Európa alatt
Egy szélsőséges figura „nácinak" minősített egy demokratikusan megválasztott vezetőt: ezzel próbálván lezülleszteni az európai politikai életet. Párttársainak kellene megfékezni a dühöngőt, de nem teszik.
2022. november 27. 10:17

MTI/Kovács Tamás

Egy böszme az Európai Unió egyik tagállamában nagy nyilvánosság előtt nácinak bélyegezte a tagállam végrehajtó hatalmának demokratikusan megválasztott vezetőjét. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédnek, politikai publicistának tettünk föl kérdéseket.

– Ügyvéd úr, noha a szovjet politikai pszichiátriáról rossz emlékek maradtak, mégis a demokráciában lehet-e olyan határ, hogy amikor egy közszereplőnek a sokéves gyűlölködés után elborul az elméje, akkor finom orvosi beavatkozással humánusan ki lehessen emelni a közéletből?

– Mindenek előtt ne féljünk kimondani, hogy a híres, hírhedt Gyurcsány Ferencről van szó, akiről közismert, hogy BÁRMIT meg mer engedni magának, mert azt hiszi, hogy sérthetetlen, pedig csak – a fanatikus hívein kívül – már senki sem veszi komolyan. Egyébként a nácizás, mint sértés, vagy minősítés mára teljesen elveszítette a szó eredeti jelentését. Ma már csak egy pejoratív jelző, semmi több.


A hitleri Németország náci elmélete és gyakorlata tökéletesen azonos volt a Szovjetunió bolsevik elméletével és gyakorlatával. Mindkét eszme és gyakorlat a totalitárius, antidemokratikus, diktatórikus állam sajátja. A mai közélet szóhasználatában a náci jelző használata nem bír komoly relevanciával.

– A böszme később írásban is megerősítette a demokratikusan megválasztott vezető nácinak bélyegzését. Ilyen mélyre csak abban a tagállamban süllyedt a közélet. Ennek ellenére Brüsszel – éppúgy, mint a 2006. október 23-ai tömegbe lövetés után – süketnek és vaknak tetteti magát. Hogyan állítható meg az unió afrikanizálódása?

– Szegény Gyurcsány mondott már szinte minden sértő jelzőt, rágalmat Orbán Viktor miniszterelnökre. Gyurcsány ilyen színvonalú politikus, sőt ilyen minőségű ember. Gyurcsány fanatikus hívei éppen ezt a gátlástalanságot, „szókimondást” és azt kedvelik benne, hogy bármit megengedhet magának, nem esik semmi bántódása.

– A böszme nácizása az adott tagállam teljes politikai elitjét lejáratja, tehát itt már a hazugságrém eddigi politikai szövetségeseinek kellene föllépniük, hogy megállítsák az őrjöngést. Miért tudjuk, hogy az Európai Unióban ez nem történik meg?

– Az Európai Unió intézményeinek brüsszeli „széplelkű” vezetői kerülik a náci, vagy bolsevik jelzők használatát. Szóhasználatuk kifinomultabb. Sértésként, rágalmazásként azt vetik a politikai ellenfelük szemére, hogy nem tartja be a „jogállamisági kritériumokat”, vagy „az európai értékeket”, vagy az „LMBTQ nemiség” normáit. Persze, mint tudjuk, a nácik és a bolsevikok sem adtak sokat a jogállamiságra, vagy az európai értékekre, hogy az LMBTQ-t már ne is említsem.

Molnár Pál

gondola
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó