Szent Miklós Napok
Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.
2022. december 1. 23:14

Körmenet – Szent Miklós Napok

Szent Miklós Napok A városnapok kiemelkedő eseménye a búcsús körmenet, amire kedden kerül sor. Szent Miklós ünnepe, és egyben a nevét viselő templom búcsúja jövő keddre esik, és ez zárja az idei Szent Miklós Napok programsorozatot Gyergyószentmiklóson, amely rendezvény szombattól kínál élményeket minden korosztálynak.

A városnapok nyitónapján rendezik a 12. Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivált, amely rendszerint a legtöbb érdeklődőt vonzza. A határidőig 40 csapat nevezett be, amelyek a Kossuth Lajos utca felső szakaszán felállított sátrak alatt készítik majd az ételeket.

Amint megtudtuk, reggel 10-kor kezdődő eseményen a benevező gyergyói baráti társaságok, szervezetek mellett ezúttal is jelen lesznek a felvidéki Somorja, a vajdasági Magyarittabé, és több magyarországi helység főzőcsapatai is, de például a Jordánia fővárosából Ammanban élő magyarok csapata is visszatérő vendégnek számít.

A versenyt, a korábbiakhoz hasonlóan húsos ételek, káposztás fogások és disznótoros levesek kategóriájában hirdették meg, de ezúttal is lesz süteménymustra és forraltbor-készítő verseny is itt. Újdonság, hogy az érdeklődők most 10 lejes „kóstolójegy” megvásárlásával léphetnek be a helyszínre, amelyet beválhatnak az ott készülő ételekre, illetve egyéb finomságokra, vagy ajándéktárgyakra. 

A fesztiválon fellép a Karmazsin, és Tordai Zoltán Quintet. Szombaton 19 órától Tonidob perkúció estre kerül sor több külföldi fellépővel a Szilágyi vendéglőben. Vasárnap délután 4-től Gróf Bethlen Anikó néprajzi gyűjteményében megőrzött textíliákból nyílik kiállítás a Tarisznyás Márton Múzeumban. 19 óra 15 perckor pedig a főtéren megnyújtják a második adventi gyertyát.

Hétfőn tartják a dísztanácsülést, ahol a magyarországi Dombóvárral és az örményországi Alaverdivel testvérvárosi szerződést írnak alá, átadják a díszpolgári címet és a Pro Urbe-díjat is. 17 órától Vákár P. Arthur: Örmény visszaemlékezések és anekdoták című könyvét mutatják be. Ugyancsak hétfőn este sorra járja a gyerekeket a városházi Mikulás.

A szervezők kérik az érintetteket, hogy amennyiben a családoknál lakcímváltozás történt, azt még pénteken jelezhetik feléjük, azért, hogy ne maradjon egy gyermek sem ajándék nélkül. December 6-án délelőtt 10 órától lesz a Szent Miklós-templom búcsúja. A városnapok részeként több sportrendezvényt is tartanak, ezek közül kiemelkedik a jégkorong Szent Miklós Kupa, ahol szombaton és vasárnap 500 gyermek mutatja meg a hokitudását.

Gergely Imre 

szekelyhon.ro
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó