A baloldalon is sok lett
A jelek szerint a bukott miniszerelnök elszokott attól, hogy visszaszólnak neki, így legfrissebb bejegyzésében még durvábban nekiment a baloldali pártoknak.
2023. január 6. 10:20

Címkézett – MN/Havran Zoltán

Az önérzet minimális jeleit kezdik mutatni a baloldali pártok, amelyek most nem hagyták szó nélkül Gyurcsány Ferenc zavaros szabadversében megfogalmazott, fölényeskedő kioktatásait. A 2006-ban az ellene tüntetőkre lövető, 2009-ben megbukott egykori miniszterelnök mindeközben arról értekezett, hogy szerinte a Fidesz fasiszta bűnszövetkezet lett, és meg fog bukni.

Az együttműködés és a baloldali pártok közötti versengés mellett foglalt állást minapi Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc. A bukott miniszterelnök ugyanakkor a tőle megszokott zavaros szabadversében arra is utalt: nem mindenkivel érdemes összefogni, főleg nem az ellenzékben vezető szerepet betöltő DK-nak. „A verseny ugyanakkor nem politikai és karaktergyilkossági kísérlet, nem totális háború, az együttműködés pedig nem az elfogadhatatlan, esetleg a nem vagy alig létező egyenrangú elfogadása. Teljesítményversenyre van szükség” – fogalmazott.

– A szavakkal teljesen egyetértünk, várjuk, hogy a cselekedetekben is megmutatkozzék ez az együttműködés – reagált az ATV-nek Márki-Zay Péter, akit Gyurcsány már a választás estéjén első számú felelősként nevezett meg a történelmi vereségért. Igaz, Hódmezővásárhely polgármestere is odaszúrt a DK elnökének, mondván: „Egypárti árnyékkormányt alakítottak, hát az sem az együttműködés bizonyítéka.”

Bár az MSZP is üdvözölte Gyurcsány együttműködésre vonatkozó szavait, azt ugyanakkor másképpen látja, hogyan kellene versenyezniük egymással. „Az előválasztás a legjobb eszköz arra, hogy az ellenzéki együttműködésben eldőljön, mi az elfogadhatatlan vagy az egyáltalán nem létező” – fogalmazott Komjáthi Imre. A párt társelnöke szóvá tette azt is, hogy az MSZP és a DK között különbség van például a minimálbér adómentességének kérdésében, illetve a határon túli magyarokhoz való viszonyban is. „Ezekről legyen köztünk tartalmi vita, és az része lesz a teljesítményversenynek is” – tette hozzá.

– Az LMP jövőképe és értékei egyértelműek, más ellenzéki szereplőkről viszont nem mindig tudni, mit is kínálnak a választóknak. Így pedig lehetetlen kormányt váltani – reagált Ungár Péter, a párt társelnöke.

A Jobbik pedig azt közölte: nem érzik magukat megszólítva a DK elnöke részéről, akinek az ellenzékhez intézett sorait nem tartják a baloldali politikán kívül értelmezhetőnek. A párt elnöke, Gyöngyösi Márton hangoztatta: a Jobbik mindig is egy kétlistás összefogást szeretett volna. A Momentum a reagálásában úgy fogalmazott, hogy az ő feladatuk nem a Gyurcsány Ferenc szabadverseire való reagálás, hanem hogy az emberek valódi problémáival foglalkozzanak.

A jelek szerint a bukott miniszerelnök elszokott attól, hogy visszaszólnak neki, így legfrissebb bejegyzésében még durvábban nekiment a baloldali pártoknak. Szerinte „esetükben is lehet az a helyzet, amikor látszólag még vannak, de valójában már nincsenek. A vegetálás ugyanis nem egyenlő az élettel. A valóban működő ellenzéki párt kormányzóképes, szervezett, alternatív politikai erő. Akik ezen képességeket nem birtokolják, azok, még ha láthatóak is, már tönkrementek” – írta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte ugyanakkor az immár negyedik alkalommal is kétharmados felhatalmazással kormányzó Fidesz is tönkrement, mert – mint fogalmazott – „már semmit nem jelent nekik Kölcsey parancsa: »a haza minden előtt«”. A párt fasiszta bűnszövetkezet lett – jelentette ki a DK elnöke, majd a tőle megszokott szemforgató pátosszal annak bukását jósolta.

„Nem lehet túljárni a történelem eszén. A Fidesz ezzel próbálkozik. Rajta fog veszni. Mert a történelmi élet sikerességének záloga nem a fizikai nagyság, hanem a szellem, az erkölcs nagyszerűsége. Akiből ez hiányzik, az bukni fog. A Fidesz bukni fog” – fogalmazott a 2006-ban az ellene tüntető emberek tömegébe lövető Gyurcsány Ferenc, akit 2009-es bukása óta a magyar választók még csak a hatalom közelébe sem engedtek vissza.

magyarnemzet.hu
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó