Puccsot terveztek Németországban
A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.
2022. december 7. 09:13

Anton von Werner híres festménye Vilmos császárrá való kikiáltásáról – ujkor.hu

Államcsíny tervezésével gyanúsított szélsőjobboldaliakra csapott le a rendőrség szerdán Németországban.

A német biztonsági szervek történetének egyik legnagyobb szabású műveletében háromezer rendőr és terrorelhárító bevetésével tizenegy tartományban, egyszerre 130 helyszínen tartottak házkutatást kora reggel.
   
Az eljárás 52 ember ellen irányul, köztük a berlini tartományi bíróság egyik bírája, Birgit Malsack-Winkemann ellen, aki a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője volt az előző ciklusban. Őrizetbe 25 embert vettek, köztük a berlini AfD-s politikust, egy orosz állampolgárt és a csoport vezetőjeként számon tartott Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozót, a Reuss hercegi család tagját. Olaszországban és Ausztriában is elfogtak egy-egy gyanúsítottat.
   
A szövetségi legfőbb ügyészség szerint a birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot.
   
A szövetségi rendőrség és a tartományi rendőri szervek terrorelhárító alakulataitól azért mozgósítottak egységeket a házkutatások biztosításához, mert a gyanúsítottak jelentős része katona vagy katona volt a német hadseregben (Bundeswehr), illetve az egykori NDK néphadseregében (Nationale Volksarmee, NVA), és többen különleges erők kötelékében szolgálnak vagy szolgáltak.
   
A gyanú szerint a csoport 2021 novembere óta készítette elő az államcsínyt, amelyet erőszakkal akartak végrehajtani. A többi között azt tervezték, hogy a villamosenergia-ellátó hálózatra mért csapásokkal polgárháborús állapotokat idéznek elő, elfoglalják a berlini Reichstagot - a Bundestag székhelyét - és a szövetségi kormány leváltásával magukhoz ragadják a hatalmat. A csoport vezetői meg is alakítottak egy úgynevezett tanácsot, amely a kormány helyére lépett volna.
   
Ez a testület rendszeresen ülésezett Reuss herceg türingiai kastélyában, hogy megtervezzék a hatalomátvételt, és kidolgozzák az általuk elképzelt német állam szerkezetét. Tervük szerint az ország átszervezését egy átmeneti kormány irányította volna, amelynek a feladatai közé sorolták, hogy fogadtassa el a rendszerváltást a második világháborúban győztes szövetségesekkel.
   
Úgy vélték, hogy az egykori szövetségesek - az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és a Szovjetunió - közül egyedül a Szovjetunió utódállamaként felfogott Oroszországgal érdemes tárgyalni, és fel is vették a kapcsolatot az ország németországi képviselőivel.
   
Azonban az eddigi vizsgálatok alapján nincs jele annak, hogy az orosz kapcsolattartók "pozitívan reagáltak volna a megkeresésre" - idézték német hírportálok a legfőbb ügyészség szóvivőjét.
   
A szóvivő a többi között elmondta: a csoport számára világos volt, hogy az államcsínynek lehetnek halálos áldozatai, de úgy vélték, hogy ez a rendszerváltás elkerülhetetlen velejárója.
   
A Bundestag pártjai az AfD kivételével mind elítélték a feltételezett államellenes összeesküvést. A CDU berlini tartományi szervezetének vezetője, Kai Wegner azt is sürgette, hogy ismét vegyék napirendre az AfD állandó nemzetbiztonsági megfigyelésének ügyét.
   
Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter közölte, hogy a demokrácia iránti gyűlölet által összefogott "militáns" Reichsbürger szubkultúra továbbra is a hatóságok kemény fellépésére számíthat. A háromezer rendőr mozgósításával tartott országos razzia is azt mutatja, hogy "jogállamunk erős", és a legnagyobb határozottsággal védekezik "a demokrácia ellenségeivel" szemben.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Gyorsan le kell győzni a gender-ideológiát
  Orbán Viktor „éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos”, egyáltalán nem olyan, ahogy a nyugati média ábrázolja – írja az American Conservative című lapban Rod Dreher amerikai újságíró, a budapesti Danube Institute vendége, aki külföldi újságírók és kutatók kis csoportjának tagjaként csütörtökön részt vett egy beszélgetésen a magyar kormányfővel. Hozzáteszi: Orbán két órát töltött velük, és még a legkeményebb kérdésekre is tartalmasan válaszolt.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
MTI Hírfelhasználó