Európa-érmes lett a Hitel
Az idén folyóirat kapta a polgári újságíródíjat: a Hitel főszerkesztője vette át az Európa-érmet Budapesten, november 30-án.
2002. december 1. 14:53
Kapcsolódó cikkeink
> Európa-érmet kap a Hitel
A bronz medált Csoóri Sándornak a fideszes médiapolitikus, Sasvári Szilárd nyújtotta át a Médiaműhely című rendezvényen.

A sorrendben immár ötödik polgári médiafórum – melyet a Szabadelvű Médiaműhely (SZEMM) rendez hagyományosan – A konzervatív sajtó esélye címet viselte. Molnár Tamás Amerikában élő 81 éves professzor tartotta a vitaindító előadást, s ebben elmondta: a sok aggasztó jel ellenére igenis van jövője a konzervatív sajtónak. Mint fejtegette: nem kell versenyezni a baloldali médiumok által erőltetett hírversenyt, a baloldali újságokban ugyanis való hír nem jelenik meg.

Nincs könnyű helyzetben a gazdaságilag megalapozottabb baloldali sajtó sem – mondta a konferencián Tamás Ervin, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese. Mint elmondta: a „gagyi” televíziókban zajló „Big Brother” című leselkedő műsor mind a bal-, mind a jobboldali sajtót aggodalommal tölti el.

Toót H. Zsolt, a Heti Válasz című polgári lap felelős szerkesztője arra mutatott rá, hogy a jobboldali sajtón belül is kialakultak a látható különbségek. Immár nem feltétlenül szövetségesek a jobboldali lapok, a partneri kapcsolatot azonban fönn kell tartani.

Eme előadás után nyújtották át az Európa-érmet. A 14 éves múltra Visszatekintő Hitel című folyóiratról a SZEMM etikai bizottságának elnöke, Molnár Pál mondott laudációt. Az újságíró felidézte, hogy a pártállami években még együtt írt a folyóiratba Konrád György és Csurka István, Esterházy Péter és Döbrentei Kornél.

Az érmet átvevő Csoóri Sándor főszerkesztő előadta, hogy a magyar irodalom nem nélkülözhető a magyar politika számára. Igazi információk ugyanis az irodalomban rejlenek. Romlásnak indult hajdan erős magyar – idézte Berzsenyit.
Egy találkozó alkalmával Teller Ede professzor közölte Csoórival, hogy tudományos munkásságában nagy segítségére volt Ady költészete. A nagy magyar poéta szimbolizmusa sugallta ugyanis neki, hogy nemcsak maghasadással, hanem fúzióval is lehet energiát fölszabadítani.

A konferencia második részében Sasvári Szilárd médiapolitikus azt elemezte, hogy a polgári sajtó nemcsak nem örökölt semmit a pártállamtól, hanem jelenleg is hirdetési blokádot szenved el.

Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap című liberális napilap főszerkesztője többek közt arra mutatott rá, hogy a szélsőséges hangvétel valóban taszítja a hirdetőket, ám például a Heti Válasz című polgári lapnak jó esélye van arra, hogy hirdetőket szerezzen.

Sipos Zoltán, a jobboldali Pannon Rádió főmunkatársa azt fájlalta, hogy két polgári kormány összesen nyolc év alatt nem tudott sajtóbirodalmat kiépíteni.
Szalai Annamária fideszes országgyűlési képviselő a baloldali sajtó manipulációit bírálta. Kovács Tibor üzletember arra mutatott rá, hogy a baloldali sajtó sokkal élelmesebb és rámenősebb, mint a polgári.

Malgot István, a Szövetség című hetilap főszerkesztője konkrét példákkal mutatott rá, hogy egyes baloldali újságokban az első szótól az utolsóig valótlanságot tartalmazó cikkek jelennek meg.

Magát a konferenciát jellemezte, hogy csupán a két állami televízió tudósított róla, s nem képviseltette magát jegyzetelő újságírókkal sem a bal, sem a jobboldali napi sajtó.

(gondola)

Címkék:
MTI Hírfelhasználó