Oroszország egyik legpusztítóbb fegyvere
A 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvető ereje állítólag az atombombáéval vetekszik. Az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.
2022. december 1. 00:07

19fortyfive.com

A moszkvai védelmi minisztérium egy videóban számolt be arról, hogy az ukrajnai hadszíntérre irányította az egyik legpusztítóbbnak tartott fegyvert, a 9K515 Tornádó-Sz rakéta-sorozatvetőt – írta a a mandiner az Infostart nyomán.

Ahogy arról lapunk is folyamatosan hírt ad, az orosz rakétacsapások főleg a vízellátó és áramszolgáltató rendszereket veszik célba.

Az amerikai Kongresszus egyik legutóbbi jelentése azt elemezte, miben és mennyire változott meg az orosz hadsereg tevékenysége az ukrajnai háború kitörése óta. Egyebek mellett megállapították, hogy az első kudarcok hatására nemcsak a csapatok közötti kommunikáción javított az orosz fél, hanem összfegyvernemi harccá alakította a hadjáratot.

Ennek legfontosabb eleme a tüzérség széles körű alkalmazása.

Ezen belül is kiemelt szerepet kaptak a rakéta-sorozatvetők – ismertette az Infostart.

A Tornádó 120 kilométerre is betalál

A fronton nemrég megjelent 9K515 Tornádó-Sz-nek nevezett tüzérségi eszköz 2016 óta van jelen az orosz hadsereg arzenáljában. A szíriai polgárháborúban már kipróbálták, és most már Ukrajnában is bevetik. A Tornádó abban különbözik az elődjétől, hogy képes irányított rakétákat is indítani, amelyek a korábbi 70 kilométer helyett akár 120 kilométerre lévő célokat is támadhatnak – ismertették.

Kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt a termobarikus harci fej

Hozzátették, a tervezők a műholdas vezérlés és a hatótávolság növelése mellett többféle robbanófejet is kifejlesztettek. Ezek közül „az egyik legborzalmasabb a termobarikus harci fej”, amely nemcsak felperzseli a környezetét, hanem „szó szerint kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt”.

Az Infostart cikkéből az is kiderült, hogy egy 9K515 Tornádó-Sz hatékonysága felér 21 darab hagyományos, BM-21 Grad sorozatvetővel és teljes tűzerővel több tíz hektárnyi területet tud letarolni. Egy üteg, amely hat indítóból áll, képes megállítani egy egész hadosztályt, vagy elpusztítani egy kisebb várost.

Ezért is hasonlítják a harci erejét a nukleáris fegyverekhez – hangsúlyozták.

szmercs

A felvételen működésben közben is láthatjuk az oroszok Tornádóját.

mandiner.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó