Honvédségünk elrettentő erejének növelése a terv
A hadsereg Országgyűlés által jóváhagyott létszáma 37 500 fő, ezt a számot el kell érni, majd legalább meg kell duplázni az aktív állományt az elkövetkező években.
2022. december 4. 09:18

JAS–39-es vadászbombázó – 4ever.eu

Folytatódik a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program, az elkövetkező hónapokban és években folyamatosan érkeznek az új, csúcstechnológiát képviselő eszközök a csapatokhoz. A Magyar Honvédség létszámát is jelentősen növelni tervezi a kormány, ahogy az is eldőlt, hogy a korábbihoz képest több Gripen védi majd a magyar és a NATO-légteret.

– A hadsereg Országgyűlés által jóváhagyott létszáma 37 500 fő, ezt a számot el kell érni, majd legalább meg kell duplázni az aktív állományt az elkövetkező években.

2018.07.08._altiszt_avatas_1.jpg

hsz.hu

Szükséges továbbá a tartalékosok számának megemelése is. Egyszerre kell figyelni tehát a személyi fejlesztésre és a beérkező új technológiá­ra, mert e kettő ötvözete képezi majd az új haderőt – ismertette Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommuniká­cióért és kapcsolatokért felelős államtitkára A merész igazság Magyarországról című podcastjének negyedik adásában. A tárcavezető által elmondottak alátámasztják a kormány tervét, hogy felgyorsítják és kibővítik a honvédelmi és haderő­fejlesztési programot, amelynek célja egy megfelelő elrettentő erővel bíró, a NATO-vállalásoknak is eleget tenni tudó nemzeti haderő felépítése.

A nehézsúlyúak

Ami az új haditechnika beszerzését illeti, a podcastben részletes ütemtervet mutattak be a már meglévő eszközökön túli, szerződéssel is megerősített beszerzésekről. Magyarország vállalta, hogy első körben felállít egy korszerű nehéz lövészdandárt. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár „élét” a csúcstechnikát képviselő 44 új gyártású Leo­pard 2 A7 harckocsi jelenti majd.

LEOPARD 2 A7+ - KMW

Leopard 2 A7 – kmweg.com

A honvédség 2018. december ­19-én jelentette be tankok megvásárlását a Krauss-­Maffei Wegmann (KMW) vállalatcsoporttól. Az első példányok 2023-ban érkeznek meg, és 2025-ben válik teljessé a zászlóalj. A típusra való átképzést nagyban segítő, korábbi, A4 változatú, felújított tucatnyi Leopard 2-est már aktívan használja a tatai dandár. A páncélosok műszaki támogatására Leo­pard 2-es alvázon öt Wisent műszaki harcjármű és három Le­guan 2-es hídvető harckocsi is érkezik 2024–2025-ben a KMW-től.

Leguan – Wikipédia

Leguan 2 – wikipedia

A dandárt támogató tüzérséget is korszerű, páncélozott, új gyártású önjáró ágyúkkal erősítik meg. November végéig megérkezett Tatára a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként beszerzett tizedik Panzerhau­bitze (PzH) 2000 HU önjáró tüzérlöveg a megrendelt 24-ből, valamint az üzemeltetéshez szükséges C4I tűzvezető konténerek. A KMW Hungary Kft. munkatársai megkezdték a 101. tüzérosztály katonáinak felkészítését a rendszer használatára. Megérkezett az első Panzerhaubitze 2000 DTT (Driver Trainer Tank) vezetéstechnikai kiképzési eszköz is, amit kiegészít két, egyenként 25 tonnás szimulátortorony.

Magyar lövésznek magyar páncélos

A többek között korszerű digitális kommunikációs, célkijelelő eszközökkel és hazai gyártású automata kézifegyverekkel felszerelt lövészkatonák szállításáról a jövőben Zalaegerszegen készülő Lynx KF41-es gyalogsági harcjárművek gondoskodnak.

Fájl:Lynx KF41 120mm k.jpg

Lynx KF41 – wikipedia

A német Rhein­metall cég által fejlesztett lánctalpas lövészpáncélos többek között 30 milliméteres gépágyúval és irányított páncéltörő rakétával tudja a gyalogság harcát támogatni. A mintegy ötventonnás páncélosból az elsőt néhány hete vette át a Magyar Honvédség, a már megrendelt további 217 példány – amelynek háromnegyedét a zalai megyeszékhelyen gyártják le – 2028-ig érkezik meg a csapatokhoz. A Lynx megrendelési csomagban kilenc, a már említett Leopard 2-es tank alvázra szerelt – Buffalo vontató járművet kap a Honvédség.

A lövészdandárok feladatát támogatják a speciális felépítményekkel is készülő Gidrán és Nomád 4×4-es, aknavédett, moduláris páncélzatú terepjáró harcjárművek. A nagyobb, török–magyar–német koprodukcióban Kaposváron gyártani és továbbfejleszteni tervezett Gidránból eddig ötven megrendeléséről tudni, de több százas nagyságrendben tervezi a honvédség rendszeresíteni. A kisebb típustestvér, a Nomád, információnk szerint, jelenleg teszt, úgynevezett „nyúzópróba” alatt van a honvédség alegységeinél.

Több képesség, bővülő géppark

További Gripenek beszerzésével erősítik a légierőt. A svéd JAS–39-es harcászati vadászbombázókból további négy érkezik 2024-ben Kecskemétre, ezzel 18-ra emelkedik a számuk. Szintén a Szentgyörgyi Dezsőről, a magyar légierő legeredményesebb vadászpilótájáról elnevezett légibázis adhat majd otthont a magyar többségi tulajdonú cseh Aero Vodochody által gyártott 12 L–39NG haladó harci kiképző és felderítő sugárhajtású gépnek. A digitalizált pilótafülkével, korszerű hajtóművel rendelkező gépeket 2024 és 2027 között szállítja le a gyártó.

JETfly -

12 L–39NG – jetfly.hu

Szintén 2024-ben bővül a géppark két brazil gyártású, hátsó rámpával felszerelt közepes taktikai szállítórepülőgéppel. A két sugárhajtóműves, gyors, tábori körülmények között is üzemeltethető gép utántölthető lesz a levegőben, és képes lesz a Gripeneknek is átadni üzemanyagot, és akár korszerű mobil egészségügyi egységet is a fedélzetére lehet telepíteni.

A tervek szerint a jövő év második felében érkeznek meg az Airbus H225M közepes taktikai szállítóhelikopterek első példányai. A tíz szállító és hat különleges műveleti célra felszerelt gépből álló flotta 2025 végére lesz teljes.

Új szállítóhelikopterek érkeznek a Magyar Honvédséghez

H225M – haborumuveszete.hu

A földi telepítésű légvédelem fejlesztése is folyamatos. Az Ukrajnában már eredményesen bevetett közepes hatótávolságú NASAMS rakétarendszer legmodernebb, harmadik generációját várhatóan hat plusz egy üteg fogja képviselni a honvédségben. A radarokkal és optikai érzékelőkkel támogatott rakétaindítók jövőre és 2024-ben érkeznek meg a győri légvédelmi rakétaezredhez. Az izraeli Vaskupola rendszer szemeként világhírnévre szert tevő ELTA ELM–2084, többcélú radarok első példányát már az év vége előtt Magyarországra szállíthatják, a 11 elemből álló rendszer 2028-ra készül el.

Baranyai Gábor

magyarnemzet.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Novák Katalin Sergio Mattarella olasz elnöknél
  Az orosz-ukrán háború volt a fő témája Novák Katalin köztársasági elnök és Sergio Mattarella olasz elnök megbeszélésének kedden Rómában.
 • Új csúcson a magyarországi működőtőke-beáramlás
  Töretlen a külföldi befektetők bizalma a magyar gazdaság iránt, amit a magyarországi befektetésösztönzés történetében rekordnak számító 2022. évi 6,5 milliárd euró beruházási volumen is alátámaszt. Összesen 92 kiemelt működőtőke-beruházás kapcsán született pozitív döntés, amelyekhez mintegy 15 ezer új munkahely létrehozása és több tízezer megőrzése köthető. A keleti országok továbbra is fontos szerepet játszanak többek között Dél-Koreának köszönhetően, amely 2019 és 2021 után harmadik alkalommal volt a legnagyobb befektető a beruházási volumen alapján. Az ágazatok közül a járműipar, az elektronika és az élelmiszeripar megőrizte domináns helyét. Mintegy 20 projekt és több ezer új munkahely jöhet létre ugyanakkor magas hozzáadott értékű szolgáltatóipari befektetések keretében, ami Magyarország azon erőfeszítését is jelzi, hogy a jövőben a tudásintenzív fejlesztések kerüljenek fókuszba.
 • A korrupt EU Tiranából nézve (is) nevetséges
  Teljesen nevetséges szituációt okozott a brüsszeli korrupciós botrány. A jó példaként tündökölni akaró EU-központ hemyzseg a megvesztegetett politikusoktól.
MTI Hírfelhasználó