Két fenyegetés: háború és migránsinvázió
Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Berlin Security Conference (BSC) elnevezésű biztonságpolitikai konferencián, Berlinben arról beszélt, hogy "Kelet felől a háború, déli irányból pedig az illegális migrációs hullámok jelentenek fenyegetést, és ezekkel közös erővel kell szembenézni".
2022. december 1. 17:26

A miniszter – hungarytoday.hu/archív

A világ biztonsági és védelmi szempontból is új korszak előtt áll - idézte a honvédelmi minisztert a Honvédelmi Minisztérium közleménye, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A tárca közlése szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Berlin Security Conference (BSC) elnevezésű biztonságpolitikai konferencián, Berlinben - ahol felszólalt Olaf Scholz német kancellár és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is - arról beszélt, hogy "Kelet felől a háború, déli irányból pedig az illegális migrációs hullámok jelentenek fenyegetést, és ezekkel közös erővel kell szembenézni".
   
A miniszter leszögezte: a NATO megerősítése közös érdek, és kiemelte azt is, a magyar álláspont szerint a NATO független államok védelmi szövetsége, ami azt is jelenti, hogy a szövetséget csak erős nemzeti védelmi erőkre lehet építeni. Magyarország ezt az építkezést két pillérre alapozva hajtja végre: az egyik a magyar történelem egyik legnagyobb arányú haderőfejlesztése, amely mind eszközbeszerzésben, mind a személyi állomány megbecsülésében, mind szerkezetében modern, ütőképes hadsereg létrehozására irányul - idézte a tárca a honvédelmi minisztert.
   
A HM tájékoztatása szerint a miniszter elmondta azt is, a második pillér a védelemipar fejlesztése, amelynek során egy olyan védelmi ökoszisztémát hoznak létre, amely összefogja az innovációt, a gazdasági megerősödést és a nemzetközi védelemipari vérkeringésbe való bekapcsolódást. A miniszter szerint "ezekre a pillérekre építkezve lehet erős nemzeti védelemről beszélni, amivel képesek vagyunk hozzájárulni a NATO által is célként meghatározott elrettentő erő létrehozásához."

Conference - Berlin Security Conference

euro-defence.eu
   

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról is, hogy Magyarország elkötelezett és megbízható NATO-szövetséges, amit a közös keretek között végzett nemzetközi szerepvállalás is bizonyít, jelenleg a nemzetközi műveletekben és missziókban résztvevő magyar katonák aránya a NATO-tagállamok között az egyik legmagasabb. A magyar légierő immár harmadik alkalommal, ezúttal vezető nemzetként védte november végéig a balti légteret, a Keleti Szárny megerősítésére létrehozott egyik új, többnemzeti harccsoport is hazánk területén működik, valamint szintén Magyarországon működik a regionális, NATO-keretrendszerhez csatlakozó közép-európai többnemzeti hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) is - sorolta a miniszter.
   
A tárca közlése szerint a Magyarország és Németország közötti hadiipari és katonadiplomáciai kapcsolatok jelentőségét jelzi, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf berlini programja során találkozott Christine Lambrecht védelmi miniszterrel, valamint egyeztetett Tobias Lindner zöldpárti külügyi államtitkárral és a Bundestag több képviselőjével is.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó