Gulág-megemlékezés Budapesten
Húszmillió áldozata volt a Gulágnak: a szovjet kényszermunkatáborok hálózatában legevesebb 800 ezer magyar robotolt.
2022. november 25. 13:34

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke megkoszorúzza a szovjet megszállás áldozatainak emlékművét a főváros III. kerületében, ahol megemlékezést tartottak a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján, 2022. november 25-én. MTI/Máthé Zoltán

A kommunizmus leszámolt mindenkivel, akit ellenségének kiáltott ki - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján pénteken Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél.

A 20. század bűnei nem ismétlődhetnek meg, a múltat nem lehet és nem is szabad eltörölni, minden generációnak felelőssége, kötelessége nevén nevezni a dolgokat - hangsúlyozta a miniszter.
   
Úgy fogalmazott: a 20. századi történelem tragikus és sokáig kibeszéletlen időszaka volt a kommunizmus, amely ellene ment mindennek, ami emberi, nemes, emelkedett és spirituális. A szovjet birodalom minden civilizált törvényt áthágva esztelenül üldözte vélt ellenségeit: politikusokat, egyházi személyeket, civileket. Málenkij robot ürügyén sokéves kényszermunkára hurcolták magyarok százezreit, de a Gulágról, a kommunizmus bűneiről sokáig nem lehetett beszélni - mondta Varga Judit.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján tartott megemlékezésen a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél a főváros III. kerületében 2022. november 25-én. MTI/Máthé Zoltán
   
Hozzátette: a keresztény, nemzeti, konzervatív kormánynak fontos az ország jövője, de a múltja is, ezért már 2002-ben rendelkezett a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról, 2012-ben pedig a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról.
   
A múlton változtatni már nem lehet, de tanulni, okulni belőle igen. Üdvös lenne, ha az emberek követnék Jézus szavait: amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük. Legyen áldott az áldozatok emléke! - mondta a miniszter.
   
Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a megemlékezésen elmondta: 8-9 év után, 1953. november 25-én érkezett vissza a Szovjetiunióba hurcoltak magyar foglyok első csoportja.
   
Mérhetetlen szenvedés és megaláztatás jutott osztályrészül az ítélet nélkül elhurcolt sok százezer magyar kényszermunkásnak, illetve koholt vádak alapján elítélt politikai fogolynak, köztük Kovács Béla kisgazda politikusnak, aki 10 év után térhetett haza a fogságból, vagy Bethlen István korábbi miniszterelnöknek, aki szovjet börtönben hunyt el - mondta Menczer Erzsébet.
   
A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét megkoszorúzta a kormány nevében Varga Judit, továbbá koszorút helyeztek el mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Kövér László házelnök, a Kúria, az ügyészség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében.
   
Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon térhetett haza a Gulágra hurcolt magyarok első csoportja.

MTI

Glavnoje upravlenyije iszpravityelno-trudovih lagerej, azaz ’Javítómunka-táborok Főigazgatósága’. A Gulágnak húszmillió áldozata volt, az emberek megsemmisítését a szovjet állam szervezte. Magyarjaink közül 300 ezren vesztek oda. 

Gondola

MTI; Gondola
Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó