A futball meggyilkolására készül a FIFA
A létszámemelés nem jelenti azt, hogy például a magyar válogatottnak sokkal több esélye van kijutni a tornára, ugyanis Európából csupán hárommal több nemzeti együttes lehet ott a világbajnokságon, míg az óceániai térségből egy csapat garantált helyet kap, valamint a dél-amerikai és az afrikai csapatok száma is jelentősen megemelkedik.
2023. január 6. 19:58

Infantino – football365.com

A katari labdarúgó-világbajnokság elképesztő kereskedelmi sikere láttán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino forradalmi újításokat akar bevezetni a futballvilágban. Az már korábban eldőlt, hogy a 2026-os vb 32 helyett 48 csapatos lesz, de ez még csak a jéghegy csúcsa. A FIFA a klubvilágbajnokságot drasztikusan megemelt létszámmal, az eddigi 7 helyett 32 csapattal tervezi a jövőben, és a foci-vb-t négy helyett háromévente akarja megrendezni. Az eleve sűrű versenynaptár miatt túlhajszolt futballklubok kizsigerelt játékosai és az edzők őrjöngenek a tervezett változtatások miatt, de a FIFA hajthatatlannak tűnik.

Vajon hová vezetnek Infantinóék újabb és újabb őrült ötletei?

Az argentin válogatott győzelmével záruló 2022-es labdarúgó-vb elképesztő rekordokat döntött. Nemzetközi szinten a katari tornáról 236 televíziós csatorna közvetített és a nézettség több országban is felülmúlta a korábbi csúcsot. A tizenegyesekkel véget érő, elképesztő fordulatokat hozó argentin-francia döntőt az Egyesüt Államokban 26 millióan nézték meg, és Franciaországban is 24 millióan követték figyelemmel a finálét, majdnem ötmillióval többen, mint négy évvel korábban a Horvátország ellenit. A közösségi médiában is tarolt a világbajnokság, Lionel Messi vb-győzelemről közzétett Instagram-posztja brutális rekordot döntött, ahogyan az is, hogy a döntő folyamán Kylian Mbappé második gólja után másodpercenként 24 400 bejegyzés született a Twitteren a franciák egyenlítéséről.

A FIFA elnöke, Gianni Infantino nem győzte dicsérni a télen megrendezett tornát, és már a csoportkör után áradozott a látottakról.

Az összes meccset láttam, nagyon leegyszerűsítve és nagyon világosan fogalmazva ez volt a valaha rendezett legjobb csoportkör a vb-k történetében" -
mondta a svájci-olasz sportvezető. Infantinóhoz hasonlóan minden idők legjobb labdarúgó-világbajnokságának nevezte a katari tornát Hasszan al-Tavadi, a szervezőbizottság főtitkára is.

Hassan Al Thawadi:2022 World Cup in Qatar will smash prejudices and foster unity | Goal.com English Oman

Hasszan al-Tavadi – goal.com

Tanultunk Oroszországtól, Dél-Afrikától, Brazíliától és Németországtól. Ez volt a futballtörténelem legjobbja" - mondta az argentin-francia döntő után al-Tavadi.

Természetesen kiváló mérkőzéseket - köztük egy szenzációs döntőt - láthattunk a futballtörténelem első téli világbajnokságán, de óriási túlzás lenne azt állítani, hogy valóban ez volt minden idők legjobb vb-je. A FIFA által agyondicsért csoportmeccsekkel kapcsolatban beszédes adat, hogy a 48 mérkőzés felének, azaz 24 találkozónak az első félidejében nem esett egyetlen gól sem.

A bíráskodás az egyik, ha nem a legrosszabb volt, amit vb-n láthattunk eddig: a videóbíró szinte többet ártott a játéknak, mint segített, és rengeteg játékvezető nyújtott pocsék teljesítményt, befolyásolt sorsdöntő meccseket súlyos hibákkal.

Infantinót mindez persze egyáltalán nem érdekli.

A helyszínnek és az időpontnak szóló önigazolásnak lehet tekinteni a szavait, bár akkor még nem is ő, hanem Joseph Blatter volt a szövetség elnöke, amikor Katarnak ítélték a vb-rendezést.

Sepp Blatter was FIFA president in 2010 when the World Cup was awarded to Qatar

Blatter 2010-ben – skysports.com

Ha a FIFA-n múlik, könnyen lehet, hogy nem a 2022-es volt az első és utolsó téli világbajnokság, arról is lehetett már hallani, hogy 2030-ban egy görög-egyiptomi-szaúdi rendezésre kerülhet sor, szintén téli időpontban, a nemzetközi klubszezon kellős közepén. Bár ne is szaladjunk még ennyire előre, hiszen már a 2026-os világbajnokság is rengeteg furcsa újítást hoz, igaz, egyelőre rengeteg bizonytalanság övezi a négy év múlva esedékes tornát.

Az biztos, hogy a korábbi 32 helyett 48 csapatos lesz a következő vb, amely nem csak ebben lesz egyedülálló, hanem abban is, hogy három ország, az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közösen rendezik meg.

A létszámemelés azonban nem jelenti azt, hogy például a magyar válogatottnak sokkal több esélye van kijutni a tornára, ugyanis Európából csupán hárommal több nemzeti együttes lehet ott a világbajnokságon, míg az óceániai térségből egy csapat garantált helyet kap, valamint a dél-amerikai és az afrikai csapatok száma is jelentősen megemelkedik. A tavalyi vb csoportköre is számos unalomba fulladó, gyenge színvonalú, vagy éppen az erőviszonyok közötti különbségek miatt teljesen egyoldalú meccset hozott, ezért a létszámemelés miatt mindez még többször előfordulhat a következő tornán. A katari vb csoportkörének harmadik fordulójában a már biztos továbbjutó Franciaország és Brazília is tartalékos csapattal állt ki az utolsó meccsén, előbbi Tunéziának, utóbbi Kamerunnak "dobta oda" a győzelmet, tehát négy év múlva az ilyen jellegű, teljesen izgalommentes mérkőzésekből is valószínűleg többet láthatunk majd.

Természetesen a FIFA-t ez sem fogja érdekelni, hiszen a több mérkőzés még több bevételt hoz, valamint újabb nézettségi rekordok dőlhetnek meg,
amivel aztán büszkén lehet dicsekedni. 48 csapat helyett akár vissza lehetne térni a 24 csapatos elgondoláshoz, ami lényegesen izgalmasabb mérkőzéséket vetítene elő már a csoportkörben is, de persze ez a mai profitorientált világban már egy teljesen ördögtől való gondolat.

A 48 csapatos rendezés miatt a 2026-os világbajnokság lebonyolítása változni fog, de még kérdéses, melyik megoldást választja a FIFA.

Tizenhattal több indulóval más felépítésre van szükség, jelenleg a legesélyesebbnek a tizenhat háromcsapatos blokk tűnik, csoportonként két-két továbbjutóval, amelyet az egyenes kieséses szakasz követ. Ez még nem végleges, ehelyett akár négy tizenkettes vagy két külön huszonnégyes blokkot is készíthetnek, és annak az ötlete is felmerült, hogy a csoportkörben tizenegyesekkel dőljenek el a döntetlennel záruló meccsek.

A FIFA indokolatlan létszámemelése egyébként nem csak a következő világbajnokságot érinti, a klub-vb-t is alaposan át akarják alakítani Infantinóék. Az idén február 1. és 11. között Marokkóban sorra kerülő torna még a megszokott formátumban zajlik, hét csapat részvételével. A BL-győztes (Real Madrid) mellett a másik öt konföderáció Bajnokok Ligájával azonos nemzetközi kupasorozatának nyertese, valamint a házigazda város egy együttese lesz ott.

Infantino viszont hajmeresztő ötlettel állt elő decemberben: 2025-től az a cél, hogy a klub-vb a válogatottak világbajnokságához hasonlóan egy hónapos legyen, ráadásul az eddigi 7 helyett 32 csapat vegyen részt rajta.

Korábban is változtatni akartak már a sorozaton, eredetileg az volt a terv, hogy 2021 nyarán 24 csapatos klub-vb-t rendeznek Kínában, ez azonban a koronavírus-járvány miatt az arra az évre halasztott 2020-as Európa-bajnokság és Copa America miatt nem valósulhatott meg.

Soccer-Players should be freed from Copa America obligations - league body | Sports-Games

devdiscourse

Egy 32 csapatos, egy hónapos torna teljesen felborítaná az eleve túlterhelt klubszezont, a klub-vb-n résztvevő európai sztárcsapatoknak (vélhetően nem csak a BL-címvédő szerepelne rajta, bár még semmi konkrétum nincs a részletekről) elképesztően sok mérkőzést kellene lejátszaniuk így a teljes idényben. A nemzeti bajnokságok vezetőivel erről még nem egyeztetett a FIFA, de óriási ellenállásra számíthat a radikális újítási szándéka kapcsán.

A Premier League elkötelezett amellett, hogy megakadályozzon minden olyan radikális változást a naptárban, amely hátrányosan érintené a játékosok jólétét,
és veszélyeztetné a hazai futball versenyképességét, naptárát, struktúráit és hagyományait" - mondta a Premier League vezérigazgatója, Richard Masters.

Premier League Chief Executive Richard Masters

Richard Masters – theathletic.com

Visszatérve a labdarúgó-világbajnokságokra, Infantinóék szerint ennek rendszerességét is jelentősen át kellene alakítani és nem négyévente kellene vb-t rendezni, hanem sűrűbben. 2021-ben felmerült már annak az ötlete, hogy kétévente legyen foci-vb, de a játékosok és a vezetőedzők szinte egyhangúlag visszautasították ezt a javaslatot.

Infantino decemberben azt nyilatkozta, hogy akkor ne kettő, hanem háromévente rendezzenek világbajnokságot, arra hivatkozva, hogy a katari vb sikeressége miatt muszáj forradalmasítani a labdarúgást. A FIFA meg van győződve arról, hogy az európai tél kellős közepén megrendezett vb elképesztően jó döntésnek bizonyult, ami azt mutatja, hogy a sportág tovább fejlődhet és globalizálódhat.

A szövetség hosszú távú célja egy radikálisan új versenyciklus létrehozása, amelyben a világbajnokságot háromévente rendezik meg, a többi évben pedig klubvilágbajnokságot és kontinensviadalokat, például Európa-bajnokságot tartanak.

Korábban a kétévenkénti vb rendezésének ötlete is nagy ellenállásba ütközött, ezért a háromévenkénti rendezéstől is minden bizonnyal elhatárolódnak majd a futballisták és a klubok. Maga Infantino önmagának ellentmondva beszélt az első lehetőségről, eleinte gyávának nevezte azokat, akik féltek a változástól, később pedig gyakorlatilag letagadta saját ötletét.

Hadd legyek teljesen világos: a FIFA sosem kezdeményezte a kétévenkénti vb-rendezést. A megvalósíthatóságot vizsgáltuk, és nem kezdeményeztük a változtatást.

Végül arra jutottunk, hogy a terv megvalósítható, aminek majd lesznek bizonyos következményei" - nyilatkozta áprilisban az 52 éves sportvezető.

"Nincs ínyemre az ötlet. Eddig négyévente zajlottak a vb-k, ami nagyon jó volt. Megszoktuk" - mondta Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya.

Didier Deschamps - Hírek & statisztikák - Labdarúgás - Eurosport

Didier Deschamps – eurosport

Kétévente játszani világbajnokságot? Nos, ha már itt tartunk, legyen egy vb minden évben" - jegyezte meg cinikusan Carlo Ancelotti. "Nincs még egy ilyen sportág, amely ilyen kegyetlen versenynaptárral rendelkezik. Mindannyian tudjuk, miért történik ez."

Carlo Ancelotti elárulta, miért követi a magyar válogatottat | Goal.com Magyarország

Carlo Ancelotti – goal.com

Bármit is mondanak arról, hogy lehetőségeket kell adni a különböző országoknak, végül minden a pénzről szól. Ez a mozgatórugó" - hangzott a Liverpool edzőjének, Jürgen Kloppnak a véleménye a FIFA őrült ötletéről.

Jürgen Klopp – liverpool.com

A nemzetközi szakszervezet, a FIFPro februárban több mint ezer futballistát kérdezett meg hat kontinens mintegy 70 országából, és 75 százalékuk elutasította a kétévenkéti vb-rendezés javaslatát, és valószínűleg a háromévenkénti verzió is hasonló fogadtatásban részesül majd.

A FIFA, az Európai Szuperliga ötletét - ami egy húszcsapatosra tervezett elitbajnokság lenne a legnagyobb európai topklubok részvételével -, az UEFA-val egytemben azonnal elutasította és fegyelmi eljárást is indított a Real Madrid, Barcelona, Juventus trió ellen, viszont a saját eszement elképzeléseit mindenáron véghez akarja vinni. Sokan a 48 csapatos vb-re is legyintettek régebben, mégis biztossá vált, hogy 2026-ban három ország közösen egy ilyen tornát fog megrendezni. Amíg egy olyan ember vezeti a szervezetet, aki Pelé temetésén vidáman szelfizik és elképesztő nyilatkozatokkal sokkol, addig újabb és újabb hajmeresztő ötletekre lehet számítani a FIFA-tól, amelyek teljesen tönkre tehetik a futballt. 

Klár Bence

origo.hu
Címkék:
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó