Tömeges ételmérgezések Magyarországon
Pécsett, szerdáról csütörtökre virradó éjjel, ételmérgezés gyanújával mintegy ötven középiskolás diákot szállítottak kórházba a Ghandi Gimnázium kollégiumából.
2002. november 7. 17:19

Tömeges ételmérgezéses esetek Magyarországon 2001-2002-ben:
2001. május 16-17. - Összesen 622 gyermek és 26 felnőtt lett rosszul Budapesten a Junior Vendéglátó Rt. XVI. kerületi báziskonyháján készített ételtől, közülük 18-an kerültek kórházba. A konyha Csömörre és Maglódra is szállított ételt, ahol szintén voltak hasonló megbetegedések: Csömörön 133 óvodás és általános iskolás, valamint 15 felnőtt, Maglódon 86 óvodás, 10 általános iskolás és 4 felnőtt lett rosszul. Két csömöri óvodást rövid ideig kórházban ápoltak. Az ÁNTSZ jelentése szerint valószínűleg calici vírus okozta a megbetegedéseket.

2001. június 8. - Mátraházi osztálykirándulásukról ételmérgezés gyanújával a budapesti Szent László kórházba szállítottak 12 budapesti, XVI. kerületi általános iskolai tanulót, akiknek többségét aznap hazaengedték.

2001. június 8. - Szekszárdon, a Tolna megyei Önkormányzat kórházának óvodájában az ebéd után 65 gyermek és 19 felnőtt lett rosszul. Az ugyanezt az ételt felhasználó kórházi osztályokon 59 gyermek és 27 felnőtt betegedett meg. A laboratóriumi vizsgálat szerint salmonella enteritidis baktérium okozta a fertőzést.

2001. július 4-5. - A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mogyoróskán üdülő 48 törökszentmiklósi diák és négy pedagógus közül 15 tanulót és egy felnőttet kellett kórházba szállítani ételmérgezés gyanújával.

2001. július 7-16. - Nyolcvan Békés megyei (főként mezőhegyesi és tótkomlósi), valamint Csongrád megyei lakos szenvedett ételmérgezést a Komlós Hús Kkt. által készített disznósajttól. Közülük többeket kórházban kezeltek. A vizsgálatok kimutatták, hogy szalmonella okozta a fertőzést. A cég vezetőjét az ÁNTSZ feljelentette.

2001. augusztus 10. - A Nógrádszakál melletti ráróspusztai cserkésztáborból 42 gyereket és 6 felnőttet szállítottak hányásos, hasmenéses tünetekkel a balassagyarmati kórházba. Az ételminták vizsgálata alapján a tisztiorvosi szolgálat megállapította, hogy nem szalmonella okozta a rosszullétet.

2001. szeptember 20. - Ételmérgezés gyanújával kórházba szállítottak húsz tűzoltót, az Országos Katasztrófavédelmi Központ tanfolyamának hallgatóit, akik a központ kollégiumában elfogyasztott vacsorát után lettek rosszul.

2001. október 9-11. - Székesfehérvárott ételmérgezéssel 71 gyermeket szállítottak kórházba, akik a Széna téri iskolában étkeztek, illetve onnan vitték haza az ételt. A fertőzést -, amelyet a közegészségügyi előírások megszegése idézett elő - szalmonella okozta.

2001. november 21. - Szombathelyen több mint ötven kórházi alkalmazott betegedett meg a Vas Megyei Markusovszky Kórházban, feltehetően az előző napi ebédtől. A vizsgálati eredmények szerint a környezetben, főleg az élelmiszer alapanyagokban megtalálható, spórával szaporodó baktérium okozta a mérgezést.

2001. december 21. - Szolnokon 167 diák és négy pedagógus betegedett meg a Kodály Zoltán Általános Iskolából. A hányással, hasmenéssel járó betegség miatt tizenkét gyereket kórházba szállítottak. Az ÁNTSZ megállapította, hogy a tömeges megbetegedést az iskola melegítő konyháján kimutatott vírus - latin nevén Bacillus cerues - toxinja okozta.

2002. január 24. - Tömeges megbetegedés történt Nemesvámoson az egyik általános iskola és óvoda, valamint Veszprémben a dózsavárosi általános iskola diákjai és tanárai körében. Összesen 134-en fordultak orvoshoz, de az esetek többségében enyhe lefolyású rosszullétről volt szó. A három gyermekintézmény ugyanattól a veszprémi konyhától kapta az ételt, s a fertőzéshez föltehetően konyhatechnikai okok vezettek. A konyha működtetését a tisztiorvosi szolgálat felfüggesztette.

2002. május 3. - A Pécsi Zeneiskola ünnepségén elfogyasztott kaszinótojás tömeges ételmérgezést okozott: huszonhatan kórházba kerültek a szalmonella enteritidisszel fertőzött étel miatt.

2002. szeptember 9. - A sevillai evezős világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjainak többsége szalmonella-fertőzést kapott a dunavarsányi edzőtáborban. Emiatt az eredetileg 14 fősre tervezett csapatból csak öten utazhattak a világversenyre. A megbetegedések kórokozóját a madártejben és a vacsorára szintén felszolgált sós burgonyában is kimutatták.

(MTI nyomán)

Címkék:
  • Sikeresen tért vissza a fővárosba a körverseny
    Az ausztrál Damien Howson vasárnap megtartotta a sárga trikót a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny záró etapján, a 92 kilométeres budapesti körözés végén Edward Theuns bizonyult a leggyorsabbnak.
  • Lemeszelt vagonok
    A rendőrség 1951. május 21-én, hetven évvel ezelőtt kézbesítette Budapesten az első deportálási határozatokat. Miért kell erről ma írni? Mert a múltat csak úgy lehet lezárni, ha az elkövetett tettekről, tettesekről, bűnökről tudunk, tisztázzuk azokat, hatásukat megpróbáljuk feldolgozni, mert különben kísértetként bukkannak fel, és később is rombolják a társadalom erkölcsét.
  • Galgóczi: a 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált az oltásra
    A 16-18 évesek több mint 50 százaléka regisztrált a koronavírus-elleni vakcinára, az oltások beadása jelenleg is tart - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
MTI Hírfelhasználó