véleményvezéreit megcáfolva", ezt az Alkotmánybíróság első, liberálisok által is nagyra tartott korszakának határozatát idézve a miniszter kijelentette: nem lehet kirekesztő az, ha a jog bizonyos, a társadalom alapkövének tartott intézmények jelentéstartalmát abban a formában kívánja fenntartani, ahogy az évezredes történelmünk során kialakult és társadalmi együttélésünk alapját képezte és képezi.
   
Varga Judit hangsúlyozta azt is, a szülőknek és a leendő szülőknek tartós stabilitásra és kiszámítható jogi helyzetre van szükségük. Ebben a tekintetben - mint mondta - a munka és a magánélet összeegyeztethetőségének van kiemelt jelentősége, és ezért a magyar intézkedések fókuszában az áll: a családokat a karrier és a gyermekvállalás összeegyeztetésében a lehető legnagyobb mértékben segítse.
   
A magyar családpolitika alappillére, hogy azt az édesanyákra kell alapozni - emelte ki Varga Judit, majd rámutatott: a bölcsődei fejlesztések, a családi adókedvezmények, a gyed szabályai valódi választási lehetőséget teremtenek az anyáknak.
   
A miniszter a házasság és a hagyományos család intézményét érintő kihívások, globális trendek között említette "a gyermekek fejlődését károsan befolyásoló lobbitevékenységeket" is. Magyarország felismerte a globális trendben jelentkező veszélyeket: az alaptörvény 9. módosítása rögzítette éppen ezért, hogy az ország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést - mondta, majd rámutatott: ezért alkotta meg az Országgyűlés a gyermekvédelmi törvényt, amely az alaptalan vádak ellenére arról szól, hogy a gyermekek bizonyos, életkoruknál, fejlettségüknél fogva nehezen érthető tartalmakkal megfelelő formában, a szülő által megválasztott nevelés keretein belül és az oktatási rendszer garanciális keretrendszerében találkozhassanak.

MTI
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó