Európa-érmes lett a Hitel
Az idén folyóirat kapta a polgári újságíródíjat: a Hitel főszerkesztője vette át az Európa-érmet Budapesten, november 30-án.
2002. december 1. 14:53
Kapcsolódó cikkeink
> Európa-érmet kap a Hitel
A bronz medált Csoóri Sándornak a fideszes médiapolitikus, Sasvári Szilárd nyújtotta át a Médiaműhely című rendezvényen.

A sorrendben immár ötödik polgári médiafórum – melyet a Szabadelvű Médiaműhely (SZEMM) rendez hagyományosan – A konzervatív sajtó esélye címet viselte. Molnár Tamás Amerikában élő 81 éves professzor tartotta a vitaindító előadást, s ebben elmondta: a sok aggasztó jel ellenére igenis van jövője a konzervatív sajtónak. Mint fejtegette: nem kell versenyezni a baloldali médiumok által erőltetett hírversenyt, a baloldali újságokban ugyanis való hír nem jelenik meg.

Nincs könnyű helyzetben a gazdaságilag megalapozottabb baloldali sajtó sem – mondta a konferencián Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Mint elmondta: a „gagyi” televíziókban zajló „Big Brother” című leselkedő műsor mind a bal-, mind a jobboldali sajtót aggodalommal tölti el.

Toót H. Zsolt, a Heti Válasz című polgári lap felelős szerkesztője arra mutatott rá, hogy a jobboldali sajtón belül is kialakultak a látható különbségek. Immár nem feltétlenül szövetségesek a jobboldali lapok, a partneri kapcsolatot azonban fönn kell tartani.

Eme előadás után nyújtották át az Európa-érmet. A 14 éves múltra Visszatekintő Hitel című folyóiratról a SZEMM etikai bizottságának elnöke, Molnár Pál mondott laudációt. Az újságíró felidézte, hogy a pártállami években még együtt írt a folyóiratba Konrád György és Csurka István, Esterházy Péter és Döbrentei Kornél.

Az érmet átvevő Csoóri Sándor főszerkesztő előadta, hogy a magyar irodalom nem nélkülözhető a magyar politika számára. Igazi információk ugyanis az irodalomban rejlenek. Romlásnak indult hajdan erős magyar – idézte Berzsenyit.
Egy találkozó alkalmával Teller Ede professzor közölte Csoórival, hogy tudományos munkásságában nagy segítségére volt Ady költészete. A nagy magyar poéta szimbolizmusa sugallta ugyanis neki, hogy nemcsak maghasadással, hanem fúzióval is lehet energiát fölszabadítani.

A konferencia második részében Sasvári Szilárd médiapolitikus azt elemezte, hogy a polgári sajtó nemcsak nem örökölt semmit a pártállamtól, hanem jelenleg is hirdetési blokádot szenved el.

Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap című liberális napilap főszerkesztője többek közt arra mutatott rá, hogy a szélsőséges hangvétel valóban taszítja a hirdetőket, ám például a Heti Válasz című polgári lapnak jó esélye van arra, hogy hirdetőket szerezzen.

Sipos Zoltán, a jobboldali Pannon Rádió főmunkatársa azt fájlalta, hogy két polgári kormány összesen nyolc év alatt nem tudott sajtóbirodalmat kiépíteni.
Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő a baloldali sajtó manipulációit bírálta. Kovács Tibor üzletember arra mutatott rá, hogy a baloldali sajtó sokkal élelmesebb és rámenősebb, mint a polgári.

Malgot István, a Szövetség című hetilap főszerkesztője konkrét példákkal mutatott rá, hogy egyes baloldali újságokban az első szótól az utolsóig valótlanságot tartalmazó cikkek jelennek meg.

Magát a konferenciát jellemezte, hogy csupán a két állami televízió tudósított róla, s nem képviseltette magát jegyzetelő újságírókkal sem a bal, sem a jobboldali napi sajtó.

(gondola)

Címkék:
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó