Új fejezet az ügynökválságban - irateltüntetési vádak: gondola kommentár
2002. augusztus 30. 17:16
A volt és jelenlegi kormánytagok múltját vizsgáló parlamenti bizottság rendelkezésére álló dokumentumok közül hiányzik egy szabad demokrata volt kormánytagra vonatkozó iratcsomag - közölte Demeter Ervin, az Orbán-kormány polgári titkosszolgálatokat felügyelő minisztere. Demeter Ervin fideszes képviselő az SZDSZ pártelnökének azon nyilatkozatára reagált, amely szerint nem tűntek el iratok a Belügyminisztériumból (BM) 1995-ben, sőt az egész 1994-1998-as ciklusban sem.

A volt titokminiszter, aki a parlamenti vizsgálóbizottság alelnöke, ezzel szemben azt mondta: a testület rendelkezésére álló dokumentumokból kiderül, hogy a Horn-kormány idején, 1995-ben iratokat vettek ki a BM irattárából. Ez azt jelenti: a dokumentumok nem állnak teljes körűen a parlamenti bizottság rendelkezésére annak ellenére, hogy a különböző szervezetek közlése szerint mindent átadtak. Arról, hogy a hiányzó iratanyag mekkora és mit tartalmazhat, Demeter nem rendelkezik információval. Egyébként kérdésre válaszolva elmondta, hogy tudja, melyik politikusról van szó, de a nevet a jelenlegi törvényi szabályozás alapján nem teheti közzé. A fideszes képviselő közölte azt is, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságához fordul az eltűnt iratok ügyében.

***

Az ügynökválság számos összetevőjét tekintve tudható, hogy a Medgyessy-ügy csak a kiváltó vagy indító epizód volt. Számos új körülmény merült fel, amelyekről gyakorlatilag senki nem tudott a vizsgálatot folytatók közül sem. Ilyen fejlemény a nyilvántartások megduplázódása, ami méginkább bizonyossá tette az archivumok manipuláltságát.

Az ügynökválság következő epizódja a média érintettségének vizsgálatával válik még idegesítőbbé, majd a parlamenti ülésszak elején az ügynöktörvény (vagy átvilágítási tv) vitájával kulminál. Az idegesség attól fokozódik, hogy az érintettségi kör szélesedik, legfőképpen pedig, hogy a megbízók, a politikai vezetők is a képbe kerülnek. Ezért olyan fontos az archivumok és iratok sértetlenségének a kérdése.

(gondola, MTI nyomán)

Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó