Gyorskorcsolya Eb - Ezüstérmes a magyar női váltó
Gdanskban nagy sikert értek el a magyar női gyorskorcsolyázók. Ezüst- és bronzérmet nyertek.
Utoljára frissítve: 2023. január 15. 19:32
2023. január 15. 17:58

Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka (középen, b-j), a második helyezett magyar csapat tagjai a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női váltó versenyének döntőjében a lengyelországi Gdanskban, a Hala Olivia sportcsarnokban 2023. január 15-én. MTI/Illyés Tibor

 A magyar női váltó ezüstérmet nyert a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra összeállítású négyes a 3000 méteres távon végig a második helyen haladt a favorit és végül győztes hollandok mögött. A harmadik és negyedik helyen időről időre voltak változások az olasz és a lengyel csapat között, de az nem változott, hogy az első helyen a hollandok diktáltak öldöklő tempót, rájuk pedig szorosan tapadt a magyar csapat, amely így második lett.
   
A magyar női staféta 2019 óta először végzett dobogós helyen, akkor harmadik lett. A mostani négyesből Sziliczei-Német Rebeka pályafutása során először nyert érmet kontinensviadalon.
   
"Ma reggel olvastam Benedek Tibor idézetét, hogy azzal emelkedett ki a többiek közül, hogy mindig ő akarta jobban a győzelmet. Ma biztosan én akartam a legjobban. Minden egyes váltásnál csak erre gondoltam, Négy éve vártam erre a pillanatra" - mondta az MTI-nek könnyeivel küzdve Sziliczei-Német, aki hozzátette, még bírta volna akkor is, ha tovább tart a verseny.
   
A vegyesváltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófia azért elismerte, nagyon elfáradt a végére, egy ízben kicsit le is maradt az olimpiai bajnok Xandra Velzeboerről.
   
"Nekem volt is egy előzési lehetőségem, de annyira rázósnak ítéltem meg, hogy végül nem vállaltam be" - mesélte Bácskai, aki a négy évvel ezelőtti, legutóbb Eb-érmes női stafétának is tagja volt Jászapátival együtt.
   
A magyar küldöttség ezzel egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárt a lengyelországi városban, mivel Jászapáti 1000 méteren harmadik lett.

    Az 5000 méteres férfi váltóversenyt a papírformának megfelelően a holland kvartett nyerte.

    Eredmények:

    3000 méteres női váltó:
    -----------------------
1. Hollandia (Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer) 4:13.118 perc
2. MAGYARORSZÁG (Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Petra) 4:13.355
3. Olaszország (Elisa Confortola, Gloria Ioriatti, Arianna Sighel, Arianna Valcepina) 4:13.407

    5000 méteres férfi váltó:
    -------------------------
1. Hollandia (Itzhak de Laat, Friso Emons, Jens van 'T Wout, Melle van 'T Wout) 7:19.783 perc
2. Olaszország (Mattia Antonioli, Tommaso Dotti, Thomas Nadalini, Pietro Sighel)
3. Lengyelország (Pawel Adamski, Lukasz Kuczynski, Michal Niewinski, Diane Sellier)
...6. Magyarország
 

 

Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka (középen, b-j), a második helyezett magyar csapat tagjai a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női váltó versenyének döntőjében a lengyelországi Gdanskban, a Hala Olivia sportcsarnokban 2023. január 15-én. MTI/Illyés Tibor

 

A bronzérmes Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a lengyelországi Gdanskban, a Hala Olivia sportcsarnokban.

Jászapáti Petra bronzérmet nyert 1000 méteren vasárnap a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon.

A 24 éves szegedi versenyző eleinte hátul helyezkedett az ötfős fináléban, de a szám vb-bronzérmese, a holland Xandra Velzeboer összeakadt a német Anna Seidellel, s utóbbi húzta a rövidebbet, mert elesett. A hajrában a papírformának megfelelően a női mezőnyben egyeduralkodónak számító, 500 és 1500 méteren is győztes Suzanne Schulting vezetett honfitársa előtt, de nyomukban volt Hanne Desmet és Jászapáti is. A belga versenyző az utolsó körben a hosszanti egyenesben belülről kigyorsított, és bravúrosan a két holland elé fűzte be magát az utolsó kanyarban, a parádés előzése pedig aranyat ért számára. Schulting 2019 óta először kapott ki egyéni számban az Eb-ken.
   
A magyar versenyző remekül gyorsított ki az utolsó kanyarból, így célfotó döntött volna közte és Velzeboer között, csakhogy erre nem volt szükség, mert a zsűri a holland váltóval olimpiai bajnok sportolót kizárta a Seidellel történt összeakadása miatt. A vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra a női stafétával nyert két-két ezüst- és bronzérem után először állhatott dobogóra egyéni számban kontinensviadalon.
   
A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig ezt megelőzően öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.
   
A kisdöntőben a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző Somodi Maja volt érdekelt, aki féltávnál egy ritmusváltással az egész mezőnyt körbekorcsolyázva élre állt iramot diktálni. A hajrában holland és az olasz riválisa megelőzte, így harmadik lett a 18 esztendős magyar tehetség, ami összesítésben nyolcadik helyet ért a számára. A negyeddöntőben kiesett Kónya Zsófia 15. lett.
   
A férfiaknál Hanne Desmet testvére, Stijn Desmet diadalmaskodott. A kisdöntőben Tiborcz Dániel eleinte vezetett is, majd apránként visszacsúszott, s végül egyetlen riválisát megelőzve, negyedikként ért célba, amivel összesítésben nyolcadik lett. A negyeddöntőben búcsúzott Nógrádi Bence a 13., Varnyú Alex pedig a 14. helyen zárt.

    Eredmények:

    női 1000 m:

1. Hanne Desmet (belga) 1:32.443 perc
2. Suzanne Schulting (holland) 1:32.514
3. JÁSZAPÁTI PETRA 1:32.640
...8. Somodi Maja
...15. Kónya Zsófia
    férfi 1000 m:
1. Stijn Desmet (belga) 1:27.652 perc
2. Jens van 'T Wout (holland) 1:27.785
3. Akar Furkan (török) 1:34.780
...8. Tiborcz Dániel
...13. Nógrádi Bence
14. Varnyú Alex
 

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • Dokumentumfilm Batthyány-Strattmann László életéről
  Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy "ezekben a nehéz időkben" külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.
 • Hazánk első szuperszonikus kutatórakétája
  Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
 • Nekünk Magyarország biztonsága az első
  Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
MTI Hírfelhasználó